Τοπικές Ειδήσεις

«Ο Πολιούχος της Ρόδου Κων/νος ο Υδραίος, πρέπει να στεγαστεί»

«Ο Πολιούχος της Δ.Κ. Ρόδου, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος πρέπει να στεγαστεί!» δήλωσε χτες κατηγορηματικά σε συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος Αναβάθμισης Σχολικών Κτηρίων, Παραλιών και Κοιμητηρίων Ρόδου κ. Θανάσης Στάμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (όντας γνώστης του αντικειμένου και κυρίως των εκκλησιαστικών ζητημάτων).
«Το ζητούμενο είναι να στεγαστεί εντός των ορίων της συνοικίας Νεοχωρίου, διότι εκεί ετάφη ο Άγιος, Πολιούχος της Ρόδου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή την ενορία και τον ναό. Υπάρχουν αντιδράσεις από τους Νεοχωρίτες, διότι εκεί φυλάσσονται τα οστά του από το 1870 και δεν επιθυμούν να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της πόλεως. Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση, να μετονομαστούν τα Εισόδια της Θεοτόκου και να τελειώνει η υπόθεση –σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν χώρο», διευκρίνισε.
Ο κ. Στάμος, είπε πως στο παρελθόν, επί εποχής του Μακαριστού Μητροπολίτη Αποστόλου, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε θεμελιώσει έναν ναό δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο, ενώ υπήρχε και πρόταση να γίνει ‘ανταλλαγή’ με το Ναό του Αγίου Φραγκίσκου –εάν συμφωνούσε η Καθολική Εκκλησία.
«Υπήρξε και ένα πιο μεγαλόπνοο σχέδιο, να ανεγερθεί ένας ναός στο Πάρκο του Θέρμαι ενώ υπήρξε και ένα ενδεχόμενο, να βρεθεί χώρος εάν προχωρούσε το ‘Πατριαρχικό Κέντρο’. Αυτή την φορά όμως ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, το έχει στις προτεραιότητές του και το βλέπει πολύ ‘ζεστά’ ώστε να δοθεί λύση. Όμως ο ναός πρέπει να γίνει αφού είναι ο Πολιούχος της πόλεως και καλό είναι να υπάρχει για να τιμάται ο Άγιός μας», όπως τόνισε.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
Ο κ. Στάμος, αναφέρθηκε και στους ελέγχους από τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, για τα σχολικά κτήρια του νησιού, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη: «Πραγματοποιήθηκε ήδη μια ευρεία σύσκεψη με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και την Δευτέρα θα προβούμε σε ανακοινώσεις με αναλυτικές λεπτομέρειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο, είναι η μόνωση των σχολικών κτηρίων, που όμως, έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα –διότι εάν αυτή την εποχή προβούμε σε μονώσεις, όλη η υγρασία θα μεταφερθεί στο εσωτερικό και θα δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Κανονικά, αυτές οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τώρα… μας πρόλαβε ο καιρός», ανέφερε ο κ. Στάμος .

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Επιπλέον, ο κ. Στάμος αναφέρθηκε στην εικόνα και στην κατάσταση των παραλιών του νησιού της Ρόδου, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του: «Οι παραλίες στην Ρόδο, βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Κάναμε αυτοψία σε όλο το νησί και αυτό που διαπιστώνεται είναι μια κατάσταση εγκατάλειψης. Ειδικά για την εικόνα της παραλίας στον Ζέφυρο, υπάρχουν παραπήγματα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και αποτελούν ντροπή για την Ρόδο και τον τουρισμό. Σανίδια με καρφιά, παραπήγματα, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και απειλούν την ασφάλεια των λουομένων. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιοι χώροι που αντί να χρησιμοποιούνται για να αλλάζουν οι λουόμενοι, έχουν μετατραπεί σε τουαλέτες. Οποια παρέμβαση έχει γίνει είναι από εθελοντές. Απαιτείται ένα χωροταξικό σχέδιο και νέοι χώροι, για τους λουόμενους. Σε αυτό το νησί που θέλουμε να λάμπει, δεν μπορεί το 2020 να υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Είμαστε σε επαφή για να εκπονηθεί νέο σχέδιο και να γίνουν μελέτες» όπως είπε.

ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
Τέλος, ο εντεταλμένος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια της Ρόδου, προεξάρχοντος του Κοιμητηρίου του Ταξιάρχη: «Θέλω να εξάρω την προσφορά και συνδρομή της Υπηρεσίας Πρασίνου, Καθαριότητας, της προέδρου και των μελών της Τοπικής Κοινότητας Ρόδου, ακόμη και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ και των εθελοντών. Είμαστε στην διαδικασία να γίνει μια ψηφιοποίηση – αποτύπωση του Κοιμητηρίου του Ταξιάρχη για να βρούμε λύση στα προβλήματα και να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες και παράπονα» ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κατίνα    13.11.2019 15:50

    Και ο πολιούχος να στεγαστεί αλλά να στεγαστεί και κανένας άστεγος πρώτα.

Σχολιασμός άρθρου