Συνεντεύξεις

Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα: «Στον καρκίνο του μαστού, η γνώση είναι δύναμη»

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Mαστού στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’. Οι εργασίες περιελάμβαναν ομιλητές, επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Συμμετείχαν πολλοί σύνεδροι, μέλη 47 Εθνικών εταιρειών Μαστολογίας ανά την υφήλιο που ασχολούνται με τον μαστό. Τα οφέλη της διεξαγωγής στη χώρα μας ενός τέτοιου διαμετρήματος συνεδρίου είναι πολλαπλά, τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Ρόδο –ειδικότερα. Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει η κα Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός – γυναικολόγος, χειρουργός μαστολόγος, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.
Σημειώνεται πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 7.770 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 2.330.

• Κυρία Μουζάκα, πρόσφατα έλαβε χώρα στη Ρόδο, το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Mαστού στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’. Είστε ικανοποιημένη από τις εργασίες και ποια είναι τα αποτελέσματα του συνεδρίου;
Τα αποτελέσματα του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Mαστού, δεν αφορούν μόνον στους γιατρούς αλλά και στις γυναίκες. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’. Το επιστημονικό επίπεδο ήταν πολύ υψηλό ενώ η συμμετοχή ήταν αρκετά ικανοποιητική, αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός πως μετά την πανδημία της covid-19 ήταν πολλοί εκείνοι που δίστασαν να ταξιδέψουν.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα νεώτερα στη γενετική (ο λεγόμενος σποραδικός καρκίνος που καταλαμβάνει το 90% των περιπτώσεων σε γυναίκες και το 10% έχει σχέση με την γενετική και την κληρονομικότητα). Επίσης, η ογκοπλαστική χειρουργική που πρέπει να καταλάβει την θέση της χειρουργικής (δηλαδή σε περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν, να αποφεύγεται η μαστεκτομή αλλά να μην μένει παραμορφωμένος ο μαστός μετά την επέμβαση και αφαίρεση της πρωτοπαθούς εστίας καρκίνου) ενώ ένα ακόμη μεγάλο θέμα, είναι ο καρκίνος του μαστού στις νέες γυναίκες. Αυτό αφορά στις νέες γυναίκες που καθυστερούν την εγκυμοσύνη για διάφορους λόγους και αποφασίζει να γίνει μητέρα αργότερα-καθώς ο μαστός τελειοποιείται μετά την πρώτη εγκυμοσύνη και όχι με την ανάπτυξή του.
Ένα ακόμη θέμα ήταν ο χειρισμός των λεμφαδένων στη μασχάλη στον καρκίνο του μαστού καθώς και το πώς θα επικοινωνήσουμε καλύτερα με το κοινό.
Τέλος, συζητήθηκε ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες. Εδώ να σημειώσω ότι σε αυτό το συνέδριο, άκουσα νέες εργασίες που αφορούν επεμβάσεις σε τρανσέξουαλ και τους κινδύνους που υπάρχουν. Από ό,τι ακούσαμε, φαίνεται πως έχει αυξηθεί το ποσοστό καρκίνου του μαστού, στους τρανσέξουαλ άνδρες –ενώ είχαν χαμηλά ποσοστά.
Ειδικά για την γενετική, αποδεικνύεται ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών (μαστολόγων ή ακτινολόγων) αφού αποτελεί την αναβάθμιση της διαγνωστικής ικανότητας. Σε αυτό βοηθάει πολύ ο εξελιγμένος ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός –κυρίως, στην λεπτομερέστερη διαγωνιστική απεικόνιση της μαστογραφίας, βελτιώνει το ποσοστό αλλά και τον χρόνο της ανίχνευσης της νόσου, αναγνωρίζονται επίσης και άλλες αλλοιώσεις που έχουν βαθμό επικινδυνότητας που χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα δινόταν η πρέπουσα προσοχή και σημασία οπότε περιορίζεται σημαντικά, η πιθανότητα της ανεπαρκούς διάγνωσης καθώς και η ταλαιπωρία των γυναικών, με περιττές επανεξετάσεις και με την οικονομική τους ‘αφαίμαξη’.
• Υπάρχουν νεώτερα δεδομένα που είναι πολύ σημαντικά, αρκεί να το προλάβουν όμως.
Αρκεί να συμμορφώνονται και μια φορά τον χρόνο, να εξετάζονται για τον μαστό. Αυτό δεν είναι έξοδο. Είναι… αποταμίευση. Σε μια από τις ομιλίες μου με αντικείμενο πώς θα δώσουμε στο κοινό να καταλάβει καλύτερα, χρησιμοποίησα μια έκφραση του φιλοσόφου Φράνσις Μπέικον που αναφέρει ότι ‘Η γνώση είναι δύναμη’.
• Στην Ελλάδα πώς είναι τα δεδομένα; Παρουσιάζεται αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού;
Στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:
1. Εάν η γυναίκα συμμορφώνεται ή όχι.
2. Η μη συμμορφούμενη γυναίκα.
3. Η περίοδος του κορωνοϊού.
4. Οι νέες γυναίκες που πρόκειται τα αποκτήσουν παιδί, καθυστερημένα.
Για να σας αναλύσω καλύτερα, οι μη συμμορφούμενες γυναίκες –δυστυχώς- φτάνουν στον γιατρό, σε προχωρημένο στάδιο εφόσον δεν έχουν κάνει ετήσια μαστογραφία. Οπότε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ.
Σε αντίθεση με όσες συμμορφώνονται και ελέγχονται κάθε χρόνο σε εξέταση μαστού και μαστογραφία, μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε πρώιμη κατάσταση.
Ειδικά για τις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδί μέχρι τα 35 – 40 έτη τους, πρέπει πριν την εγκυμοσύνη να έχουν κάνει έναν πλήρη μαστολογικό έλεγχο: κλινικός γιατρός, μαστογραφία, υπέρηχος και πολύ πιθανόν και μαγνητική μαστογραφία. Έτσι, προλαμβάνουμε, εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, διότι κατά την διάρκεια της, οι ορμόνες ανεβαίνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν πολύ περισσότερο τον καρκίνο. Εάν δηλαδή, μία γυναίκα ξεκινάει την εγκυμοσύνη της με καρκίνο στον μαστό της, αυτός εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα (και είναι πολύ κακής πρόγνωσης).
Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι μαιευτήρες γυναικολόγοι που δεν ασχολούνται με τον μαστό. Όταν δηλαδή πηγαίνουν οι γυναίκες να τους ζητήσουν να κάνουν έλεγχο και μετά να τις ενθαρρύνουν για εγκυμοσύνη.
Τέλος, οι γυναίκες που κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έκαναν μαστογραφία, θα έχουν σαν αποτέλεσμα μέσα στο 2023, στην Ελλάδα, να σημειώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση ο καρκίνος του μαστού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου