Ειδήσεις

Τριάντα εκατ. ευρώ για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού

Το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” θα παρουσιάσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σήμερα το πρωί από τη Σαντορίνη, περιγράφοντας τους βασικούς άξονες για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.

Το πρόγραμμα θα είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, μεταξύ των οποίων η αύξηση των κονδυλίων στο ύψος των 30 εκατομμυρίων για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Η παροχή κινήτρων για την αύξηση της εσωτερικής κίνησης χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας από το υπουργείο Τουρισμού, στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της τουριστικής οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και της απασχόλησης, σε μια χρονιά που οι απώλειες από τον εισερχόμενο τουρισμό θα είναι μεγάλες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος “Τουρισμός για όλους” υπολογίζονται σε 250 χιλιάδες.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Τουρισμού θα παρουσιάσει ακόμη μια εφαρμογή για την ενημέρωση των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρξει και διανομή έντυπου υλικού με ερωτήσεις- απαντήσεις αναφορικά με θέματα ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Σαντορίνη το Σάββατο, κηρύσσοντας την έναρξη της τουριστικής σεζόν και στέλνοντας ισχυρό σήμα για τη στήριξη της αγοράς.

Ανοίγουν οι πτήσεις

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από χώρες με καλά επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, για το αεροδρόμιο “ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπεται μόνο το “essential traveling”. Συνεχίζεται η απαγόρευση αεροπορικών ταξιδιών από τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), κάτι που θα επανεξεταστεί ξανά την 1η Ιουλίου. Κλειστά παραμένουν τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων). Ανοίγουν τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχει η διατήρηση απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Την ίδια ημερομηνία, στις 15 Ιουνίου, θα δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων. Θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες το άνοιγμα των πτήσεων και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, των όποιων η άρση αναμένεται να γίνει από τις 15 Ιουλίου.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, καθοριστικές για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Οι εκτιμήσεις επί του παρόντος λένε πως μόλις το 1/3 της περσινής τουριστικής κίνησης θα μπορέσει τελικά να διατηρηθεί, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Αντίστοιχα, φέτος αναμένονται περίπου οκτώ δισ. ευρώ έσοδα, ίσως και λιγότερα, από τα είκοσι δισ. που υπολογίζονταν πως θα φέρει ο Τουρισμός φέτος, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πηγή: capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου