Ειδήσεις

Ο «υπερ-τουρισμός» απειλεί να καταστρέψει τη Σαντορίνη, λέει ο δήμαρχος του νησιού

Ο Νίκος Ζώρζος έκανε λόγο για κορεσμό των υποδομών και ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας, στο σκέλος των ελεγκτικών μηχανισμών και των στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να συνεχίσουν να διαβιούν αξιοπρεπώς

Tον κίνδυνο της υποβάθμισης της Σαντορίνης, απόρροια του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που δέχεται κάθε χρόνο ανέδειξε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος, από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι. Ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο για «υπερ-τουρισμό» αλλά και για κορεσμό των υποδομών και ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας, στο σκέλος των ελεγκτικών μηχανισμών και των στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να συνεχίσουν να διαβιούν αξιοπρεπώς.

Η ανεξέλεγκτη δόμηση είναι ένας παράγοντας που απειλεί τους παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ οι υποδομές του νησιού που αφορούν την ενέργεια και την καθαριότητα είναι στα όρια τους, όπως είπε. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Ζώρζος τόνισε ότι το 1971 υπήρχαν 3.375 κατοικίες και πλέον αυτές έχουν ξεπεράσει τις 13.888. Την ίδια στιγμή το 2013 οι απαιτήσεις για ενέργεια ανέρχονταν σε 32MW και φέτος οι απαιτήσεις ξεπέρασαν τα 48MW. Στον αντίποδα στην τελική ευθεία είναι τα έργο για τη μονάδα αφαλάτωσης προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, τα έργα ύδρευσης αλλά και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Με 8,4 εκατ. ευρώ εξάλλου εγκρίθηκε το κονδύλι για την αποκατάσταση της ζημιάς στο λιμάνι του Αθινιού, ενώ προχωρά και το έργο για τη Μαρίνα στο Μονόλιθο.

 Εστιάζοντας στη σημερινή επέτειο των 50 χρόνων από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι ο κ. Ζώρζος ανάφερε ότι στην προγραμματική σύμβαση που υπόγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμος θα συνεισφέρει ετησίως με 100.000 ευρώ για τη στήριξη και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Για το ίδιο θέμα η αρμόδια υπουργός, Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε ότι η εν λόγω προγραμματική σύμβαση είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει και την επέκταση του μουσείου στη Θήρα, μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι τονίστηκε πως πρόκειται για αρχαιολογικά σύνολα παγκόσμιας κληρονομιάς και αποτελούν μοναδικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Μάλιστα σε ετήσια βάση οι επισκέπτες ξεπερνάνε τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Marios Kordellas    13.12.2017 00:34

    Σιγά μην πάθετε τίποτα εκεί στη Σαντορίνη απο το πολύ <> τνω μπετών…
    Αυξήστε τις τιμές για να μην έχετε αύξηση σε αφίξεις αλλά σε ποιότητα τουρισμού… Απο τη μια να λές οτι δεν μπορείς και απο την άλλη να τρέχεις με +20% στις αφίξεις, είναι σαν ειρωνία…. Θα μου πεις εδώ και στη Ρόδο λένε κάτι τέτοιες βλάκειες.. Ενω το μισό νησί είναι ακόμη ΑΛΑΝΑ….

  • dtrip    12.12.2017 19:03

    Για το στεγαστικό δεν είπε τίποτα; Όταν όλα τα σπίτα μπήκαν στο RBnB με 120+ Ευρώ τη βραδιά, ο δάσκαλος που θα βρει να νοικιάσει να μείνει; Παρακαλώ να κλείσετε τα σχολεία της Σαντορίνης, να πάμε κι εμείς οι δάσκαλοι στην ευχή του Θεού να μην εξευτελιζόμαστε άλλο. Σου δείχνουν αποθήκη με σκουριασμένη κουκέτα, χωρίς τουαλέτα, και σου ζητάει 400 Ευρώ (εννοεί θα συγκατοικούν δύο άτομα) και μπάνιο “να, λίγο με εμφιαλωμένο”.

Σχολιασμός άρθρου