Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Στέφανος Κορκολής επιστρέφει στη Ρόδο για μια μοναδική συναυλία αύριο Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00, στις Πηγές Καλλιθέας Ρόδου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ρόδο. Οι συστάσεις είναι περιττές για έναν καλλιτέχνη, όπως ο κ. Κορκολής. Γνωστός για την μουσική του πορεία, με πλούσια δισκογραφία, συνθέσεις, συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς και καλλιτέχνες σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Στέφανος Κορκολής σήμερα μιλάει στην «δημοκρατική» για την σχέση του με το νησί μας, για την συναυλία που θα δώσει την Δευτέρα, καθώς και για την επικείμενη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και για τις επόμενες καλλιτεχνικές κινήσεις του που αφορούν την καινούργια του δισκογραφική δουλειά με μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
«Η μαγεία της μουσικής, όταν βγαίνει από τον εκάστοτε δημιουργό μέσα από την ψυχή του, δεν χωράει ούτε ταμπέλες, ούτε είδη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκολής.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κορκολή, μιλήστε μας για την συναυλία που θα δώσετε στην Ρόδο. Σας έχουμε ξαναδεί στο νησί.
Έχω έρθει πολλές φορές στην Ρόδο. Αν και δεν έχω δεσμούς εξ αίματος υπό την έννοια ότι έχω κάποια καταγωγή, αλλά για μένα η Ρόδος για κάποιο μυστήριο λόγο υπάρχει μία ξεχωριστή σχέση. Όποτε έρχομαι περνάω πολύ όμορφα είτε για διακοπές είτε για συναλίες. Είναι η σχέση μου και με την Σύμη και τον Πανορμίτη, ενώ έχω και φίλους στην Ρόδο. Ειδικά αυτή η συναυλία γίνεται αφενός γιατί είμαστε πολύ καλοί φίλοι με τον Σέργιο Αϊβάζη και αφετέρου επειδή έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Όλα αυτά λειτούργησαν καταλυτικά στην υλοποίησή της.
• Αμέσως μετά θα εμφανιστείτε στο Ηρώδειο;
Ναι, την 1η Σεπτεμβρίου θα εμφανιστώ στο Ηρώδειο με έργα Μίκη Θεοδωράκη. Όπως καταλαβαίνετε είναι ήδη φορτωμένο το πρόγραμμα. Θα είναι μια μεγάλη συναυλία μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, την Σοφία Μανουσάκη, με συμφωνική ορχήστρα και χορωδίες. Η σχέση μου με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι μια σχέση ‘πατρική’. Παράλληλα, έχει φιλανθρωπικό σκοπό γιατί θα δοθεί για τα παιδιά με καρκίνο. Νομίζω πως αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη να περνάει μέσα από την δική μου ψυχή και τα δάχτυλά μου στο πιάνο με σκοπό να πηγαίνει στα παιδιά που έχουν καρκίνο και στον Σύλλογο Ελπίδα που κάνει πολύ μεγάλη δουλειά.
• Πριν από χρόνια ζούσατε στην Ρωσία;
Θα έλεγα ότι ήταν μια από τις στάσεις μου! Έχω ζήσει σε όλο τον κόσμο επομένως κι αυτό ήταν μία από τις στάσεις που έκανα μέσα από την διεθνή μου πορεία. Από εκεί και πέρα, επέστρεψα στην Ελλάδα και τώρα κάνω διάφορα πράγματα που αφορούν κυρίως τον Μίκη Θεοδωράκη ενώ ετοιμάζω την καινούργια μου δισκογραφική δουλειά μετά από πάρα πολύ καιρό.
• Η καινούργια σας δισκογραφική δουλειά τι περιλαμβάνει;
Είναι μια δουλειά που αφορά τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Μελοποιώ ποιήματά του. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και μάλιστα η πρεμιέρα θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου στην Όπερα του Καΐρου και στις 15 Οκτωβρίου στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, το να μπορείς και να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πρεμιέρα ενός έργου στην γενέτειρα του ποιητή μας.
• Έχετε στραφεί πλέον σε κάτι τελείως διαφορετικό –θα έλεγα ότι είσαστε στο δικό σας περιβάλλον. Πάντως έχετε μια πολύ μεγάλη πορεία τόσο στο τραγούδι όσο και στην κλασική μουσική.
Όλα τα τραγούδια θα τα πούμε για να θυμηθούμε τα παλιά! Η συναυλία αυτή γίνεται για να αποδείξει ότι η μουσική είναι μία, δεν υπάρχουν ‘στεγανά και ταμπελίτσες’ στην μουσική. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής, όταν βγαίνει από τον εκάστοτε δημιουργό μέσα από την ψυχή του. Δεν χωράει ούτε ταμπέλες, ούτε είδη. Μπορεί να είναι από το πιο ωραίο λαϊκό τραγούδι μέχρι το πιο ωραίο ξένο τραγούδι. Όλα δεμένα πάρα πολύ όμορφα. Το ζητούμενο είναι να περάσουμε όμορφα από την μία και να κάνουμε την κίνηση της αλληλεγγύης.
• Πιστεύετε ότι σήμερα το ελληνικό κοινό ψάχνει αυτό που λέμε ‘καλή μουσική’;
Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει μια τέτοια τάση, άνθρωποι που ψάχνουν την καλή μουσική. Και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Γι αυτό ο κόσμος επιλέγει πάρα πολύ αυστηρά πού θέλει να πάει και γιατί θέλει να πάει –ξεχωρίζοντας τις ομάδες του κοινού, αφενός, και αφετέρου θεωρώ ότι και οι καιροί είναι τέτοιοι που ο ακροατής θέλει να ακούσει κάτι που θα του μιλήσει στην καρδιά και όχι απλά μόνο να πάει κάπου να διασκεδάσει ή να εκτονωθεί. Θεωρώ ότι υπάρχουν και τα δύο, αλλά σε μια ισορροπία.
• Να τολμήσω να σας ρωτήσω, όλα αυτά τα τάλεντ σόου τα οποία παρακολουθούμε στην τηλεόραση, πώς τα βλέπετε;
Δεν τα βλέπω, πραγματικά. Και μάλιστα, σε αυτό που λέτε έρχεται σαν αντίποδας η περίπτωση της Σοφίας Μανουσάκη, η οποία είναι ένα νέο κορίτσι μόλις 22 χρονών και έχει κατορθώσει να κάνει δύο χρυσούς δίσκους με τον Μίκη Θεοδωράκη και θεωρείται η κατ’ εξοχήν νέα ερμηνεύτρια του μεγάλου μουσικού, έχει παίξει στην μικρή Επίδαυρο, στο Μέγαρο Μουσικής, και τώρα να βρίσκεται δίπλα σε αυτό τον γίγαντα που ονομάζεται Μαρία Φαραντούρη, ισότιμα.
Κι όλα αυτά μόλις στα 22 της χρόνια. Αυτό νομίζω λέει πολλά και είναι η διαφορά ότι τα talent shows προσπαθουν να κάνουν εφήμερες αναγνωρισιμότητες, ενώ υπάρχουν παιδιά, όπως η Σοφία Μανουσάκη η οποία ακολουθεί με πολύ σοβαρότητα αυτό που έχει χαράξει στην πορεία της μουσικής, με σοβαρότητα και χωρίς καμία βιασύνη για να γίνει γρήγορα γνωστή.
Είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα. Το άσχημο με τα talent shows μιας και το αναφέρουμε, είναι ότι όταν τελειώνει το ένα, αρχίζει το άλλο. Και όταν γίνεται αυτό, ακόμη και το νικητή του προηγούμενου, δεν τον θυμάται κανένας στις περισσότερες περιπτώσεις. Άρα λοιπόν, μιλάμε για ένα καταναλωτικό, τηλεοπτικό προϊόν. Βέβαια, υπάρχουν και παιδιά που δεν βρίσκουν άλλη διαφυγή για να κάνουν κάτι.
Η γνώμη μου είναι να το προσπαθήσουν αλλιώς. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με νέα παιδιά που μέσα από άλλους τρόπους κατάφεραν να γίνουν γνωστοί και να κάνουν αυτό που θέλουν και όχι αυτό που τους επιβάλλουν κάποιοι.
Λίγα λόγια για την συναυλία στην Ρόδο
Ο Στέφανος Κορκολής, μαζί με τη υπέροχη μουσική του ‘παρέα’ έρχεται να μας ταξιδέψει στο μουσικό του σύμπαν με δικά του έργα, τις πρώτες μουσικές του συνθέσεις και τα ορχηστρικά του, υπέροχα τραγούδια που ο ίδιος μας έκανε να αγαπήσουμε ως ερμηνευτής, αλλά και διασκευές πασίγνωστων τραγουδιών που ο ίδιος έχει αγαπήσει σαν να είναι δικά του. Μαζί του η εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη. Η παράσταση «Εφ’ όλης της ύλης» είναι μια συναρπαστική μουσική αναδρομή στην καριέρα του διακεκριμένου πιανίστα και συνθέτη που ποτέ δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του. Μια παράσταση που ενώνει το χθες με το σήμερα, περνάει από το ξένο ρεπερτόριο με απρόβλεπτες διασκευές και αναδεικνύει ότι η μουσική είναι μία – αυτό ακριβώς που υποστηρίζει με πάθος ο Στέφανος Κορκολής.
Έχοντας ως αιχμή του μουσικού του δόρατος το τραγούδι «Θες», το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία έντεκα χρόνια μετά την μαγική ερμηνεία του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου, όπως επίσης και το ντουέτο τους «Κάποιες φορές» που και αυτό έχει γίνει τον τελευταίο μήνα τεράστια επιτυχία, ο Στέφανος Κορκολής μας καλεί να γίνουμε όλοι μια παρέα και να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, χαρίζοντάς μας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με άκρως ανεβαστική διάθεση που θα μας ταξιδέψει πέρα από σύνορα και ετικέτες.
· Πηγές Καλλιθέας Ρόδου – 14 Αυγούστου 2017, 21:00
Ερμηνεία τραγουδιών: Σοφία Μανουσάκη / Στεφανος Κορκολής
Σαξόφωνο – φλάουτο-κρουστά: Βασίλης Δεφίγγος
Κιθάρες – φωνή: Κωστής Πυρένης
Πιάνο: Στέφανος Κορκολής
Διοργάνωση: ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σέργιος Αϊβάζης
Πληροφορίες: 6945123349, 6936980888
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 13€
Άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι: 10€
ΑΜΕΑ: ΔΩΡΕΑΝ
Παιδιά έως 12 ετών: ΔΩΡΕΑΝ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: εφημερίδα «δημοκρατική»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ