Συνεντεύξεις

Χαρούλα Γιασιράνη: «Στο Νότιο Αιγαίο θα αναδειχθεί και πάλι νικητής ο Γ. Χατζημάρκος»

Την βεβαιότητα ότι στο Νότιο Αιγαίο οι Περιφερειακές Εκλογές θα αναδείξουν και πάλι νικητή τον Γιώργο Χατζημάρκο εκφράζει σε συνέντευξη της προς την ‘δ’ η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κα Χαρούλα (Χαρίκλεια) Γιασιράνη. Επίσης μιλάει για το έργο της περιφερειακής αρχής, κυρίως στην δύσκολη περίοδο που διανύσαμε αλλά και στο νευραλγικό τομέα της Υγείας στα νησιά μας.
• Κυρία Γιασιράνη βρισκόμαστε μόλις μια εβδομάδα πριν την κάλπη για τις εθνικές εκλογές και αμέσως μετά, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις περιφερειακές (και δημοτικές) εκλογές του Οκτωβρίου. Πώς αποτιμάτε το έργο της περιφερειακής αρχής του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, κλείνοντας την 2η θητεία της;
Κυρία Ντόκου, είναι κοινός τόπος ότι η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου έχει παράξει σημαντικότατο έργο σε όλους τους τομείς, σε αυτά τα 9 χρόνια που έχει τα ηνία της περιφερειακής διακυβέρνησης στο Νότιο Αιγαίο, την πιο δύσκολη Περιφέρεια της χώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνω μέσα από μια γραπτή συνέντευξη τον απολογισμό σχεδόν μιας δεκαετίας, για 50 κατοικημένα νησιά. Μπορώ όμως να σας δώσω την βασική φιλοσοφία με την οποία αυτή η Περιφερειακή λειτούργησε και λειτουργεί. Παρά τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της Περιφέρειάς μας έναντι όλων των άλλων Περιφερειών, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις ιστορικών διαστάσεων – οικονομική, προσφυγική, υγειονομική – καταφέραμε να αναδειχθούμε πρωταθλητές στον τουρισμό, να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, να αναδειχθούμε πρωτοπόροι σε δράσεις βιωσιμότητας και αειφορίας, να γίνουμε η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που αύξησε δημογραφικά τον πληθυσμό της, να γίνουμε η Περιφέρεια με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά, προφανώς δεν έγιναν τυχαία. Χρειάστηκε συγκεκριμένος στόχος και σκληρή δουλειά με μεγάλη αφοσίωση για την επίτευξή του. Η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρχου δεν έχασε ούτε στιγμή από τον στόχο της, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι προκλήσεις και οι κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί: Να κάνουμε τα νησιά μας από νησιά «άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμής». Το καταφέραμε διότι ο ίδιος ο Γιώργος Χατζημάρκος, για όλους εμάς στην ομάδα του, έκανε τον πρωταθλητισμό τρόπο σκέψης, αντίληψης και νοοτροπίας. Μετέτρεψε τις κρίσεις σε ευκαιρίες, με στόχο να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για τα νησιά μας και τους κατοίκους μας. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέλος αυτής της αποτελεσματικής και παραγωγικής ομάδας, περήφανη για όσα έχουμε κατορθώσει και έτοιμη να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις.
• Από την θέση της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, αναλάβατε να φέρετε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα;
Στην υγεία, κα Ντόκου, δεν υπάρχει οροφή για την προσπάθεια. Πάντα θα προσπαθούμε για κάτι καλύτερο, για κάτι περισσότερο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να μείνουν όρθια τα νησιά μας μέσα στην χειρότερη υγειονομική κρίση που βίωσε ο πλανήτης. Η άνευ προηγουμένου πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η αποδοτικότητα του υγειονομικού μας συστήματος. Η πανδημία εκτόξευσε κατακόρυφα τις ανάγκες υγειονομικής θωράκισης των νησιών μας κι εμείς είδαμε σε αυτήν την κρίση μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις δομές υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Περιφέρεια κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, βάσει των δυνατοτήτων μας, σε συνδυασμό με τις θεσμικές παρεμβάσεις που είχαμε πετύχει από το 2015, μόλις αναλάβαμε. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής το 2015, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά, με τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, το μηνιαίο κίνητρο των 450 ευρώ ανά μήνα από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα και αγροτικά ιατρεία της περιφέρειάς μας. Σήμερα λαμβάνουν το κίνητρο των 450 ευρώ τον μήνα 99 αγροτικοί και επικουρικοί γιατροί.
Μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει άνω των 30 εκατ. ευρώ, μόνο για την υγεία, μέσω κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου: από ίδιους πόρους, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, με τις δομές υγείας στα νησιά μας να βρίσκονται σήμερα σαφώς σε πολύ καλύτερο επίπεδο.
Ο ιατρικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός των δομών υγείας, με έμφαση στα νοσοκομεία μας, είναι ο καλύτερος που έχει διατεθεί στην ιστορία τους
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, 42 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα μικρού και μεγάλου όγκου με πλήρη εξοπλισμό έχουν διατεθεί στα νησιά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.
Αντιμετωπίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα τηλεϊατρικής στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ με διασύνδεση σε μεγάλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών, που θα συνεπιφέρει δυνητικά την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς, δευτερευόντως δε και τη μείωση των δαπανηρών μετακινήσεων.
Με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα νοσοκομεία μας, ενώ πρόσφατα υπογράψαμε δύο ακόμη Προγραμματικές Συμβάσεις, ύψους 387.000,00 €, για να συμβάλουμε για μια ακόμη φορά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρόδου. Αφορούν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης και στην ενοικίαση ψυκτικών πύργων για τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι .
Την προηγούμενη εβδομάδα με τον εξοπλισμό που παραδώσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου δημιουργήθηκε Παιδοφθαλμολογικό Ιατρείο, που δεν υπήρχε από της ιδρύσεως του. Μαζί, παραδώσαμε και κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα για να επισκέπτεται απομακρυσμένα νησιά και χωριά για να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα στους συμπολίτες μας. Ήδη την Παρασκευή 12/05/23 εξετάστηκαν από την κινητή μονάδα στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα από τον Δ/ντή Μιχάλη Κόκκινο και τον Οφθαλμίαρτο Δημήτρη Λιακόπουλο της Οφθαλμολογικής κλινικής του ΓΝ Ρόδου , περισσότεροι από 60 παιδιά και ενήλικες , ηλικίας από 16 μηνών ως 98 ετών.
Από τον Φεβρουάριο βρίσκεται σε εξέλιξη προληπτικός στοματικός έλεγχος και φθορίωση, οριζόντια δράση στα παιδιά της Γ’ δημοτικού στα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου . Στη Ρόδο έχει ολοκληρωθεί ήδη, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα και στα υπόλοιπα νησιά .
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που συναντήσαμε στους διαγωνισμούς, σήμερα έχει πλήρη επάρκεια των ειδών που διανέμουμε ενώ εμπλουτίζονται από τις μεγάλες και μικρότερες χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων. Το σημαντικό στοιχείο μετά την επικαιροποίηση των δικαιούχων που κάναμε το 2022, είναι η μείωσή τους κατά 30%, αφού το βασικό κριτήριο για την ένταξή τους στο μητρώο, είναι το εισόδημά τους. Αυξήθηκαν τα εισοδήματα λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, που οφείλεται αναμφισβήτητα στον τουρισμό και μειώθηκαν οι ανάγκες.
• Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου; Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εμφανιστεί ισχυρός αντίπαλος του Γιώργου Χατζημάρκου.
Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι στο Νότιο Αιγαίο οι Περιφερειακές Εκλογές θα αναδείξουν και πάλι νικητή τον Γιώργο Χατζημάρκο και την παράταξή μας. Δεν έχει ίχνος αλαζονείας η τοποθέτησή μου, όπως δεν έχει και ίχνος εφησυχασμού. Η κάλπη είναι πάντα κάλπη. Ωστόσο, το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί συνολικά αυτά τα 9 χρόνια, από το 2014 μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως η νέα αντίληψη άσκησης περιφερειακής διακυβέρνησης και μάλιστα σε μια περίοδο διαδοχικών και σοβαρότατων κρίσεων, που η στρατηγική Χατζημάρκου κατάφερε να μετατρέψει σε ευκαιρίες και πρωτιές, έχει κάνει σαφές και στον τελευταίο κάτοικο του πιο απομακρυσμένου νησιού του Νοτίου Αιγαίου ότι η υπεροχή του Περιφερειάρχη και της παράταξής μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρω τις δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο και τον Απρίλιο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και ανέδειξαν τον Γιώργο Χατζημάρκο πρώτο και με διαφορά μεταξύ όλων των Περιφερειαρχών.
Η παράσταση νίκης είναι συντριπτική. Είναι αναμενόμενο λοιπόν να υπάρχει δυσκολία και αμηχανία στην εξεύρεση αντιπάλου απέναντι στον Γιώργο Χατζημάρκο. Πιστεύω βέβαια ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα αποσαφηνιστεί το τοπίο. Θα σας πω όμως – και θέλω να το τονίσω – ότι κανένας εφησυχασμός και καμία χαλάρωση δεν υπάρχει στην παράταξή μας, παρά τη βεβαιότητα της νίκης. Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς που παρακολουθείτε την επικαιρότητα, ότι στην παραγωγή έργου όχι μόνον εξαντλούμε τις δυνάμεις μας, αλλά τις υπερβαίνουμε κιόλας. Καθημερινά και σε όλους του τομείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου