ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Καμπουρακης: «Με εγκράτεια και σύνεση θα πρέπει να κινηθούν οι ξενοδόχοι»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καμπουράκης Αντώνης

«Με εγκρά­τεια και σύ­νε­ση θα πρέ­πει να κι­νη­θούν οι ξε­νο­δό­χοι ώστε να έχουν τα κα­λύ­τε­ρα δυ­να­τά απο­τε­λέ­σμα­τα τη φε­τι­νή του­ρι­στι­κή  σεζόν».

Αυτό υπο­γράμ­μι­σε με­τα­ξύ άλλων, ομι­λώ­ντας  στη «δ», ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την ει­κό­να που δια­πί­στω­σε στο Βε­ρο­λί­νο, ο κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης δή­λω­σε:

«Πριν από  λί­γους μήνες υπήρ­ξε  αύ­ξη­ση από τη Γερ­μα­νία και τις  υπό­λοι­πες ευ­ρω­παϊ­κές  χώρες οι  οποί­ες πα­ρου­σί­α­σαν  μια πολύ με­γά­λη δυ­να­μι­κή  σε σύ­γκρι­ση με το  2014. Πε­ρί­που 20 ημέ­ρες πριν  από την έκ­θε­ση του Βε­ρο­λί­νου  πα­ρα­τη­ρή­θη­κε μια συ­γκρά­τη­ση  στις κρα­τή­σεις. Αυτό  οφεί­λε­ται σε διά­φο­ρες αι­τί­ες που είναι γνω­στές σε όλους.  Πρέ­πει να δια­βε­βαιώ­σου­με  τους επι­σκέ­πτες μας ότι είναι ευ­πρόσ­δε­κτοι να έρ­θουν και πως  η  Ελ­λά­δα τους συμ­φέ­ρει ει­δι­κά με τις οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν.  Μπο­ρούν δη­λα­δή να αγο­ρά­σουν πα­κέ­τα δια­κο­πών σε συμ­φέ­ρου­σες τιμές. Είναι ανά­γκη να τους δια­βε­βαιώ­σου­με και για την πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα,  την ασφά­λεια και τις καλές εξω-ξε­νο­δο­χεια­κές συν­θή­κες στη χώρα», τό­νι­σε ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης.

Ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων  Ρόδου ανα­φέρ­θη­κε και στην τα­κτι­κή  που ακο­λου­θεί η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του αρ­μο­δί­ου  υπουρ­γεί­ου.

«Όλες  οι  κι­νή­σεις και ενέρ­γειες του αρ­μό­διου   υπουρ­γεί­ου  και του ΕΟΤ είναι στη  σωστή κα­τεύ­θυν­ση. Στο Βε­ρο­λί­νο εί­δα­με μια  σωστή και  επι­βρα­βεύ­σι­μη συ­μπε­ρι­φο­ρά και  επι­κοι­νω­νία με τις ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές», δή­λω­σε ο κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης.

Σχε­τι­κά με την του­ρι­στι­κή αγορά της Ρω­σί­ας ο  πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου δή­λω­σε:

«Υπάρ­χει ζή­τη­μα με τη ρω­σι­κή του­ρι­στι­κή αγορά φέτος.  Ο αριθ­μός των αφί­ξε­ων  που θα χα­θούν  πα­νελ­λη­νί­ως δεν είναι τόσο με­γά­λος, ώστε να  προ­κα­λέ­σει  με­γά­λη φωτιά. Όσο για το κρα­ταιό πρα­κτο­ρείο «Μου­ζε­νί­δης» είναι συν­δε­δε­μέ­νο με άλλες πε­ριο­χές της χώρας, όπως η Χαλ­κι­δι­κή,  η Κρήτη και όχι τόσο  με τη  Ρόδο. Πτώ­χευ­σαν όμως και άλλα ρω­σι­κά του­ρι­στι­κά πρα­κτο­ρεία . Το πο­σο­στό μεί­ω­σης των αφί­ξε­ων από τη Ρωσία για τη Ρόδο  θα είναι με­γά­λο, γε­γο­νός που θα συμ­βά­λει ώστε να  χα­λά­σει  το μείγ­μα των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων στο νησί, να  δη­μιουρ­γη­θεί   θέμα ρευ­στό­τη­τας και να προ­κλη­θεί εσω­τε­ρι­κός  αντα­γω­νι­σμός. Χρειά­ζε­ται  φο­βε­ρή εγκρά­τεια, σύ­νε­ση και σο­βα­ρό­τη­τα από τους  επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Πρέ­πει να ζυ­γί­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις και τη ρευ­στό­τη­τά τους. Θα δη­μιουρ­γη­θεί με­γά­λο θέμα στην εκ­κί­νη­ση και στη διάρ­κεια της σεζόν εξαι­τί­ας της Ρω­σί­ας».

Ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου δή­λω­σε πως θα δώσει δυ­να­μι­κά το παρών στην του­ρι­στι­κή έκ­θε­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Μόσχα, στο διά­στη­μα από τις 14 έως τις 17 Μαρ­τί­ου.

«Θα δώ­σου­με το «παρών» στην του­ρι­στι­κή έκ­θε­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε λίγες ημέ­ρες στη Μόσχα. Τα  αριθ­μη­τι­κά στοι­χεία που λαμ­βά­νου­με είναι πολύ  κακά  για τη χώρα μας. Είναι όμως  και δρα­μα­τι­κά για την Τουρ­κία. Αν οι αφί­ξεις των Ρώσων επι­σκε­πτών μειω­θούν  για τη γει­το­νι­κή χώρα σε πο­σο­στό 80% τότε θα υπάρ­ξει  αντα­γω­νι­σμός για να κα­λυ­φθεί το με­γά­λο κενό . Αν  η Τουρ­κία χάσει 10 με 15% από την  υψη­λού  επι­πέ­δου πε­λα­τεία  της από τη Ρωσία, θα προ­σπα­θή­σει να την υπο­κα­τα­στή­σει με τιμές  εκτός ευ­ρω­παϊ­κών κα­νό­νων», δή­λω­σε ο κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης.

Σε ερώ­τη­ση αν η φε­τι­νή του­ρι­στι­κή σεζόν θα είναι πολύ δύ­σκο­λη ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου δή­λω­σε:

«Δεν θα κα­τέ­λη­γα  στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι η φε­τι­νή σεζόν θα είναι πολύ δύ­σκο­λη. Θα είναι  σαν όλες τις άλλες. Η σο­βα­ρό­τη­τα και ο επαγ­γελ­μα­τι­σμός πρέ­πει να κυ­ριαρ­χούν σε κάθε ημέρα  μας».

Ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου ανα­φέρ­θη­κε και στην προ­σέλ­κυ­ση Ελ­λή­νων του­ρι­στών.

«Στο θέμα της εγ­χώ­ριας αγο­ράς και του κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού θα αφήσω να με επη­ρε­ά­σουν οι προ­γραμ­μα­τι­κές δη­λώ­σεις της κυ­βερ­νή­σε­ως και η ευαι­σθη­σία ως προς την ανά­γκη του Έλ­λη­να να τα­ξι­δέ­ψει. Πε­ρι­μέ­νω να δω καλά απο­τε­λέ­σμα­τα από την πρό­θε­ση να στη­ρι­χθεί ο κοι­νω­νι­κός του­ρι­σμός. Έτσι και ο  εσω­τε­ρι­κός του­ρι­σμός θα επα­νέλ­θει σε ανε­κτά επί­πε­δα. Αυτό θα βοη­θή­σει μι­κρό­τε­ρα ξε­νο­δο­χεία που υπέ­φε­ραν πε­ρισ­σό­τε­ρο. Με­λέ­τες που  εκ­πο­νή­θη­καν  από το Ξε­νο­δο­χεια­κό Επι­με­λη­τή­ριο Ελ­λά­δος έδει­ξαν πως τα ξε­νο­δο­χεία πολ­λών αστέ­ρων  είχαν πέρσι μι­κρό­τε­ρα κέρδη. Τα πε­ντά­στε­ρα κα­τα­λύ­μα­τα -σύμ­φω­να πάντα με τις με­λέ­τες-πέρσι υπέ­φε­ραν πολύ ως προς τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους ένα­ντι των υπο­λοί­πων», εξή­γη­σε ο κ. Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με εν­δε­χό­με­νη κα­τάρ­γη­ση των  μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών  στα νησιά και την αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στη δια­μο­νή, ο κ. Κα­μπου­ρά­κης δή­λω­σε:

«Εμένα,  που σκο­πεύω να πε­ρά­σω τη ζωή μου με τον του­ρι­σμό θα πω  ότι  το πρώτο που με απα­σχο­λεί  είναι να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η πο­λι­τι­κή κα­τά­στα­ση στη χώρα για τα επό­με­να τέσ­σε­ρα χρό­νια. Με απα­σχο­λεί πε­ρισ­σό­τε­ρο η θε­τι­κή κα­τά­λη­ξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με­τα­ξύ της κυ­βέρ­νη­σης και των πι­στω­τών. Το θέμα του ΦΠΑ είναι σο­βα­ρό υπο-θέμα της τε­λι­κής δια­χεί­ρι­σης του χρέ­ους και της ευ­η­με­ρί­ας του λαού. Δεν υπο­βαθ­μί­ζω τη σο­βα­ρό­τη­τα του ζη­τή­μα­τος.  Σε ένα εστια­τό­ριο πη­γαί­νει κά­ποιος για το φα­γη­τό όχι μόνο για το κρασί. Το πιο σο­βα­ρό θέμα είναι η δια­πραγ­μά­τευ­ση  με τους πι­στω­τές και η πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα σε βάθος τε­τρα­ε­τί­ας».

Σχε­τι­κά με την ει­σφο­ρά γης σε χρήμα, που ανα­μέ­νε­ται να τεθεί από τη δη­μο­τι­κή αρχή, ο κ. Κα­μπου­ρά­κης δή­λω­σε:

«Η ΕΞΡ  πρέ­πει να κι­νη­θεί  με γνώ­μο­να το μέλ­λον του του­ρι­σμού και το μέλ­λον των ξε­νο­δο­χεια­κών επι­χει­ρή­σε­ων. Είναι ανά­γκη να επι­χει­ρή­σει με σύ­νε­ση και σο­βα­ρό­τη­τα. Υπάρ­χουν πολλά θέ­μα­τα.  Ένα εξ αυτών είναι και η ει­σφο­ρά σε γη.  Δεν είναι νέο. Υφί­στα­ται από το 1983 με βάση το νόμο,­ τη συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τα και το… έθιμο.  Ο Δήμος   πρέ­πει να λει­τουρ­γεί ποιο­τι­κά για τους επι­σκέ­πτες. Επαρ­κείς επι­βάλ­λε­ται να είναι και οι υπη­ρε­σί­ες του.  Πρέ­πει να υπάρ­χει και η φέ­ρου­σα ικα­νό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ών μας να πλη­ρώ­σουν αυτά που απαι­τού­νται. Είναι ανά­γκη δη­λα­δή να βρε­θεί η  χρυσή τομή με­τα­ξύ της δικής μας φέ­ρου­σας δυ­να­τό­τη­τας να πλη­ρώ­νου­με όλες τις υπο­χρε­ώ­σεις και των απαι­τού­με­νων υπη­ρε­σιών που η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση πρέ­πει να προ­σφέ­ρει στους του­ρί­στες. Δεν μπο­ρεί και ο δήμος να μην αντε­πε­ξέρ­χε­ται δη­λα­δή   στις του­ρι­στι­κές απαι­τή­σεις».

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.