Ρεπορτάζ

«Πιέζει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ολοκλήρωση του έργου της κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων

Την επίσπευση όλων των διαδικασιών για την κατεδάφιση των τελεσίδικων αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου ζήτησαν με επιστολή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας!
Στο έγγραφο αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των έργων Κατεδάφισης Τελεσίδικα Αυθαίρετων Κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου.
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να συνεχίσετε και να εντείνετε τις προσπάθειες σας, για την ολοκλήρωση των έργων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, για τα οποία υποβάλατε σχετικά αιτήματα και ενταχθήκαν στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.
Όπως αναφερόταν και στην από 15.5.2020 σχετική επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού-παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές, θα πρέπει να κατεδαφιστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Σας καλούμε, λοιπόν, να προβείτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου ή στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει ορισθεί ανάδοχος.
Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας αλλά και των αρμοδίων Τμημάτων του ΥΠΕΝ, όπου απαιτείται, ιδιαίτερα σε θέματα διενέργειας επί των διαγωνισμών καθώς και καθοδήγησης σε τεχνικά θέματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σας ζητούμε θερμά να μας στείλετε εκ νέου γραπτή ενημέρωση, έως το τέλος Νοεμβρίου, για την εξέλιξη των διαγωνισμών και των έργων κατεδάφισης που εντάσσονται στη χωρική σας αρμοδιότητα.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ν.ΤΑΓΑΡΑΣ».
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» έχει ήδη συγκροτηθεί η Επιτροπή για τη διενέργεια, του ηλεκτρονικού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ, χωρίς αμοιβή, κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016 του έργου: “ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΟ-ΠΑΡΑΛΙΑ, ΣΕ ΔΑΣΗ, ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΡΟΔΟ», προϋπολογισμού 935.000 € (συμπ/νου ΦΠΑ).
Την 10η Νοεμβρίου 2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών που θα αποσφραγιστούν ηλεκτρονικά την 17η Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00.
Η σχετική προκήρυξη αφορά ειδικότερα στην εκτέλεση του έργου της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό-παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη νήσο Ρόδο.

Στον κατάλογο των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων περιλαμβάνονται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», 421 αυθαίρετα με τελεσίδικα πρωτόκολλα, σε παραλίες, αιγιαλούς, δάση και ρέματα στα Δωδεκάνησα.
Όσον αφορά στη διαδικασία της κατεδάφισης, ο νόμος προβλέπει ότι η αρμόδια αρχή θα πρέπει καταρχήν να ενημερώσει τον κάτοχό του για την υποχρέωσή του να το κατεδαφίσει ο ίδιος.
Αν αρνηθεί, τότε το κατεδαφίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, χρεώνοντας στον κάτοχο του αυθαιρέτου τα σχετικά έξοδα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που έχουν συγκεντρώσει επιτελείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στα Δωδεκάνησα εκκρεμούν προς εκτέλεση 301 τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων σε αιγιαλό, 56 σε δάση και 64 πολεοδομικά. Εξ αυτών στην Ρόδο έχουν καταγραφεί συνολικά 219 τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου έχουν ειδικότερα αποσταλεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στοιχεία για τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων, που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ελέγχου από το έτος 2008.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυθαίρετα στην λιμενική ζώνη της Ακαντιάς, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Σορωνή, στ’ Αφάντου, στην παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου και κυρίως στις παραλίες του Ελλη και του Καζίνο, στα Λοθιάρικα της Λάρδου, στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στο νέο Καρνάγιο, στην Λίνδο, στην Τσαμπίκα, στο Γεννάδι, στα Κολύμπια, στην Ιαλυσό (Ιξιά, παραλία Μπικίνι κλπ), στο Παραδείσι, στα Βληχά, στην Κρητηνία, στην Αγία Αγάθη, στο Κιοτάρι και στα Καβουράκια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου