ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Μπάχαλο” με τις δηλώσεις των αγροτών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αγρότες

Του Σπύρου Δημη­τρέλη

Σε μνημείο ταλαι­πω­ρίας τείνει να ανα­δει­χθεί η φετινή φορο­λο­γική δήλωση για δεκάδες χιλιά­δες αγρότες, Ταλαι­πω­ρού­νται προ­κει­μέ­νου να απο­δεί­ξουν ότι είναι πράγ­ματι… αγρότες και να λάβουν έτσι την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφο­ρο­λό­γητο όριο. Τις τελευ­ταίες ημέρες στις εφορίες της επαρ­χίας έχουν αρχίσει να συνω­στί­ζο­νται φορο­λο­γού­με­νοι με κύριο επάγ­γελμα την αγρο­τική παρα­γωγή.

Ο λόγος; To taxisnet δεν τους ανα­γνω­ρί­ζει ως κατά κύριο επάγ­γελμα αγρότες. Το πρό­βλημα δημιουρ­γεί­ται από το γεγονός ότι ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 είναι κλει­δω­μέ­νος.

Ο συγκε­κρι­μέ­νος κωδικός αφορά τους κατ ΄επάγ­γελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιού­νται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφο­ρο­λό­γητο όριο.

Ο συγκε­κρι­μέ­νος κωδικός είναι προ­συ­μπλη­ρω­μέ­νος από το taxisnet με βάση το αρχείο των κατά κύριο επάγ­γελμα αγροτών που απέ­στειλε στη φορο­λο­γική διοί­κηση το υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης. Το συγκε­κρι­μένο αρχείο είναι γεμάτο λάθη και έτσι πολλοί αγρότες δεν εμφα­νί­ζο­νται ως τέτοιοι και η εκκα­θά­ριση της φορο­λο­γι­κής δήλωσης τους χρεώνει με περισ­σό­τερο φόρο από αυτόν που πραγ­μα­τικά τους ανα­λο­γεί. Έτσι οι περισ­σό­τε­ροι υπο­βάλ­λουν τη φορο­λο­γική δήλωση με επι­φύ­λαξη που σημαί­νει ότι δεν ολο­κλη­ρώ­νε­ται.

Για να ξεκλει­δώ­σει ο κωδικός και να ολο­κλη­ρω­θεί η εκκα­θά­ριση της φορο­λο­γι­κής δήλωσης προ­σέρ­χο­νται στις εφορίες και προ­σκο­μί­ζουν δικαιο­λο­γη­τικά με τα οποία απο­δει­κνύ­ουν ότι είναι πράγ­ματι κατά κύριο επάγ­γελμα αγρότες.

Το μπάχαλο που έχει δημιουρ­γη­θεί με τους αγρότες δημιουρ­γεί πρό­σθετη πίεση στην ηγεσία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών για τη χορή­γηση νέας παρά­τα­σης στην προ­θε­σμία υπο­βο­λής των φετινών φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων. Μάλιστα σχετικό αίτημα υπέβαλε χθες στο ΥΠΟΙΚ και ο πρό­ε­δρος του Οικο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος κος Κων­στα­ντί­νος Κόλλιας.

Η προ­θε­σμία για τις δηλώ­σεις λήγει την ερχό­μενη Δευτέρα 17 Ιουλίου και αίτημα των φορο­τε­χνι­κών είναι να δοθεί νέα παρά­ταση του­λά­χι­στον γιαμια εβδο­μάδα, έως τις 24 Ιουλίου.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.