Ειδήσεις

Οι Ευρωπαίοι υιοθετούν τις νησιωτικές πολιτικές πλην… Λακεδαιμονίων! Απόφαση-κόλαφος για την κυβέρνηση

Επιμέλεια:
Μαίρη Φώτη

Με αφορμή την απόφαση-κόλαφο για την κυβέρνηση, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο υπερψήφισε την τροπολογία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, με την οποία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά (μειωμένος ΦΠΑ) η «δημοκρατική» ζήτησε από τους τοπικούς, αρμόδιους παράγοντες, να την σχολιάσουν αλλά και να απαντήσουν στο ερώτημα πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν αυτό το σημαντικό «όπλο» που έχουν πλέον στα χέρια τους, προκειμένου να προστατέψουν την οικονομία των νησιών μας.
Η απόφαση, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, που έσπευσε να καταργήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος στην πρώτη φάση, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα.
Η τροπολογία «φωτογραφίζει» την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζοντας ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής». Την τροπολογία του Νίκου Χουντή, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές της GUE, Σοφία Σακοράφα, Tania González Peñas (Ισπανία, Podemos), Miguel Urbán Crespo (Ισπανία, Podemos), Lola Sánchez Caldentey (Ισπανία, Podemos), Xabier Benito Ziluaga (Ισπανία, Podemos), Estefanía Torres Martínez (Ισπανία, Podemos), Νεοκλής Συλικιώτης (Κύπρος, ΑΚΕΛ), Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος, ΑΚΕΛ).
Στο ερώτημα της «δημοκρατικής» κλήθηκαν να απαντήσουν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γ. Πάππου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης.
• To Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τροπολογία για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Πώς σχολιάζετε το γεγονός; Προτίθεστε να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες με “όπλο” την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου;

Γιώργος Χατζημάρκος,
περιφερειάρχης
Ν. Αιγαίου:
Η τροπολογία που ψήφισε προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται να επιβεβαιώσει, πέραν πάσης αμφισβήτησης πλέον , αυτό που υποστηρίζαμε σε όλους τους τόνους από την πρώτη στιγμή. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ χάθηκαν «εκ των έσω». Τα δικά τους έγγραφα προς τους δανειστές, που εμείς παρουσιάσαμε, παραμένουν αψευδείς μάρτυρες για το έγκλημα κατά των νησιών μας.
Κανένας δεν πάλεψε για τους συντελεστές ΦΠΑ, αντίθετα,  χαρίστηκαν από εκείνους  που αρνούντο να δεχτούν ότι οι περιοχές τους υστερούσαν σε ανταγωνιστικότητα έναντι της δικής μας περιοχής. Κρύφτηκαν πίσω από τους δανειστές εξαπολύοντας την ίδια εκείνη περίοδο μια απίστευτη προπαγάνδα δυσφήμισης των νησιών μας, για να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρώσουν το χαλί για όσα θα ακολουθούσαν.
Ήταν ένα λάθος εγκληματικό και όπως αποδεικνύει και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή του το μέτρο, θα έχει μηδαμινά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Και αυτό το είχαμε επισημάνει εγκαίρως, όταν εκείνοι μιλούσαν για εξωπραγματικούς αριθμούς που δεν άντεχαν σε καμία σοβαρή τεκμηρίωση.
Συνεχίζουμε τον αγώνα τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και η τροπολογία που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, είναι ένα επιπλέον όπλο στα χέρια μας.
Τα χρονικά περιθώρια αποκατάστασης του λάθους τελειώνουν οριστικά στις 31/12/2016. Μέχρι τότε, θα κινηθούμε με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, με συγκεκριμένες  προτάσεις, διεκδικώντας μέτρα και εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας. Εξάλλου, το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, γι’ αυτούς τους λόγους συστάθηκε. Για να δοθούν οι μάχες στην καρδιά της Ευρώπης, στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων.

Φώτης Χατζηδιάκος,
δήμαρχος Ρόδου
1. Δυστυχώς, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να υιοθετήσει την τροπολογία που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο.  Αυτό αποδεικνύει ότι ο πόλεμος για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ήταν εκ των έσω και όχι κατά μνημονιακή απαίτηση (κάτι που εμείς γνωρίζαμε και καταγγείλαμε).
2. Σε λίγες μέρες το Υπ. Οικονομικών θα δημοσιεύσει τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται και με αριθμούς, ότι ήταν «άνθρακας ο θησαυρός» όσον αφορά την αύξηση των εσόδων του κράτους, από το Φ.Π.Α, παρά τα μαγειρέματα και τις αλχημείες που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών όπως εμείς είχαμε υποστηρίξει και αναδείξει.
3. Όσο υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές στα υπόλοιπα νησιά,  υπάρχει  η δυνατότητα το Ελληνικό Κοινοβούλιο να επανέλθει και να τον μειώσει και στα πέντε νησιά που έχει ήδη εξομοιώσει τους συντελεστές Φ.Π.Α..
Αν από 1-6-2016 καταργηθεί και στα υπόλοιπα νησιά, τότε κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να επανέλθει  και χάνονται για πάντα οι μειωμένοι  συντελεστές.   Γι’  αυτό   η   απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί ανάχωμα στις προθέσεις της κυβέρνησης.
4. Στις 4 Μαρτίου 2016 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της ΠΝΑΙ και των  5 δήμων που επλήγησαν. Η τροπολογία 5α Β8 -0165/2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ισχυρό όπλο για την ενίσχυση των νομικών μας επιχειρημάτων
5. Σε πολιτικό επίπεδο «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν»  για τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους

Γιάννης Πάππου,
πρόεδρος Εμπορικού
και Βιομηχανικού
Επιμελητηρίου
Δωδεκανήσου
Μια ακόμη επιβεβαίωση όλων εκείνων των επιχειρημάτων που φωνάζαμε, όταν προσπαθούσαμε να πείσουμε τους κυβερνώντες για το προφανές  και αυτονόητο. Ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας και ως τέτοιο έπρεπε να το υπερασπισθεί με κάθε τρόπο και μέσο η κυβέρνηση, επικαλούμενη αυτό που ισχύει σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης.  Δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Τη μάχη που δώσαμε, την χάσαμε. Ολόκληρη η κοινωνία των νησιών μας και ο επιχειρηματικός κόσμος, πληρώνουν βαρύτατο τίμημα αυτής της τραγικής  και εντελώς ανερμάτιστης απόφασης.
Η ψήφιση της τροπολογίας από το Ευρωκοινοβούλιο, αποδεικνύει ότι η Ευρώπη πιστεύει στην νησιωτικότητα. Η Ελλάδα δεν πιστεύει κι ας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα θυσίασε τα νησιά της, άραγε γιατί; Για να ικανοποιήσει ποιους, όταν ακόμη και τα στοιχεία του  Γραφείου  Προϋπολογισμού της Βουλής  αποδεικνύουν ότι τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα είναι ασήμαντα, μπροστά στην τεράστια βλάβη που υφίστανται τα νησιά μας;  Το φωνάζαμε και αυτό, αλλά κανένας από τους  κυβερνώντες δεν ήθελε να μας ακούσει.
Ο θέμα του ΦΠΑ, όπως γνωρίζετε,  δεν έχει κλείσει για μας. Οι μηχανισμοί της Ευρώπης επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές και αυτό είναι ένα επιπλέον  ισχυρό επιχείρημα για να παλέψουμε την επαναφορά στον πρότερο φορολογικό καθεστώς, στα χρονικά περιθώρια που έχουμε, μέχρι το τέλος του έτους.

Νίκος Μπόνης,
πρόεδρος Εμπορικού
Συλλόγου Ρόδου
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που υπερψήφισε τροπολογία του Νίκου Χουντή, με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, για μειωμένο ΦΠΑ, είναι μία θετική εξέλιξη και δημιουργεί νέα δεδομένα.  Για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι υιοθετούν τις νησιωτικές πολιτικές σε αντίθεση με τη σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ξεκάθαρα και σύμφωνα με την από 22/06/2015 επιστολή του Πρωθυπουργού  αποκαλεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ως αποκατάσταση της ισονομίας.  Εν προκειμένω, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι μία καθαρή επιλογή  της κυβέρνησης και όχι των δανειστών όπως η ίδια διατείνεται.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σωστά τονίζει τη σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες (σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα), και ζητάει οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι τα νησιά της Ε.Ε. αποτελούν επίσης περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Οι νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση που θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός στήριξη από την ίδια την ΕΕ και αφετέρου μια κοινή προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη. Η σημερινή κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Θεωρώντας τις νησιωτικές περιοχές «προνομιούχες» προχώρησαν χωρίς δεύτερη σκέψη στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με συνέπεια την απότομη αύξηση των τιμών. Αυτό προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Ο άμεσος αποδέκτης αυτών των αυξήσεων είναι ο καταναλωτής. Ο ΦΠΑ ήταν ένα μεγάλο πλήγμα που πλήττει όλους τους κλάδους.  Η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, υπακούοντας στις απαιτήσεις των ανταγωνιστών της Δωδεκανήσου στο πεδίο του τουρισμού. Εμείς όλοι οι τοπικοί φορείς και οι παράγοντες, με σύμμαχό μας πλέον το Ευρωκοινοβούλιο,  έχουμε προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου για να ακυρωθεί η υπ’ αριθ. ΥΠΟΙΚ 0010707 ΕΞ 2015 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 (ΦΕΚ Β’ 2115/30.09.2015).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου