Ειδήσεις

Η. Καματερός: Ερώτηση στον Υπ. Παιδείας σχετικά με τον έλεγχο των δικαιολογητικών για το ειδικό ποσοστό θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με αφορμή καταγγελίες για περιστατικά στα οποία, μαθητές, ενώ κατοικούσαν σε άλλες περιοχές πέραν αυτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Μάνδρα, Νέα Πέραμος και Κως) υπέβαλαν ηλεκτρονικά τροποποίηση του Ε1, αλλάζοντας την διεύθυνση κατοικίας τους, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου σχετικά με τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2018

 ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

  Θέμα: « Έλεγχος των δικαιολογητικών για το ειδικό ποσοστό θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τις περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Κω που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές».

 Κύριε Υπουργέ

Με την αρ.Πρωτ.Βαθμός Πρωτ. Φ.253.2/137341/Α5/21.08.2018 Απόφασή σας προβλέπεται ειδικό ποσοστό θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τις περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Κω που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα η απόφαση ορίζει τα εξής:

Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι  Γενικών και  Επαγγελματικών Λυκείων της  Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και της Δημοτικής Ενότητας Νέας  Περάμου του Δήμου Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής καθώς και των Δημοτικών Ενοτήτων Κω, Ηρακλειδών και Δικαίου του Δήμου Κω της Περιφερειακής Ενότητας Κω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  που έχουν πληγεί  από πλημμύρες  και  καταστροφικούς σεισμούς αντίστοιχα και οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για όσους μαθητές της τελευταίας τάξης σχολικού έτους 2017-18 υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018 σε Λύκεια των ως άνω περιοχών και για όσους μαθητές της τελευταίας τάξης και αποφοίτους κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές κατά τη διάρκεια των επίμαχων συμβάντων, ακόμα κι αν  υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του συγκεκριμένου σχολικού έτους.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό είναι τα εξής:

Α) Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση,  με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεσή του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018.

Β) Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2018 (χρήση 2017) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας μόνο για:

α) όσους μαθητές της τελευταίας τάξης σχολικού έτους 2017-18 κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές κατά τη διάρκεια των επίμαχων συμβάντων αλλά υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 σε Λύκειο άλλης περιοχής και β) για τους απόφοιτους  παλαιότερων ετών που κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές και υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 είτε σε Λύκειο των εν λόγω περιοχών είτε σε Λύκειο άλλης περιοχής.

Επειδή υπήρξαν καταγγελίες για περιστατικά μαθητών οι οποίοι ενώ κατοικούσαν σε άλλες περιοχές πέραν αυτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, υπέβαλαν ηλεκτρονικά τροποποίηση του Ε1 αλλάζοντας την διεύθυνση κατοικίας τους, χωρίς όμως η ημερομηνία αυτή τροποποίησης να προκύπτει πουθενά από το ηλεκτρονικό έντυπο.

Επειδή μαθητές της τελευταίας τάξης που φοιτούσαν σε Λύκεια των ως άνω περιοχών έως και το επίμαχο συμβάν, μπορούν εναλλακτικά και όχι συμπληρωματικά να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτούσαν αντί για τη δήλωση Ε1.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ελεγχθούν και να διαπιστωθούν οι περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι υπέβαλαν τροποιητικό Ε1 μετά την ανακοίνωση της Υπουργικής Απόφασης;
  2. Πόσοι μαθητές υπέβαλαν αίτηση ποσόστωσης από τα λύκεια των εν λόγω περιοχών;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ηλίας Καματερός

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου