Ειδήσεις

Βάιος Καλοπήτας: Δεν φταίει μόνο η Κλιματική Αλλαγή

Την έννοια της Κλιματικής Αλλαγής δεν την γνωρίσαμε εχτές. Στον πολιτικό διάλογο του τόπου την έχει εντάξει εδώ και δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Όταν βάλαμε μπροστά το διακύβευμα της Πράσινης Ατζέντας αντιμετωπιστήκαμε με χλεύη και καχυποψία.

Πλέον φαίνεται να είναι ο μονόδρομος για τη διαβίωσή μας η ανάληψη πρωτοβουλιών για μια παγκόσμια ατζέντα για την κλιματική αλλαγή.

Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας είναι σε έναν βαθμό μη αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να είναι έτοιμα με τους κατάλληλους μηχανισμούς για να προλαμβάνουν τις καταστροφές που παραμονεύουν. Η ασφάλεια των πολιτών σε πρώτο χρόνο πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα των σχεδιασμών των κυβερνήσεων.

Από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, ο νυν Πρωθυπουργός κατήγγειλε πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν θύματα από φυσικές καταστροφές στις μέρες μας – σε αυτό συμφωνούμε κύριε Μητσοτάκη. Στην Ελληνική πραγματικότητα, όμως, οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν ποτέ.

Είδαμε τον Υφυπουργό της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να ρίχνει το φταίξιμο για τις καταστροφές στην Χαλκίδα στην κλιματική αλλαγή και να αρνείται τη χρησιμότητα του μηχανισμού ενημέρωσης πολιτών για φυσικές καταστροφές, το 112, ο οποίος θα έσωζε, από τούδε και στο εξής, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στην Ελληνική Επικράτεια.

Δεν μπορεί ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης να βάζει πρώτα τα συμφέροντά και τις αγορές αντί τους πολίτες. Αυτό που ζητάμε είναι να μπει ο πολίτης και η ασφάλεια του στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων και της μέριμνας της Κυβέρνησης. Σε κάθε επίπεδο ζητάμε την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την μείωση των εκπομπών CO2, την άμεση στροφή στις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, τη χρήση νέων μορφών διακυβέρνησης, την εισαγωγή νέων μοντέλων εργασίας και την «επιβίβαση» στο τραίνο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω προϋπόθεση είναι οι Κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπνέονται από τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς μόνο τα κόμματα αυτά δείχνουν να έχουν υιοθετήσει τη Πράσινη Ατζέντα στα προγράμματά τους. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τη νομοθέτηση και τις πρωτοβουλίες για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής. Η παρουσία του στο Κοινοβούλιο με προτάσεις επί νομοσχεδίων αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Νίκο Ανδρουλάκη που αποτελεί τον εισηγητή και υπεύθυνο του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας RescEU, αποδεικνύουν πως το Κίνημα Αλλαγής έχει τη μοναδική υπεύθυνη και αξιόπιστη πρόταση για μια περιβαλλοντική, πράσινη πολιτική.

*Ο Βάιος Καλοπήτας είναι μέλος Κ.Π.Ε. Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου