ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταδίκη για ληστείες και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος γυναικών στη Ρόδο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΣΑΝΤΑΚΙΑΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Το Δι­κα­στή­ριο επέ­βα­λε ποινή φυ­λά­κι­σης 2 ετών και 2 μηνών σε ημε­δα­πό για επι­θέ­σεις σε πεζές γυ­ναί­κες στη Ρόδο το 2018.
  • Οι επι­θέ­σεις πε­ρι­λάμ­βα­ναν αρ­πα­γές τσα­ντών και σω­μα­τι­κή βία, με σο­βα­ρούς τραυ­μα­τι­σμούς των θυ­μά­των.
  • Ο κα­τη­γο­ρού­με­νος χρη­σι­μο­ποί­η­σε δί­κυ­κλο για να δια­φύ­γει και είχε προη­γού­με­νες κα­τα­δί­κες για πα­ρό­μοια αδι­κή­μα­τα.
  • Η δι­κο­γρα­φία πε­ρι­λάμ­βα­νε στοι­χεία που απο­δεί­κνυαν συ­στη­μα­τι­κή εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα του κα­τη­γο­ρου­μέ­νου.
  • Η από­φα­ση του δι­κα­στη­ρί­ου ανα­γνώ­ρι­σε τη σο­βα­ρό­τη­τα των πρά­ξε­ων και τον κίν­δυ­νο επα­νά­λη­ψής τους.

• Το Δι­κα­στή­ριο επέ­βα­λε ποινή φυ­λά­κι­σης 2 ετών και 2 μηνών,με­τα­τρέ­ψι­μη προς 5 ευρώ ημε­ρη­σί­ως, σε ημε­δα­πό που αντι­με­τώ­πι­ζε σω­ρεία κα­τη­γο­ριών για επι­θέ­σεις σε πεζές γυ­ναί­κες

Με κα­τα­δι­κα­στι­κή από­φα­ση έκλει­σε ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου Κα­κουρ­γη­μά­των η υπό­θε­ση ημε­δα­πού που είχε κα­τη­γο­ρη­θεί για σειρά βί­αιων επι­θέ­σε­ων σε γυ­ναί­κες κατά τη διάρ­κεια του κα­λο­και­ριού του 2018 στη Ρόδο. Το δι­κα­στή­ριο επέ­βα­λε ποινή φυ­λά­κι­σης 2 ετών και 2 μηνών, με­τα­τρέ­ψι­μη προς 5 ευρώ ημε­ρη­σί­ως.

Η κα­τη­γο­ρία απο­τύ­πω­νε μία αλ­λη­λου­χία βί­αιων συμ­βά­ντων που εκτυ­λί­χθη­καν σε διά­στη­μα μόλις 7 ημε­ρών. Η πρώτη υπό­θε­ση χρο­νο­λο­γεί­ται στις 18 Αυ­γού­στου 2018, όταν πεζή γυ­ναί­κα έπεσε θύμα αρ­πα­γής τσά­ντας από δί­κυ­κλο που κι­νού­νταν σε οδό της Ρόδου. Από την τσά­ντα αφαι­ρέ­θη­καν κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο, αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα, κλει­διά, βι­βλιά­ριο ασθέ­νειας, τρα­πε­ζι­κές κάρ­τες, ια­τρι­κές συ­ντα­γές και το χρη­μα­τι­κό ποσό των 175 ευρώ.

Τέσ­σε­ρις ημέ­ρες αρ­γό­τε­ρα, στις 22 Αυ­γού­στου, σε άλλη πε­ριο­χή της Ρόδου, ο κα­τη­γο­ρού­με­νος επι­χεί­ρη­σε να αφαι­ρέ­σει την τσά­ντα από γυ­ναί­κα που βά­δι­ζε πεζή, χτυ­πώ­ντας την εσκεμ­μέ­να με το δί­κυ­κλό του και σέρ­νο­ντάς την για από­στα­ση άνω των 2,5 μέ­τρων. Η γυ­ναί­κα υπέ­στη συ­ντρι­πτι­κό κά­ταγ­μα στο δεξί χέρι και τραύ­μα στη μέση, με απο­τέ­λε­σμα να υπο­βλη­θεί σε χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση.

Η από­πει­ρα λη­στεί­ας δεν ολο­κλη­ρώ­θη­κε διότι το θύμα κα­τά­φε­ρε να συ­γκρα­τή­σει την τσά­ντα του, ενώ ο δρά­στης τρά­πη­κε σε φυγή βλέ­πο­ντας πε­ρα­στι­κούς στο ση­μείο.

Τρεις ημέ­ρες μετά, στις 25 Αυ­γού­στου, στο κέ­ντρο της Ρόδου, ο κα­τη­γο­ρού­με­νος εντό­πι­σε ηλι­κιω­μέ­νη γυ­ναί­κα που κι­νού­νταν πεζή, στάθ­μευ­σε, την ακο­λού­θη­σε και την χτύ­πη­σε με γρο­θιά στο πίσω μέρος της κε­φα­λής και στη συ­νέ­χεια στο πρό­σω­πο.

Η γυ­ναί­κα έπεσε ζα­λι­σμέ­νη στο έδα­φος, αδύ­να­μη να αντι­δρά­σει, οπότε ο δρά­στης της αφαί­ρε­σε το πορ­το­φό­λι με 50 ευρώ και προ­σω­πι­κά της αντι­κεί­με­να πριν απο­μα­κρυν­θεί γρή­γο­ρα.

Τα τραύ­μα­τα που κα­τε­γρά­φη­σαν στις πα­θού­σες ήταν κλι­νι­κά ση­μα­ντι­κά. Στην ηλι­κιω­μέ­νη γυ­ναί­κα δια­πι­στώ­θη­κε θλα­στι­κό τραύ­μα στη δεξιά υπε­ρό­φρυα χώρα, αι­μορ­ρα­γι­κή δι­ή­θη­ση στην αντί­στοι­χη κογ­χι­κή πε­ριο­χή, εκ­δο­ρές στον καρπό και στο αρι­στε­ρό γό­να­το, καθώς και εκ­χύ­μω­ση στη μη­ριαία χώρα. Σύμ­φω­να με την κα­τη­γο­ρη­τή­ρια πράξη, ο τρό­πος και τα ση­μεία πλή­ξης μπο­ρού­σαν να προ­κα­λέ­σουν βαριά σω­μα­τι­κή βλάβη και στις 2 γυ­ναί­κες που δέ­χθη­καν την άμεση επί­θε­ση.

Στοι­χείο που επι­βά­ρυ­νε ση­μα­ντι­κά τη δι­κο­γρα­φία ήταν ο χα­ρα­κτη­ρι­σμός του κα­τη­γο­ρου­μέ­νου ως προ­σώ­που που δια­πράτ­τει κλο­πές κατ’ επάγ­γελ­μα και κατά συ­νή­θεια.

Η χρήση δι­κύ­κλου για γρή­γο­ρη προ­σέγ­γι­ση και απο­μά­κρυν­ση, η με­θο­δι­κό­τη­τα της δρά­σης και η απου­σία ερ­γα­σί­ας αξιο­λο­γή­θη­καν ως εν­δεί­ξεις συ­στη­μα­τι­κής κα­τεύ­θυν­σης προς πα­ρά­νο­μο πο­ρι­σμό ει­σο­δή­μα­τος. Πα­λαιό­τε­ρες υπο­βλη­τι­κές ανα­φο­ρές της αστυ­νο­μί­ας για ομοει­δή αδι­κή­μα­τα, που χρο­νο­λο­γού­νται από το 2002 έως το 2015, συ­μπε­ρι­λή­φθη­καν στο απο­δει­κτι­κό υλικό της δίκης, απο­τυ­πώ­νο­ντας ένα πρό­τυ­πο συ­μπε­ρι­φο­ράς που εκτεί­νε­ται σε βάθος πολ­λών ετών.

Ο κα­τη­γο­ρού­με­νος αντι­με­τώ­πι­ζε κα­τη­γο­ρί­ες για λη­στεία κατά συρ­ροή, τε­λε­σθεί­σα και σε από­πει­ρα, δια­κε­κρι­μέ­νη κλοπή από πρό­σω­πο που δρα κατ’ επάγ­γελ­μα και κατά συ­νή­θεια, καθώς και επι­κίν­δυ­νη σω­μα­τι­κή βλάβη κατά συρ­ροή. Μετά την εκ­δί­κα­ση της υπό­θε­σης, το Τρι­με­λές Εφε­τείο Δω­δε­κα­νή­σου επέ­βα­λε ποινή φυ­λά­κι­σης 2 ετών και 2 μηνών, με­τα­τρέ­ψι­μη προς 5 ευρώ ημε­ρη­σί­ως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.