Περαιώθηκε χθες με την λήψη συμπληρωματικής απολογίας από μια 47χρονη κάτοικο Ρόδου, η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση απάτης με την δήθεν διαγραφή οφειλών σε λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Η 47χρονη, που έχει αφεθεί ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής της μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της, μετά την απολογία της αποχώρησε χωρίς να της επιβληθούν άλλοι όροι.
Κατέστησε σαφές ότι ήταν πεπλανημένη και πίστευε ότι ενεργούσε απολύτως νόμιμα διαβιβάζοντας έγγραφα με fax στον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας «Elpedison». Τόνισε ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι μπορούσε να ελάμβανε χώρα η οποιαδήποτε παράνομη πράξη, επισημαίνοντας ότι προσέφερε την εργασία της μόνο για λίγες ημέρες.
Στην υπόθεση έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο Π. Δ. του Χ. 41 ετών, με καταγωγή από την Κρήτη και ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις ημεδαποί ηλικίας 47 ετών, 28 ετών και 53 ετών και ένας 42χρονος , υπήκοος Μολδαβίας.
Κατηγορούνται κατά περίπτωση για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση και για απάτη από κοινού και κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα, από δράστες που ενεργούν απάτες κατ’ επάγγελμα εκ της οποίας το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Η δικογραφία εις βάρος τους «εμπλουτίστηκε» με νέα στοιχεία μετά από καταθέσεις κι άλλων θυμάτων, που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τους κατηγορούμενους.
Ο πρώτος, που φέρεται και ως ο εγκέφαλος, κατηγορείται ότι ενεργώντας με κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης, από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς του, στο πλαίσιο των κατανεμημένων μεταξύ τους ρόλων βάσει κοινού εγκληματικού σχεδίου, κατά τρόπο που έκαστος αποδεχόταν πλήρως τις ενέργειες των λοιπών, δρούσαν ως εξής:
Ο 41χρονος, έχοντας την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ο 47χρονος και η 47χρονη, ως μέλη αυτής, εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν οφειλές προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., μετέβαιναν στα καταστήματα και στις οικίες διαφόρων προσώπων με έδρα ή και κατοικία στην νήσο Ρόδο και προσποιούμενοι ότι τυγχάνουν νόμιμοι και εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «ELPEDISON», η οποία είναι εναλλακτική πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στο καταναλωτικό κοινό έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Α.Ε. παρίσταναν ψευδώς και μάλιστα με πειθώ και φορτικότητα ότι είχαν την δυνατότητα να προβαίνουν σε διακανονισμό ή και διαγραφή οφειλών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε. έναντι καταβολής μέρους μόνο του συνολικά οφειλόμενου ποσού, καθώς και να μεσολαβούν στην σύναψη νέων ευνοϊκών για τους παθόντες συμβάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την εταιρία «ELPEDISON».
Οι λοιποί, ομοίως μέλη της ως άνω οργάνωσης, ενημέρωναν την οργάνωση για τα πρόσωπα των οποίων οι συνδέσεις ρεύματος επρόκειτο να διακοπούν λόγω χρεών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., παρίσταναν ψευδώς ότι είναι ηλεκτρολόγοι εξουσιοδοτημένοι από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την επανασύνδεση παροχών που είχαν διακοπεί λόγω οφειλών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., καθώς και ότι είναι αρμόδιοι για την διακοπή της σύνδεσης με την Δ.Ε.Η. Α.Ε. και την άμεση και ταυτόχρονη επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υπό την νέα πάροχο «ELPEDISON».
Όλες οι ανωτέρω παραστάσεις ήταν βεβαίως ψευδείς.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει 28 περιπτώσεις θυμάτων της οργάνωσης ενώ περαιτέρω ο πρώτος φέρεται να εξαπάτησε και έναν ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ.
Η εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ότι έχει προσπορίσει συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 92.150 € και αποπειράθηκαν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 18.797 €, με αντίστοιχη βλάβη των παθόντων.
Ακόμα, από πράξη της απάτης που τέλεσε μόνος του ο πρώτος απεκόμισε παράνομο περιουσιακό όφελος 25.000 €.
Το συνολικό ποσό των επιμέρους πράξεων απάτης, τετελεσμένων και σε απόπειρα, που τελέστηκαν, ανέρχεται σε τουλάχιστον 115.197 €.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της 47χρονης παρέστη ο δικηγόρος κ. Χ. Ελευθερόπουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ