Γράφει η Μαρία
Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων

Τα πουλερικά, ανήκουν στην κατηγορία τροφών τα οποία είναι, πολύ ευαίσθητα όσο αφορά τις μικροβιακές μολύνσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που μπορεί να παρουσιαστεί από την μη σωστή μεταχείρισή τους, είναι εκείνος που προκαλεί την λοίμωξη από τα βακτηρίδια που ονομάζονται σαλμονέλα. Η λοίμωξη η οποία προέρχεται, από τα πουλερικά λέγεται σαλμονέλωση και εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα: 1) διάρροια, 2) εμετός 3) πυρετός & 4)κοιλιακές κράμπες.
Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές όσο αφορά τους κατάλληλους χειρισμούς με κύριο στόχο την αποφυγή του κινδύνου που θα προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Κατά την προμήθεια αγορών :
•Να ελέγχετε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης.
•Για τα συσκευασμένα πουλερικά : μπορείτε να πιέσετε την συσκευασία ελαφρά , ώστε να διαπιστώσετε αν το περιεχόμενο διατηρείται ψυχρό.
Αποθήκευση :
•Θα πρέπει να αποθηκεύονται στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας & σε θερμοκρασία κάτω των 50C .
•Τα φρέσκα πουλερικά, φροντίστε να φυλάσσονται σε ξεχωριστό σημείο & μακριά από τα υπόλοιπα τρόφιμα καθώς & από τα ωμά λαχανικά & φρούτα. Θα πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα έτσι ώστε να μην στάξουν οι χυμοί τους (ζουμιά) σε αυτά, για να αποφευχθεί τυχόν επιμόλυνση.
•Συσκευασμένα πουλερικά: στην περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να τα μαγειρέψετε πριν την ημερομηνία λήξης, τότε τοποθετήστε τα στην κατάψυξη & σε θερμοκρασία κάτω των -180 C. Αναγράψτε την ημερομηνία αποθήκευσης σε μία ετικέτα/ αυτοκόλλητο ώστε να μην ξεπεράσετε την συνιστάμενη χρονική διάρκεια αποθήκευσης των 8 μηνών.
•Τα φρέσκα πουλερικά σε περίπτωση που δεν τα μαγειρέψετε θα πρέπει να τα βάλετε στην κατάψυξη το πολύ μέσα σε 2-3 ημέρες. Επιπλέον, ΔΕΝ θα πρέπει να τα αφήνετε εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.
•Μαγειρεμένα πουλερικά : όταν βρίσκονται ήδη στο ψυγείο από την ημέρα που τα βάλατε υπολογίστε να είναι εντός 3 το πολύ 4 ημερών ώστε να τα καταναλώσετε με ασφάλεια.
Γιατί ΔΕΝ πρέπει να πλένετε τα ωμά πουλερικά & το ωμό κρέας;
Μία από τις συνηθέστερες κινήσεις είναι, ό,τι πολλοί πλένουν τα ωμά πουλερικά & το ωμό κρέας, έχοντας βέβαια την ακλόνητη πεποίθηση ότι έτσι διώχνουν τα μικρόβια. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως το πλύσιμο των ωμών πουλερικών αλλά & του ωμού κρέατος, αποτελεί έναν λανθασμένο χειρισμό ως & μία κακή πρακτική για τους εξής λόγους:
1)Ως χειριστές των δικών σας τροφίμων, εκείνο που κάνετε με το να βάλετε είτε τα ωμά πουλερικά είτε το ωμό κρέας κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης είναι ότι ασκείτε βία στο τρόφιμο σας &
2)Με το πλύσιμο, συμβάλλετε οι ίδιοι στην διασπορά( εξάπλωση) των μικροβίων, ενώ κατά το ψήσιμο στους 1800C ,επέρχεται ο θάνατος των βακτηρίων / μικροοργανισμών.
Εναλλακτικά, το πλύσιμο των ωμών πουλερικών & του ωμού κρέατος συνιστάται, να γίνεται στην περίπτωση & ΜΟΝΟ τότε, που εντοπίσετε σε κάποιο σημείο να υπάρχουν τυχόν ξένα σωματίδια( τρίχες, κοκαλάκια,) & πλένετε ΜΟΝΟ το σημείο εκείνο.
Τέλος, το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ΔΕΝ θα πρέπει να αφήνονται περισσότερο από μία ώρα εκτός ψυγείου διότι, έτσι ευνοείται η ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών (Σαλμονέλα).

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ