Ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές των tour operators στα ξενοδοχεία της Ρόδου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 46% του εφετινού τζίρου που έκαναν οι tour operators στα ξενοδοχεία του σμαραγδένιου νησιού και προέκυψε από πρωτογενή έρευνα που έκανε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Μάλιστα, με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΞΡ κ.κ. Μανώλης Μαρκόπουλος και Κωνσταντίνος Μηνέττος, ενημερώνουν για τη κατάσταση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η TUI οφείλει περισσότερα από 40 εκατ. €.

Τονίζουν δε ότι η TUI “μονομερώς και «εκβιαστικά», έχει αποφασίσει το 75% των οφειλών της δηλαδή περίπου 30 εκ. ευρώ να πληρωθούν μετά τον Μάρτιο του 2021!!”. Σύμφωνα με τον Μανώλη Μαρκόπουλο, οι υπόλοιποι tour operators, αποπληρώνουν κανονικά και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα τις οφειλές τους.

Ωστόσο ένα ακόμη ανησυχητικό και πρωτοφανές στοιχείο είναι το γεγονός, ότι όπως αναφέρεται στην επιστολή “…σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης μας, Μέλη μας, πριν λίγες εβδομάδες, έλαβαν συμβόλαια προς υπογραφή για το 2021 από πολύ μεγάλο ΤΟ της Βρετανίας  τα οποία δεν αναφέρουν περίοδο αποπληρωμής!!!”

Και βέβαια εάν οι οφειλές της TUI ξεπερνούν τα 40 εκατ. € μόνο στην Ρόδο, συνολικά στην Ελλάδα, αναλογικά θα πρέπει να είναι 6ψήφιος αριθμός!!!

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του ετεροχρονισμού των πληρωμών της TUI που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times και πριν λίγες ημέρες αρκετά ελληνικά μέσα, το αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δημοσιεύοντας μάλιστα και απάντηση-σχόλιο του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού. Στην δήλωση απάντησή της προς το Χ&Τ, η TUI ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει προπληρωμές – προκαταβολές στους Έλληνες ξενοδόχους για το Καλοκαίρι του 2020, ύψους 252 εκατ. €, παρά την αρνητική συγκυρία και τους σημαντικούς περιορισμούς στα ταξίδια παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και κατέληγε η δήλωση: “Η κατάσταση στον Τουρισμό παραμένει ασταθής και η εκτίμησή μας είναι ότι θα παραμείνει έτσι και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Η TUI συνεχίζει, ως αξιόπιστος συνεργάτης, να συνεργάζεται σε μακροχρόνια βάση με τα ξενοδοχεία συνεργάτες της, στους προορισμούς μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές. Έχουμε ήδη εξοφλήσει περίπου το 90% των οφειλόμενων πληρωμών”.

Η έρευνα

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου διενήργησε έρευνα στα Μέλη της, με σκοπό να εκτιμήσει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα οφειλόμενα ποσά από τους Tour Operators στα ξενοδοχεία της Ρόδου.

Η έρευνα έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε  την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στα ξενοδοχεία της Ρόδου. Το response rate της έρευνας ήταν 25%, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα του θέματος. Απάντησαν περισσότερα από 50 Ξενοδοχεία και όμιλοι σε σύνολο περίπου 200 που άνοιξαν φέτος !!

Από την έρευνα προέκυψαν τα παρακάτω δεδομένα :

O τζίρος των Ξενοδοχείων της Ρόδου από Tour Operators κυμάνθηκε περίπου στα 200 εκ ευρώ.  Οι συνολικές αφίξεις ήταν 600.000 (με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, εκ των οποίων οι μισές εκτός της υψηλής περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, άρα με χαμηλότερες τιμές ανά ημέρα).  Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, περίπου τα 2/3 του συνολικού τζίρου του προορισμού πραγματοποιείται μέσω πρακτορείων σε Ξενοδοχεία, και το υπόλοιπο 1/3 είτε προέρχεται από απευθείας κρατήσεις, είτε αφορά μη κύρια καταλύματα (Διαμερίσματα, Επιπλωμένες Τουριστικές Κατοικίες, κλπ). Με βάση τα παραπάνω μπορεί να γίνει αναγωγή στα παρακάτω ποσοστά και τα αποτελέσματα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη κατάσταση.

Από την έρευνα για τα Ξενοδοχεία της Ρόδου, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα :

Οι Tour Operators οφείλουν αυτή την στιγμή (Αρχές Νοεμβρίου) στα Ξενοδοχεία της Ρόδου το 46% του τζίρου τους! Δηλαδή περισσότερα από 90 εκ ευρώ!

Η TUI Group έχει το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλής, με πάνω από 60% (!) με εκτιμώμενο τζίρο περίπου 70 εκ ευρώ, δηλαδή κενό στην αγορά της Ρόδου πάνω από 40 εκ. Ευρώ! Μετά ακολουθεί η JET2 με περίπου 50%, η DER με 29%, το FTI με 26%, και άλλοι ΤΟs στο 35%.

Όλοι οι παραπάνω ΤΟs (τουλάχιστον προς το παρόν), πλην της TUI και κάποιων μικρότερου μεγέθους, συνεχίζουν τις πληρωμές τους κανονικά. Όπως γνωρίζετε η TUI Group, ουσιαστικά μονομερώς και «εκβιαστικά», έχει αποφασίσει το 75% των οφειλών της δηλαδή περίπου 30εκ. ευρώ να πληρωθούν μετά τον Μάρτιο του 2021!!

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα πληρωθεί ετεροχρονισμένα και αντίθετα με την περίοδο αποπληρωμής που είχε προσυμφωνηθεί θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια Ευρώ (!).

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία η κοινή στάση όλων των ξενοδοχείων στο θέμα της πιστωτικής πολιτικής απέναντι στους tour operators που έχει αναδείξει από την Άνοιξη το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αλλά και οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, αλλά και άλλες ενώσεις.

Και όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Μηνέττος, “Συμπερασματικά, σε μια σεζόν με λιγότερους μήνες λειτουργίας, χαμηλές τιμές και αυξημένα κοστολόγια, η επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανέλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν δεν είναι δεδομένη. Σε ένα περιβάλλον με πολλές οικονομικές δυσκολίες, προστίθεται το μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμών από τους Tour Operators στους ξενοδόχους, όπου ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της φετινής σεζόν δεν έχει ακόμα εισπραχθεί, και δεν προβλέπεται να εισπραχθεί ούτε στο επόμενο πεντάμηνο”. Ζητούν δε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την κυβέρνηση, να στηρίξουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: “Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες ΟΛΩΝ σας”.

Αναλυτικά η επιστολή

Πηγή : money-tourism.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ