Ειδήσεις

Αρχισαν οι προετοιμασίες για το αναπτυξιακό συνέδριο

Ξεκίνησαν χτες οι συναντήσεις του κυβερνητικού κλιμακίου με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, ενόψει της προετοιμασίας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί στην Ρόδο –πιθανότατα στα μέσα Απριλίου, μετά από αναβολή.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τους: Αναστασία Σαπουνά, Αχιλλέα Ρουσιάκη, Γιάννη Βουλγαράκη και Όλγα Αθανίτη, ενώ επικεφαλής είναι ο Αλέξης Χριστόπουλος. Αυτοί είναι αρμόδιοι για την διοργάνωση των Αναπτυξιακών Συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο και συνεργάτες του κ. Χ. Βερναρδάκη. Σε τοπικό επίπεδο έχουν οριστεί ο κ. Κώστας Κουβάς από την Λέρο, ο κ. Σωτήρης Μπουζιώτας (Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Αντώνης Αποστολίδης από την Ρόδο.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν χτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με «γεμάτη» ατζέντα. Κατά την πρώτη ημέρα συναντήσεων, το κλιμάκιο είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, κατόπιν με τον δήμαρχο Ρόδου (και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου) κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τους συνεταιρισμούς, τους φορείς Υγείας, τα Επιμελητήρια και τους φορείς Τουρισμού της περιοχής μας.
Ο δήμαρχος Ρόδου – Τα θέματα στην «ατζέντα»
Καλοσωρίζοντας τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο επικεφαλής του κλιμακίου κ. Χριστόπουλος, δήλωσε ότι «όλα θα συζητηθούν», ενώ όσον αφορά την διαδικασία, ξεκαθάρισε ότι αναμένεται στο νησί μας, ένα μεγάλο κλιμάκιο της κυβέρνησης από 15 – 18 υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, με «θεματικά τραπέζια», δικαίωμα λόγου και προτάσεις ύστερα από εισηγήσεις του εκάστοτε υπουργού. «Το καταστάλαγμα του Συνεδρίου θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού που θα στοχεύσει στα ζητήματα που θα λυθούν άμεσα και σε αυτά που θα δρομολογηθούν λύσεις».
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, επικεντρώθηκε σε μια σειρά από αιτήματα των δημάρχων, τους οποίους εκπροσώπησε σε αυτή την συνάντηση ως πρόεδρος της ΠΕΔ που τον εξουσιοδότησαν σχετικά.
«Η Ρόδος είναι παραμελημένη, αν και θεωρώ ότι έχουμε επαναπαυτεί στις… δάφνες μας, βλέποντας την αύξηση του Τουρισμού. Ωστόσο, βλέποντας άλλες Περιφέρειες στα ταξίδια μας, νιώθω μειονεκτικά όσον αφορά τα έργα υποδομής».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δίνει η τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ενώ μίλησε για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην πορεία υλοποίησης των έργων, λόγω των νόμων 4412/16 και 4482/17. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον τόπο και θα μπορέσουν να δρομολογηθούν λύσεις για ζητήματα της περιοχής αλλά και να προωθηθούν τα αναγκαία έργα. «Τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά θέματα, είμαι σίγουρος ότι θα τεθούν και από τον κ. περιφερειάρχη και από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων (μεταφορικό ισοδύναμο, κατάργηση του ΦΠΑ κ.λπ.). Το υπόμνημα του Δήμου Ρόδου, περιλαμβάνει περισσότερο τα έργα υποδομών που πρέπει να προχωρήσουν» όπως ανέφερε.

Ο κ. Χατζηδιάκος, έθεσε ως προτεραιότητα το Εθνικό Θέατρο, την Περιμετρική Οδό, την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, τους οδικούς άξονες, τα λιμενικά έργα και την β’ Φάση του Φράγματος Γαδουρά.
«Δεν μπορέσαμε αυτά τα δύο χρόνια να αναδείξουμε μικρά ή μεγάλα έργα, λόγω καθυστερήσεων με το Νόμο. Ευτυχώς, έχει ξεμπλοκάρει το σύστημα και ήδη έχουμε σε εξέλιξη δέκα εργολαβίες ενώ αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να αναδειχθούν ακόμη οκτώ έργα. Ο Δήμος Ρόδου έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει έργα –παρά την πολύ μεγάλη υποστελέχωση που υπάρχει, κυρίως στα μικρά νησιά. Με αυτά ωστόσο, μπορούμε να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία που κινείται με τα έργα του Δήμου».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου Ρόδου με προτεραιότητες που έχουν τεθεί και κατέθεσε σχετικές προτάσεις.
Σημειώνεται ότι σήμερα, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους φορείς Παιδείας, τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και τα Σωματεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής.
Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί και άλλα νησιά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ενώ αναμένεται να γίνει επίσημη ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου