Επιστολή στον David-Maria Sassoli, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο της επαγρύπνησης του EDF για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην ΕΕ μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία: «Ο κ. Βαρδακαστάνης τονίζει: «Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρία ζουν σε ιδρύματα, όπου οι επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι τρομακτικές.

Επίσης, τα μέλη μας έχουν γίνει μάρτυρες πρακτικών διακριτικής μεταχείρισης στη λεγόμενη «ταξινόμηση», αφήνοντας πολλά άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους χωρίς κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη. Πολλές υπηρεσίες υποστήριξης και περίθαλψης δεν είναι πλέον διαθέσιμες και ορισμένα μέτρα περιορισμού δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Και πάνω από όλα, εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν παρέχουν πληροφορίες έκτακτης ανάγκης με προσβάσιμα μέσα και μορφές».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ζητά τη στήριξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να συμπεριληφθούν οι προτάσεις του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος στο ψήφισμα που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο στις 16 και 17 Απριλίου, με τις συστάσεις για τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19″.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΠΡΟΣ: David-Maria Sassoli, Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΚΟΙΝ:

  • Προέδρους Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Πρόεδρο και Μέλη Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ για την Αναπηρία

ΘΕΜΑ: Ψήφισμα του Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID 19 και άτομα με αναπηρία

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Ευχόμαστε η επιστολή αυτή να βρίσκει εσάς, την οικογένειά σας και τους συναδέλφους σας καλά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στη χώρα σας, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Απευθύνομαι σε εσάς ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, της οργάνωσης ομπρέλα που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δέσμευσή σας, κάνατε κατά τη φετινή μας συνάντηση, να διασφαλίσετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εξασφάλιση συντονισμένης απάντησης από την ΕΕ στην κρίση του COVID-19. Η κρίση αυτή έχει επηρεάσει τρομερά τις ζωές περισσότερων από 100.000.000 ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρία ζουν σε ιδρύματα, όπου οι επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι τρομακτικές. Επίσης, τα μέλη μας έχουν γίνει μάρτυρες πρακτικών διακριτικής μεταχείρισης στη λεγόμενη «ταξινόμηση», αφήνοντας πολλά άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους χωρίς κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη. Πολλές υπηρεσίες υποστήριξης και περίθαλψης δεν είναι πλέον διαθέσιμες και ορισμένα μέτρα περιορισμού δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Και πάνω από όλα, εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν παρέχουν πληροφορίες έκτακτης ανάγκης με προσβάσιμα μέσα και μορφές.

Για τους παραπάνω λόγους θέλουμε να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες προτάσεις στο ψήφισμα που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο στις 16 και 17 Απριλίου. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετική ενότητα της ιστοσελίδας μας που επικαιροποιείται τακτικά, και στην ανοικτή επιστολή μας προς τους ηγέτες της ΕΕ που περιλαμβάνει συστάσεις για τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ