Το πρώτο σκέλος έρευνας κοινής γνώμης που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, στο πλαίσιο συνδρομητικής έρευνας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».
Όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα από 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, κι έχει δείγμα 958 ατόμων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011.
Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας το μέγιστο σφάλμα αυτής υπολογίζεται στο 3,2% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στο 0,5%.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Στην ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο» το 50% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Πιο συγκεκριμένα το 25,5% απάντησε θετική και το 24,5% μάλλον θετική. Η έκφραση αρνητικής άποψης για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου περιορίστηκε στο 30% με το 12% μόνο να εκφράζει αρνητική γνώμη και το 18% μάλλον αρνητική. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.


Σε ό,τι αφορά την επιθυμία των ερωτηθέντων να επανεκλεγεί ο κ. Χατζημάρκος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές το 45% έδωσαν θετική απάντηση και συγκεκριμένα το 25,5% απάντησαν ναι και το 19,5% μάλλον ναι. Το 17,5% απάντησαν όχι και το 15% μάλλον όχι. Το 22,5% των ερωτηθέντων απάντησαν δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.


Η δημοσκόπηση εξέτασε και την δημοτικότητα των βουλευτών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας συγκέντρωσε το 42,5% των θετικών ψήφων και ακολουθεί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης Κρεμαστινός με 31,5%, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός με 30,5%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος Γάκης με 26% και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός με 23,5%.
Σημειώνεται ότι και στους 5 βουλευτές η έκφραση μάλλον αρνητικής και αρνητικής άποψης υπερτερεί της θετικής και μάλλον θετικής, αθροιστικά.


Στις Κυκλάδες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βούτσης, υπερτερεί των υπολοίπων 3 βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα ποσοστό 36% έδωσε θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον κ. Βούτση, έναντι 27% που συγκέντρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, 24,5% ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνιος Συρίγος και 24% ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Μανιός.
Σημειώνεται ότι και στους 4 βουλευτές η έκφραση μάλλον αρνητικής και αρνητικής άποψης υπερτερεί της θετικής και μάλλον θετικής, αθροιστικά.


Για την δημοτικότητα του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι θετική και μάλλον θετική γνώμη εξέφρασε το 42,5% των ερωτηθέντων έναντι 41,5% που εξέφρασε μάλλον αρνητική και αρνητική. Πιο συγκεκριμένα το 19,5% εξέφρασε θετική γνώμη, το 23% μάλλον θετική, το 20% μάλλον αρνητική και το 21,5% αρνητική.


Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης θετική και μάλλον θετική γνώμη εξέφρασε το 48% και μάλλον αρνητική και αρνητική το 35,5%. Πιο συγκεκριμένα το 27% εξέφρασε θετική γνώμη το 21% μάλλον θετική, το 9,5% μάλλον αρνητική και το 26% αρνητική.


Η έρευνα εστίασε και στον βαθμό ικανοποίησης των ερωτηθέντων από την ζωή στην περιοχή που κατοικούν.
Το 10% απάντησε πολύ, το 57% αρκετά, το 25% λίγο και το 7% καθόλου.
Εξετάζοντας την ψυχολογία των ερωτηθέντων τούς ζητήθηκε να απαντήσουν ποια συναισθήματα κυριαρχούν στη ζωή τους τον τελευταίο καιρό.
Το 43,5% απάντησε ανασφάλεια, το 22,5% θυμός, το 17,5% ελπίδα, το 5% ικανοποίηση και το 3,5% σιγουριά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο εντοπίζονται στις δομές υγείας – νοσοκομείο (49%). Ακολουθούν η διαφθορά στη δημόσια ζωή (21,5%), η ανεργία (19,5%), η ανέχεια/φτώχεια (19,5%) και με 16% το οδικό δίκτυο, οι συγκοινωνίες, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι δομές εκπαίδευσης και η καθαριότητα.

 

Αρθρο του Τάσου Γεωργιάδη: Η ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης από τον γενικό διευθυντή της Καπα Research

Tα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενήργησε η εταιρεία Καπα Research, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναλύει σε άρθρο του στην “δημοκρατική”, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Τάσος Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο του αναφέρει τα εξής:
«Η έρευνα της Καπα Research επιχειρεί να καταγράψει το κλίμα στα νοικοκυριά μετά από τη γνωστή περιπέτεια της χώρας από την είσοδο στα μνημόνια και ό,τι ακολούθησε. Παράλληλα αποτυπώνει την επιρροή θεσμών, πολιτικού συστήματος, πολιτικού και αυτοδιοικητικού προσωπικού, ενώ καταγράφει και τις απόψεις των πολιτών για μια σειρά από θέματα που απασχόλησαν την δημόσια συζήτηση στο τελευταίο δίμηνο.
Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου με βάση την ερευνα που παρουσιάζει η «δημοκρατική» οδηγεί στα εξής συμπεράσματα :
1. Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της επιστροφής στην κανονικότητα αφού, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, εμφανίζεται αμυδρά κάποια αισιοδοξία ότι τελικά οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε. Ακραία συναισθήματα, όπως ο θυμός, αρχίζουν και υποχωρούν ενώ είναι ακόμη ισχυρό το αίσθημα της ανασφάλειας.
2. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τα θέματα της Ανεργίας και της Φτώχειας αναδεικνύονται σε κυρίαρχα με ποσοστά πάνω από 60%, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι οι Δομές Υγείας. Είναι λογικό σε μια περιοχή με τον τουρισμό να κυριαρχεί στην τοπική οικονομία να μην υπάρχει θέμα ανεργίας και φτώχειας (αφού ο τουρισμός είναι το μόνο που πηγαίνει καλά στη χώρα). Δεν είναι όμως λογικό η πολιτεία να μην επιμελείται ενός θέματος που έχει άμεση σχέση και με τη βασική «βιομηχανία» της Περιφέρειας. Μια περιοχή με τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών δεν γίνεται να μη διαθέτει ικανοποιητικό σύστημα περίθαλψης.
3. Η περιπέτεια της κρίσης έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις απόψεις των πολιτών για σημαντικούς θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως είναι το κοινοβούλιο, τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι κυβερνήσεις. Τα ποσοστά δημοφιλίας τους βρίσκονται στο ναδίρ. Στον αντίποδα θεσμοί οπως ο στρατός, η αστυνομία και οι επιχειρήσεις, κατατάσσονται στην κορυφή της δημοφιλίας. Είναι λογικό με το αίσθημα της ανασφάλειας να κυριαρχεί, οι πολίτες να προσβλέπουν σε θεσμούς που αναφέρονται στην ασφάλεια (ασφάλεια συνόρων, δημόσια ασφάλεια, ασφάλεια θέσεων εργασίας).
4. Εξαίρεση αποτελούν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί (η αυτοδιοίκηση γενικά απολαμβάνει μεγαλύτερης εκτίμησης από τους πολίτες). Είναι δε εντυπωσιακό το ποσοστό δημοφιλίας του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου αλλά και το ποσοστό επιθυμίας επανεκλογής του. Στις περιπτώσεις τόσο υψηλής δημοφιλίας συνήθως ο λόγος είναι ότι «… ο περιφερειάρχης κάτι κάνει σωστά». Στην περίπτωσή μας μάλλον ο περιφερειάρχης κάνει πολλά πράγματα σωστά σφού οι θετικές γνώμες για ένα δημόσιο πρόσωπο συνδέονται άμεσα με την θετική αξιολόγηση του έργου του. Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι και η ισχυρή επιθυμία επανεκλογής, που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον κ. Χατζημάρκο και ισχυρές πιθανότητες εκλογής από τον πρώτο γύρο.

5. Αναφορικά με την κεντρική πολιτική σκηνή, θα λέγαμε ότι μάλλον σε επίπεδο επικοινωνίας η κυβέρνηση έχει «κερδίσει» την ατζέντα. Σε πολλά διλήμματα που έθεσε το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται πλειοψηφικά ποσοστά (σχέσεις κράτους εκκλησίας, απλή αναλογική, γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου). Παρόλα αυτά δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά αυτή την επικοινωνιακή υπεροχή.
6. Και ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται σε ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα του πόσο κοντά αισθάνεστε στον κάθε αρχηγό. Αντίστοιχα και στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια σαφής διαφορά 8,6 ποσοστιαίων μονάδων».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ