Ρεπορτάζ

Καταδίκη της πρώην δημάρχου Κάσου για κακοποίηση ζώων!

Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στην πρώην δήμαρχο Κάσου κ. Μαρία Τσανάκη που κρίθηκε ένοχη με ελαφρυντικά για κακοποίηση ζώων.
Πρωτοδίκως της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.
Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Κάσου κ. Ιωάννης Νικολάου.
Η δήμαρχος φέρεται ειδικότερα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 – Μαΐου 2017 ως ιδιοκτήτης ζώων και αρμόδια του Δήμου Κάσου για την ευζωία ζώων που βρίσκονται στην κατοχή του σε ζωολογικό πάρκο του Δήμου, με πρόθεση να κακοποίησε ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών καθώς δεν ετύγχαναν εκ μέρους της της δέουσας στοργής και μεταχείρισης με την χορήγηση κατάλληλου και επαρκούς για το είδος τους, τροφής και ύδατος, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβιώσεώς τους, καταλύματος και την χορήγηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας-παρακολούθησης, αλλά αντίθετα με παραλείψεις της μεταχειρίστηκε βάναυσα τα ζώα.
Ο ζωολογικός κήπος του Δήμου Κάσου λειτουργούσε δε χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο αδειοδότηση και χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την λειτουργία ζωολογικού πάρκου, τις ανάγκες του οποίου δεν παρακολουθούσαν παρότι διατηρούσαν 9 πόνυ, δύο άλογα, δύο γαϊδουράκια, μια στρουθοκάμηλο, ένα παπαγάλο και πλήθος πτηνών.
Για την λειτουργία του συγκεκριμένου ζωολογικού πάρκου, υπήρξαν διαμαρτυρίες από φιλοζωϊκές οργανώσεις ενώ ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη παρέστη και στον δεύτερο βαθμό ο τότε πρόεδρος της φιλοζωικής Ρόδου, δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος.
Έκκληση για να μπει λουκέτο στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο είχε απευθύνει και η κ. Άννα Σταματίου, πρόεδρος της ANIMAL ACTION, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα κακοποιούνται συστηματικά εξαιτίας του εγκλεισμού τους, της απουσίας κτηνιατρικής περίθαλψης, των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και συχνά εξαιτίας της έλλειψης τροφής.
Στο ακριτικό νησί δεν υπήρχε ούτε κτηνίατρος!
Σύμφωνα με την κα Σταματίου ακόμα και ο υπάλληλος, που είχε επωμιστεί την φροντίδα των ζώων, ήταν για μήνες απλήρωτος.
Ο χώρος «φιλοξενίας» των θηλαστικών και των πουλιών δεν λειτουργούσε με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, γι’ αυτό και το κόστος λειτουργίας του δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού του Δήμου Κάσου.
Έτσι, για να επιβιώσουν τα ζώα συνέδραμαν οικονομικά ιδιώτες και η Φιλοζωική Κάσου, η οποία έδωσε αγώνα για να μπει λουκέτο σε αυτό το αίσχος που ντρόπιαζε την τοπική κοινωνία.
Ως συνήγορος των κατηγορουμένων παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου