Ενας νέος κύκλος ερευνών για την εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και ecstasy μέσω της Ρόδου στο Ισραήλ, άνοιξε μετά την πρόσφατη εξιχνίαση υπόθεσης «μαμούθ» από λιμενικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου έχουν κινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», τις διαδικασίες για την αναζήτηση κοινών στοιχείων μεταξύ της υπόθεσης αυτής και άλλης πανομοιότυπης, που εξιχνίασαν τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ασφαλή στοιχεία για την ταύτιση των δύο κυκλωμάτων αναμένεται να προκύψουν μετά την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των συλληφθέντων στις δύο υποθέσεις, σύγκριση μαρτυρικών καταθέσεων ως και περαιτέρω ερευνών σε διεθνές επίπεδο από το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ).
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οι Υ. Α. του Ο. 30 ετών, που γεννήθηκε στη Ρωσία κάτοικος Ισραήλ και ο Ισραηλινός Η. Α. του S. 61 ετών κι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους δύο φορές κάθε μήνα στον λιμενικό σταθμό του τόπου κατοικίας τους οι Ισραηλινοί L. Μ. του Β. 78 ετών και G. Μ. του Β. 61 ετών.
Θυμίζουμε ότι την 1η Απριλίου 2019 και περί ώραν 10:30 στο πλαίσιο ελέγχων κατά τον κατάπλου του «BLUE STAR 1» στον λιμένα της Ακαντιάς, έγινε σήμα από στελέχη μικτού κλιμακίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και Τελωνείου Ρόδου, σε ύποπτο αυτοκίνητο, μάρκας Opel Astra, χρώματος ασημί, στο οποίο επέβαιναν οι δύο πρώτοι. Στο όχημα ανευρέθησαν 30 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους 20.501 γραμμαρίων, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο το σήμα της εταιρείας AUDI συνολικού μικτού βάρους 25.216 γραμμαρίων ήτοι περίπου 54.719 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) ερυθρού χρώματος με το λογότυπο «UPS» συνολικού μικτού βάρους 25.166 γραμμαρίων ήτοι περίπου 56.120 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο «SILVER» συνολικού βάρους 24.767 γραμμαρίων ήτοι περίπου 55.478 δισκία και μία συσκευή εντοπισμού κεραίας (τύπου gps) η οποία τοποθετείται σε σκάφη.
Οι δύο πρώτοι βρέθηκαν και συνελήφθησαν σε παρακείμενη καφετέρια, όπου εκάθοντο σε διαφορετικά τραπέζια.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω δύο επρόκειτο να επιβιβαστούν σε ιστιοφόρο σημαίας Ισραήλ ονόματι «SEA LUCK» με προορισμό τον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ μέσω Λάρνακας.
Το σκάφος εντοπίστηκε στην Νέα Μαρίνα Ρόδου με επιβαίνοντες τους άλλους δύο. Η υπόθεση αυτή θεωρείται αρμοδίως από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών «καρμπόν» με άλλη η οποία έχει κριθεί σε πρώτο βαθμό από το κακουργιοδικείο.
Πιο συγκεκριμένα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ έχει επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε 3 εμπλεκόμενους.
Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε ένοχους σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης ναρκωτικών την 27χρονη Γερμανίδα S. – Υ. Κ. του S. και τους Λετονούς Ε. Η. του U. 27 ετών και G. Ν. του V. 24 ετών.
Στην ίδια υπόθεση καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης ο 45χρονος υπήκοος Ισραήλ Ζ. Η. Η., που φέρεται ως ο μεταφορέας και αποθηκευτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών μέσω Ρόδου.
Στο δωμάτιο του 45χρονου βρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του ένας ναργιλές κάτω από το κρεβάτι, ένα usb stick και μια κάρτα από κινητό τηλέφωνο και σε ντουλάπα πίσω από μαξιλάρια ποσότητα κοκαΐνης βάρους 1.106 και 1.089 γραμμαρίων σε αλουμινόχαρτο και 4.900 χάπια ecstasy.
Οι τρεις πρώτοι κατέθεσαν, ενώ ο 45χρονος αφίχθη στη Ρόδο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, είχε εκδώσει εισιτήριο μετ’ επιστροφής για τις 24 Σεπτεμβρίου 2016 και διέμενε κατόπιν κρατήσεως για τις ημερομηνίες 26 Σεπτεμβρίου 2019 έως 29 Σεπτεμβρίου 2016 σε ξενοδοχείο του Φαληρακίου, εξαφανίστηκε χωρίς γνωστή στις αρχές αιτία, τουλάχιστον από τις 28 Σεπτεμβρίου 2016, αφήνοντας εντός του δωματίου του, όλα του τα προσωπικά είδη (μεταξύ των οποίων η ταυτότητα του, πορτοφόλι, κινητό τηλέφωνο κ.α.) καθώς και τις αποσκευές με τις ναρκωτικές ουσίες, συνολικής αξίας το κατώτερο 419.480 ευρώ και το μέγιστο 1.371.360,00 ευρώ.
Οι αποσκευές με το περιεχόμενο τους επιχειρήθηκε να ανακτηθούν με ασυντόνιστες ενέργειες από ένα ή περισσότερα άτομα (την πρώτη φορά γυναίκα ζήτησε να μιλήσει μαζί του, την άλλη φορά άνδρας τηλεφωνικά ζήτησε να μιλήσει μαζί του κ.ο.κ.), εν τέλει δε συνελήφθησαν εκείνοι.
Το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 2016 τηλεφώνησε, στο ξενοδοχείο μια άγνωστη γυναίκα και ενημέρωσε ότι ο 45χρονος είχε ένα ατύχημα και ότι η σύζυγός του θέλει να παραλάβει τις αποσκευές του.
Της δηλώθηκε ότι τα πράγματα του ήταν στο γραφείο των απολεσθέντων και την παρότρυνε να τα παραλάβει.
Ακολούθησε η σύλληψη των υπόλοιπων μελών του κυκλώματος που μετέβησαν στο ξενοδοχείο για να παραλάβουν τα πράγματα του το πρωί της 6ης Οκτωβρίου 2016.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 45χρονος τούς είχε παραδώσει μια βαλίτσα που περιείχε 6 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 4.670 γραμμαρίων, την οποία μετέφεραν σε ξενοδοχείου της οδού Σωτήρος στην Ιαλυσό, στο οποίο είχαν καταλύσει.
Πιο συγκεκριμένα οι τρεις συλληφθέντες κατ’ εντολή του φερόμενου ως εγκέφαλου της σπείρας, ονόματι Homer, αγνώστων λοιπών στοιχείων ταξίδεψαν στην Ρόδο από το Βερολίνο, μέσω Αθηνών, την 27η Σεπτεμβρίου 2016. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβησαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Φαληράκι στο οποίο διέμενε ο Ισραηλινός και παρέλαβαν την βαλίτσα με τα 4.670 γραμμάρια κοκαΐνης. Φέρονται να άφησαν στον 45χρονο δύο όμοιες βαλίτσες, κενές περιεχομένου, προκειμένου να τις τροποποιήσει και να αποκρύψει εντός αυτών ναρκωτικές ουσίες με σκοπό στην συνέχεια να τα μεταφέρουν αεροπορικώς στο Ισραήλ.

Σε έλεγχο των δύο βαλιτσών βρέθηκαν σε διπλό πάτο και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 786 γραμμαρίων, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 908 γραμμαρίων, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη μικτού βάρους 619 γραμμαρίων και μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με MDMA μικτού βάρους 1.475 γραμμαρίων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ