Ειδήσεις

Ντράγκι: Στο χέρι της Ελλάδας αν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ότι εφόσον η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, θα το αποφασίσουν αυτοί.

Σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται και της αποδοχής που τυγχάνουν από τις αγορές.

Όσον αφορά την υπόθεση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για την οποία επίσης ρωτήθηκε, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει.

Στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε την διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν, ενώ τόνισε ότι προβλέπεται να παραμείνουν αμετάβλητα, αρκετά μάλιστα μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Συγκεκριμένα, για το 2017 η ΕΚΤ αναβαθμίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,4% έναντι του 2,2% προηγουμένως, για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% έναντι 1,8% προηγουμένως, για το 2019 ανάπτυξη 1,9% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%) και για το 2020 ανάπτυξη 1,7%.

Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση των τιμών στο 1,2% το 2018 έναντι εκτιμήσεων για 1,4% τον Σεπτέμβριο, στο 1,5% το 2019 και στο 1,7% το 2020. Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων αντανακλά, σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι την αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου