Στην έκθεση Αγροτικών Προϊόντων ‘SIAL’ που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2018, θα συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καλώντας τους παραγωγούς από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, να συμμετέχουν με τα προϊόντα τους.
Με αυτό τον τρόπο και στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων της ΠΝΑΙ για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» οι παραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους και μέσα από αυτές τις επαφές να τα προωθήσουν για εξαγωγές στο εξωτερικό.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Η ΠΝΑΙ και ο πρωτογενής τομέας, με στοχευμένη πολιτική δράση που αναδεικνύει, προβάλλει και βοηθάει τους παραγωγούς μας να διαθέτουν τα τοπικά τους προϊόντα στην αγορά και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στις διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχουν παραγωγοί που έχουν εξαγωγική δυνατότητα και διαθέτουν προϊόντα πιστοποιημένα. Η συμμετοχή απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: κατ’ αρχήν τα προϊόντα να παράγονται στα νησιά μας –κάτι που έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε στις υπηρεσίες μας. Επιπλέον, η τυποποίηση και η μεταποίηση είναι μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να φιλοξενηθεί στα περίπτερα της ΠΝΑΙ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν, κάνουμε δεκτές τις αιτήσεις εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται».
Ο κ. Ζαννετίδης, διαβεβαίωσε ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς κάτι που δείχνει πως υπάρχει μια δυναμική στροφή προς τον Πρωτογενή Τομέα: «Γι αυτό κι εμείς ως ΠΝΑΙ συνεχίζουμε και κυρίως δίνουμε σημασία στην πιστοποίηση όπως τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, κ.λπ. Μέχρι στιγμής έχουμε πιστοποιήσει το Μελεκούνι, το Λόπι της Κατταβιάς, το Κρασοτύρι της Κω και ετοιμάζονται η Σιτάκα της Κάσου και το Μέλι της Καλύμνου. Στο επόμενο στάδιο θα ανακοινώσουμε την πιστοποίηση και άλλων προϊόντων ΠΠΓΕ σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων των νησιών μας που θέλουμε να προβάλλουμε μέσω της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019’ στον τομέα του Τουρισμού. Αυτό αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της ΠΝΑΙ και εκτιμούμε ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλό για τους παραγωγούς μας, για τον Πρωτογενή Τομέα και για την τοπική οικονομία των νησιών μας» όπως ανέφερε.
Με αυτό το σκεπτικό, η ΠΝΑΙ με τους παραγωγούς από τα νησιά μας, θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην έκθεση Διεθνή Έκθεση Τροφίμων SIAL στο Παρίσι ενώ θα ακολουθήσει ειδικό event, με επίδειξη τοπικών προϊόντων σε ξεχωριστό γαστρονομικό event στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση (Γαλλικό Κοινοβούλιο).
Τι είναι η έκθεση SIAL
Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων ‘SIAL Paris 2018’ θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως 25 Οκτωβρίου στο Paris Nord Villepinte. Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει γίνει ο ιδανικός τόπος συνάντησης για ολόκληρη τη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων, διότι εκεί εξελίσσεται η διατροφή του σήμερα και σχεδιάζεται η διατροφή του αύριο.
Όλη η βιομηχανία τροφίμων, θα έχει το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι.
Η συμμετοχή στη SIAL είναι για να ανακαλύψει κανείς νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες και νέες τάσεις και κυρίως για να επωφεληθεί κάνοντας μια εξαιρετική αρχή στην επίτευξη των στόχων της βιομηχανίας τροφίμων.
Η SIAL αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα για την δοκιμή νέων αγορών, τη δρομολόγηση νέων προϊόντων και τη συνάντηση με τους κυριότερους επαγγελματίες του κλάδου που να συζητήσουν τις νέες προκλήσεις.
Αποτελεί επίσης ένα πραγματικό εργαστήριο, με τμήματα Ε&Α από όλο τον κόσμο με σκοπό την τελειοποίηση των καινοτομιών και την παρουσίαση τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Περισσότεροι από 2.500 καινοτομίες θα παρουσιαστούν στον κόσμο για πρώτη φορά ως μέρος της SIAL Innovation, ενισχύοντας την έμπνευση της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 80 χώρες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχής τους.
Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών, η έκθεση αναμένει πάνω από 160.000 επαγγελματίες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, τις προσδοκίες τους και τις ανάγκες τους να εξερευνήσουν την έκθεση η οποία θα είναι χωρισμένη είτε ανά χώρα είτε ανά τομείς.
Φέτος λοιπόν, η SIAL προτείνει τον νέο τομέα της ‘Εναλλακτικής Διατροφής’ ο οποίος συνδυάζει βιολογικά προϊόντα , προϊόντα ‘Free From’ προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμης παραγωγής αλλά και ημικατεργασμένα τρόφιμα, προσφέροντας χώρο για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης αλλά και οργανωμένες ξεναγήσεις στους διάφορους τομείς της έκθεσης.
To 2018, δύο νέες προτάσεις κάνουν την επανεμφάνιση τους:
1. Τα ποτά θα βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο.
2. Ο τομέας ‘Εξοπλισμός και υπηρεσίες’ θα επανέλθει για να δώσει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ