Ειδήσεις

Ηχηρό «παρών» των αγροτών

Mαζική ήταν χθες η παρουσία των αγροτών στο Σύνταγμα. Τα τρακτέρ «πολιόρκησαν» τη Βουλή και χιλιάδες αγρότες έστειλαν δυνατό μήνυμα, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε. Εμείς παράγουμε και πουλάμε φθηνά αυτά που αγοράζετε εσείς εδώ ακριβά», τόνιζαν οι περισσότεροι, ζητώντας επιπλέον μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής και αλλαγές στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για τον αγροτικό κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Η «Κ» βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος και συνομίλησε με αγρότες από όλη την Ελλάδα.

«Παράγουμε φθηνά αυτά που τρώτε ακριβά»
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Πρώτη φορά εδώ και χρόνια η κινητοποίηση των αγροτών είναι τόσο μαζική και οργανωμένη, με τα τρακτέρ να «πολιορκούν» τη Βουλή και χιλιάδες αγρότες να φτάνουν στο Σύνταγμα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Τι διεκδικούν; Ασφαλώς λύση στα προβλήματά τους, τα οποία γίνονται όλο και πιο πιεστικά. «Και οι αγρότες έχουν πιεστεί όπως όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Και έχουν και αυτοί δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα όπως όλοι μας. Δεν είναι κάποιοι επαρχιώτες που μπορούν να ζήσουν με ελάχιστα», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, που διδάσκει Ιστορία του Αγροτικού Κόσμου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Η συγκέντρωση κόσμου και αγροτικών μηχανημάτων μπροστά στο κτίριο του εθνικού κοινοβουλίου χθες, είναι μια δυνατή εικόνα-μήνυμα προς όλους τους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων στην πρωτεύουσα και στα αστικά κέντρα. «Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε». Και ακόμα περισσότερο «εμείς παράγουμε και πουλάμε φθηνά αυτά που αγοράζετε εσείς εδώ ακριβά», όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Κυρίως όμως το κόστος παραγωγής και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών), περιμένοντας την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης και των ομιλιών. Ο ίδιος έχει τη μονάδα του στα Φάρσαλα σε μια περιοχή όπου ο «Daniel» άλλαξε τα πάντα και οδήγησε πολλούς αγρότες σε πλήρες αδιέξοδο.

Ομως πέρα από τα επιμέρους προβλήματα, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί το κόκκινο πανί. «Γεωργία με τόσους περιορισμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Bλέπετε στα άλλα κράτη τι γίνεται; Δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα», επισημαίνει. Η αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του μέτρου της αγρανάπαυσης (το 4% της έκτασης κάθε εκμετάλλευσης) για περιβαλλοντικούς λόγους, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, φανερώνει ότι το μήνυμα των ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, που ήταν εκκωφαντικό, βρήκε ανταπόκριση.

Σε πέντε μέρες, στις 26 Φεβρουαρίου η αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που μόλις τέθηκε σε εφαρμογή, θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι στη συνεδρίαση EU MED-9 των εννιά χωρών του Νότου. Την ίδια μέρα το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τη χρονιά εφαρμογής της.

«Και οι αγρότες έχουν πιεστεί οικονομικά. Και οι αγρότες έχουν δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα όπως όλοι μας. Δεν είναι κάποιοι επαρχιώτες που μπορούν να ζήσουν με ελάχιστα».
Τον Φεβρουάριο του 2016
Είναι η δεύτερη φορά που τα τρακτέρ περικυκλώνουν το ελληνικό κοινοβούλιο. Η πρώτη ήταν στις 12 Φεβρουαρίου 2016, τότε με πρωταγωνιστή τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα και αιτήματα τα οποία είχαν ενσωματώσει διεκδικήσεις ολόκληρης της κοινωνίας, όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας και την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Δύο εβδομάδες νωρίτερα στις 28 Ιανουαρίου δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα επίσημα εγκαίνια της Agrotica στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πύλη και αποκρούστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Απέναντι στους αγρότες βρέθηκε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα καθώς τα μπλόκα συνεχίστηκαν και μετά την κάθοδο στην Αθήνα, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας είχε συγκρίνει το κόστος των αγροτικών κινητοποιήσεων με εκείνο του 1997 που είχε φτάσει τα 13 δισ. δραχμές, ενώ όπως τόνισε, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά στην αγορά».

Χωρίς κομματικές ταμπέλες
Οι αγρότες που έφτασαν χθες με τρακτέρ, αυτοκίνητα, λεωφορεία και πλοία από κάθε γωνιά της χώρας, και συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, δεν καθοδηγούνται, δεν υποστηρίζονται από κάποιο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι αφανείς και εμφανείς συστρατευόμενοι, αλλά το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από ομάδες αγροτών που συνεννοήθηκαν μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να δείξουν κομματικές ταυτότητες ακόμα και αν έχουν. Ο μη σαφής κομματικός προσδιορισμός δείχνει το εύρος του προβλήματος αλλά και καθιστά δυσκολότερη τη διαχείρισή του.

«Οι παραγωγικοί και ταυτόχρονα σιωπηροί αυτοί οικονομικοί συντελεστές καλλιεργούν και μετασχηματίζουν την ύπαιθρο αενάως παραμένοντας σχεδόν αόρατοι στο κοινωνικό πεδίο», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σε κάθε αγροτική κινητοποίηση και χθες περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες προσπάθησαν να γίνουν ορατοί.

«Είναι θέμα επιβίωσης. Aν δεν υπάρχει αγρότης, δεν υπάρχει Ελλάδα»
Της Ηλιάνας Μάγρα

Στη γωνία όπου η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας συναντάει τη Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», γαλανόλευκες σημαίες είναι τοποθετημένες σε έναν πρόχειρο αυτοσχέδιο πάγκο. Η πραμάτεια του πωλητή δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτές. Πάνω στον πάγκο του βρίσκονται στοιβαγμένα κασκόλ στα ίδια χρώματα, ενώ προς πώληση είναι και πολλές δεκάδες σφυρίχτρες – όχι ότι χρειάζονται σε όσους έχουν μαζευτεί μπροστά στη Βουλή.

Από τα ηχεία παίζει ο δίσκος «Τα αγροτικά» (μουσική: Θωμάς Μπακαλάκος, στίχοι: Διονύσης Τζεφρώνης, Θ. Μπακαλάκος), που κυκλοφόρησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το 1975. «Σου λένε λόγια τρανταχτά, τον ουρανό σου τάζουν / εσύ μαζεύεις τη σοδειά, και άλλοι στην αρπάζουν». Η μουσική υπόκρουση διακόπτεται συχνά από δηλώσεις μελών της επιτροπής των μπλόκων. Στο κεντρικό πανό γράφει «Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας». Κάποιοι κτηνοτρόφοι είναι εδώ με κουδούνες. Αλλοι χτυπούν κάθε τόσο τις γκλίτσες τους στον δρόμο.

Στο Σύνταγμα το μήνυμα που στέλνει ο αγροτικός κόσμος είναι δυνατό. Οι κόρνες των αγροτικών μηχανημάτων καλύπτουν τις φωνές των συγκεντρωμένων, των πλανόδιων που ψήνουν σουβλάκια και πουλάνε μπίρες, ακόμη και τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου από τα ηχεία. Οι περισσότεροι αγρότες, όπως λένε στην «Κ», ξεκίνησαν από τα μέρη τους προχθές το βράδυ και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας για να φτάσουν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Είναι εδώ για να ακουστούν τα αιτήματά τους.

«Φθηνό ρεύμα, φθηνά εφόδια, αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις», συνοψίζει ο Νίκος Κούγκιας, ο οποίος καλλιεργεί κηπευτικά και ντομάτες στη βόρεια Εύβοια. «Είναι θέμα επιβίωσης, δεν είναι μόνο για να περάσει η χρονιά, ζητούμε να παρθούν μέτρα ώστε να λυθούν χρόνια ζητήματα, αν δεν υπάρχει αγρότης δεν υπάρχει Ελλάδα», συμπληρώνει ο Απόστολος Χατζηγιάννης, που στέκει όρθιος πάνω στις ρόδες του γαλάζιου τρακτέρ του. «Δεν είχε κανένας όρεξη να κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα – η ανάγκη μάς έφερε εδώ», τονίζει.

Αγρότες από την Ιστιαία λένε πως το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπερβολικά. «Η χρονιά πήγε χάλια, πιο χάλια δεν γινόταν, πάθαμε ζημιά από τον καιρό και δεν είχε τιμές», αναφέρει ο Βαγγέλης. «Οταν ένα προϊόν φεύγει από εμάς με 40 λεπτά και φτάνει στον αγοραστή με τιμή 3,5 ευρώ, τι φταίει ο αγρότης για την ακρίβεια;», ρωτάει ο Γιάννης μέσα από το τρακτέρ του.

Δεν έφτασαν εδώ όλοι με τα τρακτέρ τους. «Ηρθαμε με λεωφορεία και αγροτικά μηχανήματα», λέει ο Βασίλης Τσιμερίκας, ο οποίος καλλιεργεί ελιές στα Βραστά Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να λείπει από την κινητοποίηση των αγροτών. «Το κόστος παραγωγής τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια», αναφέρει, «και στη Χαλκιδική έχουμε σοβαρό πρόβλημα και με το κτηματολόγιο που έχει μεγάλη απόκλιση από τους δασικούς χάρτες».

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου, ο οποίος καλλιεργεί βαμβάκι, κρεμμύδια, σιτάρι και καλαμπόκι στο Κάστρο, έχει παρκάρει το τρακτέρ του ακριβώς μπροστά στη Βουλή, πάνω στα μάρμαρα που οδηγούν στα σκαλοπάτια της. «Χρειαζόμαστε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα, αναδιοργάνωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η Θεσσαλία από τις πλημμύρες», λέει στην «Κ». Δεν χάθηκε μόνο η σοδειά, δηλώνει, αλλά και ο εξοπλισμός.

Παρότι, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, ο Αντώνης Παπαϊωάννου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι κάτι θα αλλάξει με την παρουσία των αγροτών στην πρωτεύουσα, τονίζει πως δεν θα τα παρατήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Εχουμε την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανάλγητη», λέει στην «Κ», «αλλά είμαστε τόσο αποφασισμένοι που μπορεί να κάτσουμε εδώ και δέκα μέρες – θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια, το αγροτικό ζήτημα δεν έχει πισωγύρισμα».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου