To βαρομετρικό χαμηλό «Ευρυδίκη» συνεχίζει να πλήττει από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας με βροχές και καταιγίδες την κεντρική και νότια χώρα.
Tα φαινόμενα έπληξαν κατά κύριο λόγο την Aνατολική Στερεά, το Kεντρικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και κυρίως την Σύμη.
Εν τω μεταξύ, σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες προκλήθηκαν σε Αργολίδα και Ναύπλιο. Σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο.
Στη Σύμη συγκεκριμένα οι καταιγίδες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους ως και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλου (όπως δηλώνουν κάτοικοι του νησιού) αλλά και οι δυνατές πολύωρες βροχές και το χαλάζι μετέτρεψαν το νησί σε ποταμό με τις ζημιές να είναι ακόμη ανυπολόγιστες.
Ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας δήλωσε στη «δημοκρατική» ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν και εξαιτίας του black out που σημειώθηκε και άφησαν στην κυριολεξία το νησί χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες.
Δέντρα έπεσαν στο δρόμο προς το Πέδι με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία ,ενώ επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βυθίστηκε ένα σκάφος.
Πολλά είναι τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού.
Στη Ρόδο μέχρι αργά το απόγευμα υπήρξαν διαδοχικές διακοπές ρεύματος εξαιτίας των έντονων ανέμων και της καταιγίδας, ενώ τα καιρικά δελτία, όπως το accuweather, εξέδωσαν προειδοποιητική ανακοίνωση για επικίνδυνη καταιγίδα.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αρμόδιοι του ΟΤΕ συμβούλευαν χθες τους πολίτες να προχωρήσουν σε αποσύνδεση των ευαίσθητων ηλεκτρικών τους συσκευών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των αυξομειώσεων στην ένταση.
Στην οδό Βενετοκλέων υπήρξε πτώση ενός δέντρου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε για την ύπαρξη σπινθήρων σε κολόνα της ΔΕΗ η οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Την Τρίτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται σε περιοχές της Πελοποννήσου και αργότερα στη Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.
Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο.
Οι άνεμοι που έπνεαν στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ήταν σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ
Οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί το πρωινό δρομολόγιο της εταιρείας Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή. Η πτήση της Aegean Airlines A720 προερχόμενη από την Θεσσαλονίκη δεν προσέγγισε το αεροδρόμιο «Διαγόρας».
Οι δυνατές βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στον αργολικό κάμπο, στα περίχωρα του Ναυπλίου, ενώ λίγο μετά τις 11 το πρωί ξέσπασε καταιγίδα και στην Αττική, χειροτερεύοντας τα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ