Η γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πήρε θέση για τις αφίσες κατά των αμβλώσεων που αναρτήθηκαν σε στάσεις του Μετρό της Αθήνας και προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις στη δημόσια σφαίρα.

Η γγ Ισότητας, κ. Μαρία Συρεγγέλα, με ανακοίνωσή της τοποθετείται για το “νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση”, σχολιάζοντας τις αφίσες του φορέα “Αφήστε με να ζήσω”.

Η ίδια τάσσεται υπέρ “της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, να αποσύρει τη συγκεκριμένη καμπάνια από τους σταθμούς του μετρό”.

“Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού οφείλουν να βασίζονται στον σεβασμό, την αντικειμενικότητα και την υπευθυνότητα”, καταλήγει.

Θυμίζουμε ότι μετά τις μεγάλες αντιδράσεις στα social media, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή να κατέβουν οι σχετικές διαφημίσεις, καθώς στρέφονται όπως αιτιολογήθηκε η απόφαση, “εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: “Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση”.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό.

Στην εν λόγω καμπάνια χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μήνυμα που είχε τυπωθεί και στο αναχρονιστικό εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο ήταν η “ημέρα του αγέννητου παιδιού”, η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, μετά από προτροπή του φορέα “Αφήστε με να ζήσω”.

Την καθολική άρνησή του για την ανάρτηση της αφίσας που προπαγάνδισε τις αμβλώσεις εξέφρασε πάντως χθες, μέσω social media, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Σταύρος Στεφόπουλος.

“Ως μέχρι και σήμερα πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. δηλώνω ότι: Θεωρώ αδιανόητο, ένα εδώ και χρόνια κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών, να αποφασίζουν για την μητρότητα, να προβάλλεται για προπαγανδιστικούς λόγους μέσα από το Δίκτυο του μετρό.

Το πώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η ανάρτηση της συγκεκριμένης αφίσας στα διαφημιστικά πλαίσια του Δικτύου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ” παίζει” με τις κοινωνικές ευαισθησίες των πολιτών “.

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ