Συνεντεύξεις

Δημήτρης Μάντζος: «Η επιχείρηση υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών, συνεχίζεται»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ασκεί ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξή του στην ‘Δημοκρατική’, για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, με ψηλά στην ατζέντα το θρίλερ με τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών διαφόρων προσώπων.
Επιπλέον, μιλάει για την κατάσταση με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις στην ενέργεια που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λέγοντας πως «Η κυβέρνηση δυστυχώς, συνεχίζει στη λογική ‘παρηγοριάς στον άρρωστο’ για τους πολίτες, ενώ επιδοτεί τα υπερκέρδη των λίγων και ισχυρών» και τονίζει την ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες απέναντι στις ακραίες πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικά για τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Μάντζος τονίζει πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος με συνέπεια να καθυστερήσει η αποδοση των επενδύσεων…

• Κύριε Μπάντζο, το θρίλερ με τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών διαφόρων προσώπων (ή «επισυνδέσεις» όπως τις ονόμασε η Κυβέρνηση) συνεχίζεται, παρά τις προσπάθειες να υποβαθμιστεί ακόμη και από την επικαιρότητα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η επιχείρηση υποβάθμισης και συγκάλυψης στην οποία έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση από την αρχή της υπόθεσης των υποκλοπών, συνεχίζεται. Οχυρωμένη πίσω από το «απόρρητο», προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού για το παρακράτος που στήθηκε, με όχημα την ΕΥΠ. Προστάτευσαν όλους τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης, αποκλείοντάς τους με εντολή Μητσοτάκη από την εξεταστική επιτροπή, ευτελίζοντας έτσι κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού και λογοδοσίας. Πώς είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ενώ ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον στενότερο συνεργάτη του και ανιψιό του, εκείνος -με την ψήφο της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής που ανήκουν στη ΝΔ- να μην έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις; Κι εκεί που η Κυβέρνηση «ένιπτε τας χείρας της», χρειάστηκε μόνο ένα… πέναλτι για να παραδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα!
Η Κυβέρνηση αυτοαναιρείται, ο πρωθυπουργός εκτίθεται, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Ποιοι χρησιμοποιούν το Predator στην Ελλάδα και γιατί; Ποιους εκβιάζουν; Πώς η Krikel, μια εταιρεία μικρού μετοχικού κεφαλαίου, πήρε απευθείας αναθέσεις 1,4 εκατ. από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και 10 εκατ. ευρώ από τη σημερινή της ΝΔ; Ποιες είναι οι εκλεκτικές συγγένειες υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ με τη μία από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες;
Ο κύκλος των ψεμάτων και των σκοτεινών μεθοδεύσεων συνεχίζεται. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επαναφέρει το επιχείρημα ότι τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Μόνο που η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε στην Ελλάδα για να ανιχνεύσει τις κυβερνητικές ευθύνες σε αυτό το σκάνδαλο.
Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους για την αποκάλυψη της αλήθειας στο προσκήνιο κι όχι στο παρασκήνιο. Όπως απολύτως θεσμικά κινήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από την αρχή αυτής της ζοφερής υπόθεσης, απευθυνόμενος στην ελληνική Δικαιοσύνη και όχι στήνοντας επικοινωνιακά αφηγήματα.
Αν ο πρωθυπουργός πραγματικά θέλει να έρθουν «όλα στο φως», όπως εμμονικά λένε εδώ και τέσσερις μήνες υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, ας άρει τώρα το απόρρητο για να πάρουμε όλες τις απαντήσεις.
• Η ακρίβεια «γονατίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το «Καλάθι του νοικοκυριού» και άλλα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, είναι αρκετά για να αντιμετωπίσει η χώρα τέτοια κρίση;
Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει στη λογική «παρηγοριά στον άρρωστο» για τους πολίτες, ενώ επιδοτεί τα υπερκέρδη των λίγων και ισχυρών. Ο πληθωρισμός ροκανίζει καθημερινά το εισόδημα των νοικοκυριών, ιδίως των πιο ευάλωτων. Οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών κυμαίνονται μεταξύ 12% και 24,2%. Είδη που περιλαμβάνονται στο πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού», όπως αποδεικνύεται ήρθαν για να μονιμοποιήσουν την ακρίβεια.
Έγιναν εργαλείο στα χέρια των μεγάλων αλυσίδων για να αδειάσουν τα αποθέματά τους, ως επί το πλείστον σε ιδιωτικές ετικέτες και προϊόντα που ήταν ήδη σε προσφορά, χωρίς να ασκείται πίεση ώστε να πέσουν οι τιμές των άλλων προϊόντων. Αντί για συστηματικούς ελέγχους στην αγορά, που θα μπορούσαν να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα στον έλεγχο της αισχροκέρδειας, το μόνο που βλέπουμε είναι ένα επικοινωνιακό σόου από τη μεριά της κυβέρνησης, με τον κ. Γεωργιάδη να περιοδεύει καθημερινά φωτογραφιζόμενος μπροστά σε ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν γίνει εφιάλτης για τους πολίτες, ενώ οι στρεβλές κυβερνητικές πολιτικές δημιουργούν υπερπληθωρισμό κερδών για τους μεγάλους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας. Ενώ στη χονδρική η μεγαβατώρα κόστιζε τον Σεπτέμβριο κοντά στα 420 ευρώ, εμείς την πληρώναμε 800 ευρώ.
Αντίστοιχα, εκείνοι αγόραζαν τον Οκτώβριο με 233 ευρώ και πουλούσαν στη λιανική στα 600 ευρώ.
Μέσα σε μόλις δύο μήνες, δηλαδή, τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Στο όνομα της δήθεν στήριξης των καταναλωτών, η κυβέρνηση επιδοτεί τα υπερκέρδη τους από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς αίσθηση δημοσιονομικού μέτρου. Εμείς έχουμε προτείνει εξαρχής τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας και μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.
Η Κυβέρνηση, ωστόσο, κωφεύει κι αρνείται συστηματικά να λάβει μέτρα απέναντι στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία.
• Οι εργαζόμενοι, δυστυχώς, μαζί με τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι κ.λπ. πληρώνουν το μάρμαρο. Τι πρέπει να γίνει;
Η Κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες ανυπεράσπιστους απέναντι στις ακραίες πληθωριστικές πιέσεις, συμβάλλοντας δραματικά στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, εντός του 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα ως 750 ευρώ και προσεγγίζουν το 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα ως 1.100 ευρώ. Συγχρόνως, οι αυξημένες δαπάνες υγείας και στέγασης επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μιας εθνικής κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.
Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των επόμενων γενεών. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τους άξονες του νέου ΕΣΥ με ισχυρές δομές σε όλη την περιφέρεια και ειδικό σχεδιασμό για τα νησιά μας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα κι άμεση κάλυψη των πραγματικών κενών με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό. Επίσης, έχουμε προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης για τη δημιουργία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Να διευρυνθεί η επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, να επανέλθει η έκπτωση φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και να καθιερωθεί πρόσθετο επίδομα για όσους σπουδάζουν σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού. Δεν είναι δυνατόν ένας στους τρεις Έλληνες να ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγασης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,8%. Ενώ δεν πρέπει να μας διαφύγει το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων που μένει σταθερό και του μέσου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων, που αυξήθηκε 60 μονάδες, παρ’ ότι οι τράπεζες έχουν λάβει 40 δισ. από την ΕΚΤ.
Μια βραδυφλεγής βόμβα για την κοινωνία. Ενώ πρέπει να προστατεύσουμε άμεσα την πρώτη κατοικία, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια. Όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους κάτω από το χαλί, δυστυχώς θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα;
Να σας υπενθυμίσω ότι η πρωτοβουλία ώστε να γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας με δικά της κοιτάσματα, αλλά αυτή την προσπάθεια πάγωσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνέχισε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχεδιασμό, έδειξε μέχρι σήμερα καταλυτική ατολμία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, στη διάρκεια του οποίου η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατακόρυφα.
Η επανεκκίνηση των ερευνών είναι θετικό βήμα, όμως πρέπει να ακολουθήσουν πολλά βήματα. Η απόδοση των επενδύσεων θα αργήσει πολύ, εξ αιτίας του κρίσιμου χρόνου που χάθηκε. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας σε υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας να είναι από ανανεώσιμες πηγές. Κι αυτή η παραγωγή να μην είναι στα χέρια μόνο των ισχυρών ομίλων, αλλά σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, ώστε στο μέλλον η χώρα μας και οι πολίτες να μην είναι ευάλωτοι απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου