ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα χώρα-κρόνος που τρώει τα παιδιά της!

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΦΠΑ

Η Ελλάδα έγινε η μονα­δική χώρα της Ευρώπης που απε­μπό­λησε το δικαί­ωμα να δια­τη­ρεί ειδικό καθε­στώς ΦΠΑ για μία γεω­γρα­φική περιοχή της χώρας –εν προ­κει­μένω τη νησιω­τική Ελλάδα– γιατί οι δανει­στές πίστευαν ότι από την αύξηση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών του ΦΠΑ θα έμπαι­ναν στα κρατικά ταμεία έως και 250 εκατ. ευρώ.

Εκ των υστέρων προ­κύ­πτει ότι το θετικό δημο­σιο­νο­μικό απο­τέ­λε­σμα μόνο θεω­ρη­τικά θα μπο­ρούσε να φθάσει στα 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ στην πράξη είναι αβέβαιο αν έχει εισ­ρεύ­σει στο κρατικό ταμείο έστω και ένα ευρώ παρα­πάνω σε σχέση με το καθε­στώς που υπήρχε μέχρι και το 2016. Οπως παρα­δέ­χο­νται οι ίδιες οι επι­χει­ρή­σεις σε έρευνα που διε­νερ­γή­θηκε στα νησιά του Αιγαίου από το Ινστι­τούτο Οικο­νο­μι­κών και Φορο­λο­γι­κών Μελετών (ΙΟΦΟΜ), η αύξηση των συντε­λε­στών έχει οδη­γή­σει σε διό­γκωση της φορο­δια­φυ­γής και σε μείωση των εσόδων όπως απο­τυ­πώ­νο­νται στα βιβλία των εται­ρειών. Η κυβέρ­νηση βρίσκει και πάλι μπροστά της το ειδικό καθε­στώς του ΦΠΑ. Αφού ενέδωσε τότε, θα πρέπει να πείσει τους δανει­στές να παρα­τεί­νουν τους χαμη­λούς συντε­λε­στές για ακόμη έναν χρόνο, προ­κει­μέ­νου να μην πληγούν και οι τελευ­ταίοι κάτοι­κοι της νησιω­τι­κής χώρας.

Η Ελλάδα δεν είναι η μονα­δική χώρα με ειδικό καθε­στώς ΦΠΑ, αλλά έγινε η μονα­δική που το… εγκα­τέ­λειψε. Υπο­τί­θε­ται ότι με την κατάρ­γηση του ειδικού καθε­στώ­τος θα έμπαινε τέλος στο φορο­λο­γικό αρμπι­τράζ (δηλαδή, στη δυνα­τό­τητα των επι­χει­ρή­σεων να τιμο­λο­γούν στα νησιά και να κερ­δί­ζουν από τη διαφορά του ΦΠΑ) και θα ενι­σχύ­ο­νταν τα φορο­λο­γικά έσοδα. Κάτι τέτοιο δεν προ­κύ­πτει, ενώ στην εισπρα­κτική… απο­τυ­χία του μέτρου στη­ρί­ζε­ται τώρα η κυβέρ­νηση για να απο­φύ­γει και το νέο κύμα αυξή­σεων από το νέο έτος στα 36 νησιά. Οπως ανα­φέ­ρε­ται στη μελέτη του ΙΟΦΟΜ, «ακόμη και αν δεν υπήρχε ο παρά­γο­ντας της αύξησης της παρα­βα­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς, τα επι­πλέον έσοδα από την κατάρ­γηση του ειδικού καθε­στώ­τος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε καμία περί­πτωση δεν θα μπο­ρού­σαν να υπερ­βούν τα 68 εκατ. ευρώ. Ολό­κληρο το ποσό του ΦΠΑ που πηγάζει από τα νησιά του Αιγαίου μετά βίας ξεπερ­νάει τα 160 εκατ., όταν τα συνο­λικά έσοδα του ΦΠΑ της χώρας ανέρ­χο­νται περίπου στα 14 δισ. ευρώ.

Το ΙΟΦΟΜ προ­χώ­ρησε σε έρευνα με ερω­τη­μα­το­λό­για σε φορείς και επι­χει­ρή­σεις των νησιών του Αιγαίου, προ­κει­μέ­νου να κατα­γρά­ψει και τις δικές τους θέσεις επί του μέτρου του ΦΠΑ. Στην έρευνα, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε τον Οκτώ­βριο, απά­ντη­σαν εκπρό­σω­ποι 384 επι­χει­ρή­σεων και οι απα­ντή­σεις τους ήταν οι εξής:

1. Σε ποσοστό 37,68% οι εκπρό­σω­ποι των εται­ρειών απά­ντη­σαν ότι το 2016 είχαν μείωση τζίρου άνω του 10%, ενώ σε ποσοστό 21,13% δήλωσαν ότι είχαν μείωση έως και 10%, μόλις το 3,87% των ερω­τη­θέ­ντων είχε αύξηση εσόδων πάνω από 10%. Σε ποσοστό 92% οι ερω­τώ­με­νοι απά­ντη­σαν ότι η αύξηση των συντε­λε­στών ΦΠΑ θα οδη­γή­σει σε περαι­τέρω μείωση του τζίρου.

2. Σε ποσοστό 72% οι εται­ρείες δήλωσαν ότι υπέ­στη­σαν μείωση κερ­δο­φο­ρίας το 2016. Το 30% των εται­ρειών είχε μείωση πάνω από 10%

3. Το 92,71% των ερω­τη­θέ­ντων συμ­φω­νεί ότι η αύξηση των συντε­λε­στών ΦΠΑ επη­ρε­ά­ζει την αύξηση των φαι­νο­μέ­νων της φορο­δια­φυ­γής και της εισφο­ρο­δια­φυ­γής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.