Ρεπορτάζ

E. Λέκκας: «Είναι πολύ υψηλό στη Ρόδο το επίπεδο πολιτικής προστασίας»

Πιο εμπλουτισμένο από κάθε άλλη φορά είναι το φετινό σεμινάριο πεδίου που διοργανώνεται στη Ρόδο στο πλαίσιο του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι ασκήσεις και τα σενάρια θα λάβουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 9 έως 13 Οκτωβρίου 2018 και καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα της διαχείρισης περιβάλλοντος, κρίσεων και καταστροφών σε παράκτια ζώνη, ορεινή δασώδη περιοχή και στο αστικό περιβάλλον-υποδομές. Ειδικότερα, η άσκηση καλύπτει αντικείμενα των τριών κατευθύνσεων του ΠΜΣ (Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση). Οι ασκήσεις προετοιμάζονται μαζί με τους συμμετέχοντες, διεξάγονται στο πεδίο και ακολουθεί ανάλυση και σύνθεση των αποτελεσμάτων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εξασφαλίσει η «δημοκρατική» την πρώτη μέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί βραδινή άσκηση στην Παλιά Πόλη που θα περιλαμβάνει καταφυγή, έρευνα και διάσωση σε σεισμό. Την επομένη πρόκειται να πραγματοποιηθεί διακλαδική άσκηση στο λιμάνι σε συνεργασία με το ΠΜΣ του τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ «Διεθνής Ιατρική, Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».
Την τρίτη ημέρα σειρά θα έχει η Λίνδος όπου θα πραγματοποιηθεί άσκηση εκκένωσης παράκτιας ζώνης έπειτα από σεισμό με συνοδά φαινόμενα και τσουνάμι. Την τέταρτη και τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Παράλληλα με τις ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύγκληση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, βιωματική εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας κλπ. ενώ θα γίνουν και διαλέξεις.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο κ. Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής δυναμικής τεκτονικής, εφαρμοσμένης γεωολογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος στο τμήμα Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι το φετινό πρόγραμμα της άσκησης, που πραγματοποιείται ανελλιπώς στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτή η άσκηση θα στοχεύσει στην εκπαίδευση φοιτητών συντελεί επίσης στο να δοκιμαστούν όλοι οι φορείς ώστε να έχουν μία αυξημένη επιχειρησιακή επάρκεια. Όπως έχω πει επανειλημμένως, είναι ένας τρόπος για να περάσει η επιστημονική γνώση στους επιχειρησιακούς φορείς και η επιχειρησιακή δράση να περάσει στους επιστημονικούς φορείς. Ωφελεί πάντα να υπάρχει μία τέτοια διάδραση».
Συνεχίζοντας ο κ. Λέκκας είπε ότι το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας στη Ρόδο είναι αρκετά υψηλό και επεσήμανε ότι χωρίς τη σύμπραξη των τοπικών φορέων, των σωμάτων ασφαλείας και των εθελοντικών ομάδων, δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση της άσκησης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στη Ρόδο υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι ασχολούνται με την πολιτική προστασία, στην ηγεσία της Περιφέρειας και του Δήμου αλλά και στα στελέχη τους που είναι ίσως τα ικανότερα σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει γενικώς ένα καλό επίπεδο ενημέρωσης. Έχουμε να κάνουμε εδώ με στελέχη υψηλού επιπέδου. Αξίζουν επίσης πολλά συγχαρητήρια στα μέλη των εθελοντικών ομάδων τα οποία με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους και την προστασία του φυσικού του πλούτου παρεμβαίνουν πάντα όπου απαιτείται. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει αντίστοιχο υψηλό επίπεδο πολιτικής προστασίας. Να επισημάνουμε ότι στην άσκηση θα συμμετέχουν τα σώματα ασφαλείας, οι δομές πολιτικής προστασίας των φορέων και οι εθελοντικές ομάδες. Χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον όχι σε αυτή την κλίμακα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου