Ειδήσεις

TUI: Ενισχύει τη ρευστότητα με νέο δάνειο 1 δισ. ευρώ- Θεαματική αύξηση των κρατήσεων για το 2021

Νέο δάνειο ύψους 1,05 δισ.ευρώ εξασφάλισε η TUI από την κρατική τράπεζα της Γερμανίας KfW, προκειμένου να διασφαλίσει τη ρευστότητά της μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα έσοδα του ομίλου στο β’ τρίμηνο του έτους κατέρρευσαν κατά 98% (μόλις 75 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου), 1,1 δισ.ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Με το νέο δάνειο, η ρευστότητα ανεβαίνει στα 2,4 δισ.ευρώ.

Εκτός αυτού το κρατικό Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας που συστάθηκε πρόσφατα διαθέτει στην TUI 150 εκ. ευρώ έναντι 9% μετατρέψιμων ομολόγων. Κατά αυτό τον τρόπο το κράτος θα είναι σε θέση -όπως και στην περίπτωση της Lufthansa- να γίνει ανά πάσα στιγμή μέτοχος της TUI. Το σκεπτικό αυτής της ρύθμισης είναι να αποφευχθεί η εξαγορά σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων σε τιμή ευκαιρίας από ξένους επενδυτές, όπως αναφέρει η DW.

Τα αποτελέσματα του β’τριμήνου δείχνουν απώλεια 2 δισ.ευρώ στο 9ημνο της οικονομικής χρήσης, που ξεκινά από τον Οκτώβριο.

Οι κρατήσεις αυτό το τρίμηνο μειώθηκαν κατά 81%, με τις μέσες τιμές να πέφτουν 10%. Σε αυτό το τρίμηνο άνοιξαν μόνο 55 ξενοδοχεία του ομίλου, με μέση πληρότητα 23%. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το 16% της αρχικής χωρητικότητας του 2020 και το 57% της προσαρμοσμένης χωρητικότητας. Πέρυσι, στο β’ τρίμηνο είχε πουλήσει το 88% των καλοκαιρινών διακοπών του 2019.

1,7 εκατ. κρατήσεις

Πάντως, ο τουρ οπερέιτορ εκφράζει την αισιοδοξία του για βελτιωμένα αποτελέσμστα στο θερινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς, μετά την άρση των περιορισμών, επαναδραστηριοποιείται σε όλες τις αγορές. Από το άνοιγμα χωρών, από τα μέσα Ιουνίου, η TUI έχει λάβει 1,7 εκατομμύρια κρατήσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την «υψηλή ζήτηση» για διακοπές το 2020.

Επίσης, τον Ιούλιο πέταξαν με την TUI γύρω στους 500.000 πελάτες εντός της Ευρώπης, όπως σημειώνει η DW. Δημοφιλέστεροι προορισμοί ήταν πέρα από τις ισπανικές Βαλεαρίδες τα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουνίου ως τις αρχές Αυγούστου έχουν πετάξει σύμφωνα με τον επικεφαλής της Tuifly Όλιβερ Λάκμαν πάνω από 50.000 τουρίστες με την αεροπορική εταιρεία στη Μαγιόρκα και 41.000 στο Ηράκλειο. Την τρίτη θέση μοιράζονται το ισπανικό νησί Φουερτεβεντούρα, η Κως και η Ρόδος.

Πάντως, αν δεν πρoέκυπτε η πανδημία Covid-19 η Ελλάδα θα σημείωνε, σε ό,τι αφορά την TUI, χρονιά ρεκόρ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου στην έδρα του ομίλου στο Ανόβερο Βαγγέλη Γεωργίου, οι κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς ως τον Ιανουάριο είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

+145% οι κρατήσεις για το 2021

Τέλος, η TUI δίνει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για το 2021, καθώς οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά παρουσιάζουν αύξηση κατά 145%, ενώ οι μέσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 9%.

Οι πελάτες κάνουν εκ νέου κράτηση για διακοπές την επόμενη χρονιά από αυτό το καλοκαίρι και θέλουν να εξασφαλίσουν νωρίς τις διακοπές τους, τονίζεται από την TUI.

Η TUI προγραμματίζει ένα πρόγραμμα μόνιμης εξοικονόμησης 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, με αναδιάρθρωση και περικοπές σε επιχειρηματικές της δραστηριότητες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο όμιλος θα αναδειχθεί σε δυο χρόνια ισχυρότερος, πιο ψηφιακός και ευέλικτος σε μια πιο πολύ ενοποιημένη αγορά. ”

www.tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου