Ενώπιον του 2ου Τμήματος (έδρας) συνεδριάσεων του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου θα συζητηθεί την 18η Απριλίου 2019 αγωγή κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Αμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και Οικονομικών, από 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου στην φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2013!
Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται, ενώ εκκρεμεί προς εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ποινική δίκη με κατηγορούμενους τους κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Στάθη Κουσουρνά και Φώτη Χατζηδιάκο.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, νεκροί είναι οι Κων/τίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν είχαν κλείσει, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ης Νοεμβρίου 2013.
Όπως εκθέτουν εισαγωγικά στην αγωγή τους, στις 22 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Παρασκευή, η Ρόδος, μαστιζόταν από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα, πλήττοντας το βόρειο κυρίως τρίγωνο του νησιού. Μια ισχυρή καταιγίδα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας οδήγησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία πλημμύρα με ιδιαίτερα υψηλό ύψος βροχής για το διάστημα που διήρκεσε.
Τη συγκεκριμένη ημέρα και περί ώρα 15:30, ο Μπαϊράμης Ιωάννης του Μικέ, ετών 63 εν ζωή, κάτοικος Ρόδου, πατέρας του πρώτου και δεύτερου από τους ενάγοντες, αδερφός της τρίτης, τέταρτης, πέμπτης, έκτης και έβδομης από τους ενάγοντες και γαμπρός επί θυγατρί του δέκατου και της ενδέκατης, οδηγώντας αυτοκίνητο μάρκας BMW, έβαινε σύννομα, κανονικά και με απόλυτα ελεγχόμενη ταχύτητα στην περιοχή μεταξύ Παστίδας και Μαριτσών Ρόδου, σε γέφυρα, που υπάρχει επί της δευτερεύουσας επαρχιακής οδού (Παστίδα-Μαριτσά), κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία κατεβαίνει στο επίπεδο της όχθης ξηροποτάμου-χειμάρρου.
Στο παραπάνω όχημα επέβαινε ως συνοδηγός, η σύζυγός του, Καλλιόπη Μπαϊράμη, το γένος Φειδία Παναγιώτου, ετών 54 εν ζωή, μητέρα του πρώτου και δεύτερου από τους ενάγοντες, αδελφή της όγδοης και ένατης και θυγατέρα του δέκατου και ενδέκατης.
Η περιοχή-οικισμός της Παστίδας βρίσκεται στην δυτική πλευρά της νήσου Ρόδου μεταξύ των οικισμών Ιαλυσός, Κρεμαστή, Δαματριά και Μαριτσά, είναι εσωτερικός οικισμός κτισμένος στην ομώνυμη πεδιάδα.
Διασχίζεται από πολλά ρέματα και παραχειμάρρους τα οποία συνενώνονται σε έναν κεντρικό κορμό, που δημιουργεί τον Κρεμαστενό Ποταμό.
Οποιαδήποτε πλημμυρική επιβάρυνση του ως άνω ποταμού επιβαρύνει πλημμυρικά και την περιοχή της Παστίδας, συνεπώς οι πλημμύρες, που συνέβησαν στον εν λόγω ποταμό, όπως υποστηρίζουν, οδήγησαν και στην πλημμύρα της Παστίδας και του σημείου, όπου ευρίσκονταν οι οικείοι τους με το όχημά τους.
Συγκεκριμένα, ενώ ο Μπαϊράμης οδηγούσε το αυτοκίνητο, πάνω στη γέφυρα επί της δευτερεύουσας επαρχιακής οδού (Παστίδα-Μαριτσά) στην περιοχή μεταξύ Παστίδας και Μαριτσών Ρόδου, με κατεύθυνση από κέντρο της πόλης Ρόδου προς Παστίδα, περιοχή Βρισάλλια, μέσω της Λεωφόρου Τσαΐρι-Αεροδρόμιο, προς την οικία τους, το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από την ορμητικότητα των υδάτων του εν λόγω ξηροποτάμου-χειμάρρου, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος αμφοτέρων των άτυχων επιβαινόντων, διά πνιγμού λόγω εισρόφησης ύδατος και να ευρεθεί το πτώμα του Ιωάννη Μπαϊράμη την 24η Νοεμβρίου 2013 εντός της κοίτης του χειμάρρου και το πτώμα της Καλλιόπης Μπαϊράμη, την 23η Νοεμβρίου 2013 εντός υπάρχουσας πυκνής βλάστησης (καλαμιές) πλησίον της κοίτης του χειμάρρου.
Οι ενάγοντες διατείνονται στην πολυσέλιδη αγωγή τους ότι σε καμιά περίπτωση το ατύχημα δε θα συνέβαινε, εάν τα αρμόδια όργανα των εναγομένων είχαν προβεί στον σχεδιασμό, την μελέτη, την κατασκευή και την συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου Ρόδου, στην κατασκευή έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων, ειδικά στην περιοχή της Παστίδας, στην κατασκευή νέας γέφυρας στον Κρεμαστενό ποταμό και στην κατάργηση της λεγόμενης «ιρλανδικής διάβασης» σε αυτόν, στην μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε εγγύς δασικές εκτάσεις.
Με την αγωγή τους διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα θα συζητηθεί ενώπιον του Α’ Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, η αγωγή αστικής ευθύνης του Δημοσίου από τη χήρα και τον γιο, του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου.
Η αγωγή που υποβλήθηκε από 8 οικείους της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη έχει αναβληθεί για την 14η Ιανουαρίου 2019.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος καθώς και η Αναστασία Κατσαρού, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Κρεμαστενού ποταμού με αποτέλεσμα να χαθούν σύντομα τα ίχνη τους.
Η Αναστασία Κατσαρού αγνοείτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρή στην παραλία της Κρεμαστής με αιτία θανάτου τον πνιγμό λόγω εισρόφησης ύδατος.

Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος αγνοείτο μέχρι τις 25-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με αιτία θανάτου τον πνιγμό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ