Ειδήσεις

Σανίδα σωτηρίας στον τουρισμό η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη φθηνή ρευστότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να μοιράσει αυτή την φορά, με τον τρίτο κύκλο του προγράμματος, περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι η μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων θα κατευθυνθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», λόγω της κατάρρευσης της τουριστικής κίνησης πέρα από τις αρχικές προβλέψεις.

Μια αλλαγή – κλειδί που θα γίνει στους όρους του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, που ήταν κατώτερη του αναμενόμενου στους πρώτους δύο κύκλους, είναι ότι θα επιτραπεί να περιληφθούν στους δικαιούχους και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή.

Με αυτό τον τρόπο, ο κύκλος των δικαιούχων διευρύνεται σημαντικά και θα περιλάβει τις δεκάδες χιλιάδες μικρές ατομικές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων όλης της χώρας με οικογενειακή δομή. Αυτές ακριβώς είναι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κατάρρευση της τουριστικής κίνησης φέτος και έχουν πιεστικές ανάγκες ρευστότητας.

Επιπλέον, το γεγονός ότι πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους επιτρέπει να ξεπερασθεί ένας άλλος «πονοκέφαλος» με τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις από την υποβολή αίτησης. Το πρόγραμμα επιβάλλει τη διατήρηση σταθερού αριθμού απασχολούμενων από τις επιχειρήσεις που ενισχύονται (απολύσεις επιτρέπονται, αλλά μόνο εφόσον αντικατασταθούν οι απολυμένοι, ώστε ο αριθμός απασχολούμενων να διατηρείται σταθερός).

Υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής των επιχειρήσεων του ευρύτερου τουριστικού τομέα αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και το γεγονός ότι βάση υπολογισμού της χρηματοδότησης θα αποτελέσει ο τζίρος του Ιουλίου, ο οποίος ήταν δραματικά συρρικνωμένος για τις τουριστικές/εποχικές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, τον Ιούλιο ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα ήταν κατά 71% μειωμένος, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετά σημαντική η συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς περισσότερα από 7.000 ξενοδοχεία βρέθηκαν μεταξύ των δικαιούχων.

Στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ανήλθε σε 89.729  και έχουν λάβει άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,259 δισ. ευρώ. Συνολικά, από τον α’ και τον β’ κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν συνολικά καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι να χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο τρίτος κύκλος θα έχει ανώτατο όριο ένα ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

πηγή: https://www.businessdaily.gr/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου