Σχεδόν διπλάσια απήχηση σε σχέση με πέρυσι, καταγράφει η Ελλάδα στους Γερμανούς ταξιδιώτες ως χειμερινός προορισμός, με αύξηση 94% στις κρατήσεις μέσω του τουρ οπερείτορ DERTOUR. Η Κρήτη και η Ρόδος ξεχώρισαν ως κορυφαίες επιλογές προορισμών χάρη στην επέκταση της σεζόν.
Σχεδόν διπλασιάζει την απήχησή της στη γερμανική αγορά η Ελλάδα ως χειμερινός προορισμός, σύμφωνα με το νέο ταξιδιωτικό βαρόμετρο του γερμανού τουρ οπερέιτορ DERTOUR για τη χειμερινή περίοδο από τον Νοέμβριο του 2025 έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2026, καθώς οι κρατήσεις για τη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 94% σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.
Η άνοδος αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στους μεγάλους κερδισμένους της χειμερινής περιόδου για τους Γερμανούς ταξιδιώτες, έστω και αν, όπως επισημαίνει η ίδια η ανάλυση, η αύξηση προέρχεται από συγκριτικά χαμηλή βάση. Το στοιχείο, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δείχνει ότι η Ελλάδα αρχίζει να κερδίζει έδαφος πέρα από το κλασικό καλοκαιρινό μοντέλο, διεκδικώντας θέση και στο χειμερινό ταξιδιωτικό καλάθι των Γερμανών.
Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σε δύο από τους ισχυρότερους ελληνικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, η παρατεταμένη σεζόν σε Κρήτη και Ρόδο είχε αισθητά καλύτερη ανταπόκριση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενισχύοντας τη ζήτηση για την Ελλάδα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι δύο προορισμοί, με ισχυρή αναγνωρισιμότητα στη γερμανική αγορά, φαίνεται πως λειτούργησαν ως βασικοί μοχλοί για την ενίσχυση της χειμερινής ζήτησης.
Η επίδοση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μέσα στο γενικότερο περιβάλλον της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς. Ο DERTOUR διαπιστώνει ότι οι Γερμανοί δεν εγκαταλείπουν τις χειμερινές διακοπές, αλλά τις σχεδιάζουν πιο συνειδητά, με μεγαλύτερη έμφαση στην τιμή, στην προβλεψιμότητα του κόστους και στις προσφορές έγκαιρης κράτησης.
Σύμφωνα με τον Boris Raoul, CEO της DERTOUR Γερμανίας και Αυστρίας, η σταθερότητα αυτή αποτελεί θετικό σήμα, καθώς ο προηγούμενος χειμώνας είχε κινηθεί εξαιρετικά δυνατά, με αύξηση επισκεπτών άνω του 30%. Παρά τη συγκρατημένη καταναλωτική διάθεση, οι Γερμανοί δεν εγκατέλειψαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Αντίθετα, τα οργάνωσαν πιο συνειδητά, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στη σχέση ποιότητας-τιμής και στις εκπτώσεις έγκαιρης κράτησης.
Στροφή σε πιο κοντινούς προορισμούς
Η χειμερινή περίοδος 2025/26 έδειξε μια μικρή αλλά σαφή μετατόπιση προς προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Το 65% των ταξιδιωτών του DERTOUR επέλεξε κοντινούς και μεσαίας απόστασης προορισμούς, ποσοστό αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι μακρινοί προορισμοί υποχώρησαν στο 35%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από τη νέα λογική των Γερμανών ταξιδιωτών, οι οποίοι αναζητούν πιο ελεγχόμενο κόστος, μικρότερους χρόνους πτήσης και προορισμούς που μπορούν να προσφέρουν ήπιο κλίμα και τουριστική εμπειρία και εκτός υψηλής σεζόν.
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της χειμερινής περιόδου ήταν η Αίγυπτος, η οποία πέρασε στην πρώτη θέση των δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών μικρών και μεσαίων αποστάσεων, με αύξηση 15% στους επισκέπτες. Σύμφωνα με τον DERTOUR, κατέγραψε τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση επισκεπτών παγκοσμίως μεταξύ όλων των προορισμών του χειμώνα 2025/26.
Η Ισπανία υποχώρησε στη δεύτερη θέση, αν και παραμένει από τους ισχυρότερους χειμερινούς προορισμούς, κυρίως λόγω των Καναρίων Νήσων. Η Τουρκία διατήρησε την τρίτη θέση, η Γερμανία την τέταρτη, ενώ η Αυστρία έκανε ισχυρό άλμα από την έβδομη στην πέμπτη θέση, με αύξηση επισκεπτών 37%, χάρη στις ελκυστικές τιμές, την ηλιοφάνεια και την αξιόπιστη τεχνητή χιόνωση στα χιονοδρομικά.
Εκτός της πρώτης πεντάδας, όμως, η Ελλάδα ξεχώρισε ως ένας από τους πιο δυναμικούς ανερχόμενους προορισμούς, μαζί με την Τσεχία, η οποία σημείωσε αύξηση 21% και μπήκε στη δεκάδα.
Ανθεκτική η ζήτηση για διακοπές
Παράλληλα, ο DERTOUR καταγράφει ότι οι Γερμανοί ταξιδιώτες συνεχίζουν να δίνουν υψηλή προτεραιότητα στις διακοπές, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η μέση διάρκεια ταξιδιού στις χειμερινές διακοπές παρέμεινε περίπου στις 9,5 ημέρες, ενώ το 86% των ταξιδιωτών επέλεξε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων. Τα ταξίδια παραλίας διαμορφώθηκαν γύρω στις 11 ημέρες, ενώ οι οργανωμένες περιηγήσεις περίπου στις 8 ημέρες. Μικρή αύξηση καταγράφηκε στα ταξίδια για σκι, που έφτασαν κατά μέσο όρο τις 4 ημέρες, μία ημέρα περισσότερο από πέρυσι, καθώς και στις μακράς διάρκειας διακοπές, οι οποίες ανέβηκαν στις περίπου 32 ημέρες.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Τυνησία, όπου η μέση διάρκεια παραμονής για long stay ταξίδια έφτασε τις 45 ημέρες, περισσότερο από κάθε άλλο προορισμό.
Στα ξενοδοχεία, οι Γερμανοί διατήρησαν υψηλές απαιτήσεις. Το 86% έκλεισε μονάδες 4 ή 5 αστέρων, έναντι 85% την προηγούμενη χρονιά. Το μερίδιο των 5άστερων ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 36%, ενώ τα 4άστερα διαμορφώθηκαν στο 50%.
Στη διατροφή, το all inclusive παρέμεινε μακράν η δημοφιλέστερη επιλογή με 47%, ακολουθούμενο από το πρωινό με 34% και την ημιδιατροφή με 19%.
Τα ταξιδιωτικά γραφεία παραμένουν ισχυρό κανάλι πωλήσεων, καθώς το 63% των πελατών του DERTOUR επέλεξε προσωπική συμβουλή, έναντι 37% που έκανε online κράτηση.
Η πρόθεση για καλύτερο έλεγχο του κόστους αποτυπώνεται καθαρά στον χρόνο κράτησης. Οι χειμερινές διακοπές για τη σεζόν 2025/26 κλείστηκαν νωρίτερα από πέρυσι, με το μέσο διάστημα προκράτησης να φτάνει τις 107 ημέρες, τρεις ημέρες περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Η τάση αυτή δείχνει ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές, ιδιαίτερα στις περιόδους υψηλής ζήτησης.
Ξεχωριστή θέση στο βαρόμετρο της DERTOUR έχει και το solo travel, το οποίο πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως περιθωριακή τάση. Τον χειμώνα 2025/26, το 18% όλων των ταξιδιών πραγματοποιήθηκε από solo travelers, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε ταξίδια έγινε από άτομα που ταξίδεψαν μόνα τους.
Η κατηγορία αυτή εμφανίζει πιο ανεξάρτητη ταξιδιωτική συμπεριφορά, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη διάρκεια ταξιδιού, στον τρόπο κράτησης, στη διαμονή και στη διατροφή. Για τη DERTOUR, το solo travel αποτελεί πλέον δομικό κομμάτι της ταξιδιωτικής αγοράς και όχι ειδική υποκατηγορία περιορισμένης απήχησης.
Πηγή: tornosnews.gr
















