ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολική επαναφορά των Γερμανών τουριστών φέτος – Η Ελλάδα στις πρώτες προτιμήσεις

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουρισμος τουριστας

Η γερ­μα­νική του­ρι­στική αγορά εξερ­χό­με­νου του­ρι­σμού φέτος ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σει τα προ παν­δη­μίας επίπεδα, με τη χώρα μας να βρί­σκε­ται ανάμεσα στους τρεις δημο­φι­λέ­στε­ρους προ­ο­ρι­σμούς. Διπλά­σιος ο τζίρος του παγκό­σμιου του­ρι­σμού σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαί­τερα ενθαρ­ρυ­ντικά είναι τα στοι­χεία για την παγκό­σμια του­ρι­στική αγορά, με τις εκτι­μή­σεις να κάνουν λόγο για τζίρο που θα φτάσει τα 637 δισ. δολάρια, αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πτήσεις με του­ρί­στες από τη Γερ­μα­νία θα ξεπε­ρά­σουν αυτό το καλο­καίρι τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Όπως κατα­γρά­φηκε στην έρευνα της ITB Berlin και της Statista οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην ταξι­διω­τική συμπε­ρι­φορά των ταξι­διω­τών λόγω της παν­δη­μίας δεν επη­ρε­ά­ζει τη λήψη απο­φά­σεων και τις επι­λο­γές τους στον προ­ο­ρι­σμό, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρα­νία είναι απίθανο να επη­ρε­ά­σει σοβαρά την ταξι­διω­τική βιο­μη­χα­νία.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της έρευνας, η παγκό­σμια ταξι­διω­τική βιο­μη­χα­νία θα ανα­πτυ­χθεί κατά 48%, φθά­νο­ντας τα 637 δισ. δολάρια το 2022, ενώ το 2023 θα ξεπε­ρά­σει τα επίπεδα πριν από την παν­δη­μία κατά περίπου 5%, φτά­νο­ντας σχεδόν τα 756 δισ. δολάρια. Τη φετινή χρονιά η κρουα­ζιέρα ανα­μέ­νε­ται να σημειώ­σει τον υψη­λό­τερο ρυθμό ανά­πτυ­ξης, κατά 180% σε σχέση με το 2021 και ακο­λου­θεί ο ξενο­δο­χεια­κός κλάδος με 57%. Η έρευνα προ­βλέ­πει ότι αγορά των ιδιω­τι­κών κατα­λυ­μά­των και δια­με­ρι­σμά­των για του­ρι­στική χρήση, θα ξεπε­ρά­σει τα 81 δισ. δολάρια σε συνο­λικό τζίρο, μόλις 2% λιγό­τερο από τον όγκο της αγοράς το 2019.

Πιθανές οι σοβαρές επι­πτώ­σεις από τον πόλεμο στην Ουκρα­νία

Στις προ­βλέ­ψεις της έρευνας δεν λαμ­βά­νε­ται υπόψη ο αντί­κτυ­πος του πολέμου στην Ουκρα­νία και τίθεται πλέον το ερώτημα αν θα επη­ρε­ά­σει μακρο­πρό­θε­σμα την παγκό­σμια ταξι­διω­τική και του­ρι­στική βιο­μη­χα­νία – και αν ναι, με ποιους τρόπους. Σύμφωνα με στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού, το 2019 Ρωσία και Ουκρα­νία, αντι­προ­σώ­πευαν το 3% των παγκό­σμιων του­ρι­στι­κών δαπανών για τα διεθνή ταξίδια.

Ακόμα και αν ο πόλεμος δεν εξα­πλω­θεί σε άλλες περιο­χές, είναι απίθανο να επη­ρε­ά­σει σοβαρά την παγκό­σμια ταξι­διω­τική βιο­μη­χα­νία. Ωστόσο, είναι πιθανό η κρίση να έχει μεγα­λύ­τερο αντί­κτυπο σε μεμο­νω­μέ­νες αγορές, όπως η Κύπρος και η Τουρκία.

Επι­στροφή στις δια­κο­πές: Ρεκόρ ανα­μέ­νουν οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες αυτό το καλο­καίρι

Παρά την κρίση, κυρίως της παν­δη­μίας, οι Γερ­μα­νοί φαί­νε­ται να έχουν ξανα­βρεί τη διάθεση τους για ταξίδια και δια­κο­πές. Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, περισ­σό­τερο από το 62% των Γερ­μα­νών σχε­διά­ζει του­λά­χι­στον ένα ταξίδι τους επό­με­νους 12 μήνες. Σύμφωνα με τη Γερ­μα­νική Ένωση Αερο­με­τα­φο­ρών, ο αριθμός των θέσεων που είναι τώρα δια­θέ­σι­μες στην του­ρι­στική αγορά έχει αυξηθεί κατά 3% σε σύγκριση με το καλο­καίρι του 2019.

Σε συνέ­ντευξή του στην Deutsche Presseagentur, ο Jens Bischof, επι­κε­φα­λής της αερο­πο­ρι­κής εται­ρείας Eurowings, δήλωσε ότι από τον Μάρτιο, η αερο­πο­ρική του εται­ρεία θα πετάει σε περισ­σό­τε­ρους προ­ο­ρι­σμούς από ποτέ. Σύμφωνα με τη Eurowings, το επί­κε­ντρο των ταξι­διω­τών είναι η Μεσό­γειος. Μεταξύ των δημο­φι­λέ­στε­ρων προ­ο­ρι­σμών είναι η Ισπανία, η Πορ­το­γα­λία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι ευρω­παϊ­κοί προ­ο­ρι­σμοί βρί­σκο­νται γενικά ψηλά στη λίστα των Γερ­μα­νών παρα­θε­ρι­στών.

Οι αλλαγές που έφερε η Covid

Η παν­δη­μία έχει αλλάξει ριζικά την ταξι­διω­τική συμπε­ρι­φορά του 90% των ταξι­διω­τών στη Γερ­μα­νία, το Ηνωμένο Βασί­λειο και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα κάποια πράγ­ματα θα μείνουν ως έχουν. Όπως δεί­χνουν τα προ­γράμ­ματα πτήσεων της Eurowings στη Γερ­μα­νία και τα ευρή­ματα του GCS, οι λόγοι επι­λο­γής προ­ο­ρι­σμού δεν έχουν αλλάξει. Το 2022 όπως και το 2019, τα πέντε πιο σημα­ντικά κρι­τή­ρια επι­λο­γής προ­ο­ρι­σμού, που ανα­φέ­ρο­νται από τους Γερ­μα­νούς, είναι ο καιρός, η φύση, η προ­σω­πική ασφά­λεια, τα τοπικά αξιο­θέ­ατα και η τιμή.

Όσον αφορά τις τιμές, το 36% των ερω­τη­θέ­ντων στη Γερ­μα­νία θέλει να ξοδέψει περισ­σό­τερα στις δια­κο­πές του από ό,τι πριν από την παν­δη­μία, το 31% το ίδιο ποσό και το 31% στο­χεύει να ξοδέψει λιγό­τερα. Συγκε­κρι­μένα, το 50% των ταξι­διω­τών σχε­διά­ζει να ξοδέψει περισ­σό­τερα από 2.000 ευρώ για τον εαυτό του ή και την οικο­γέ­νειά του, ενώ το 17% σχε­διά­ζει να ξοδέψει πάνω από 3.000 ευρώ.

Πηγή news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.