Ειδήσεις

Τσίπρας: Τα hot spots πρέπει να γίνουν στην Τουρκία

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.

Πρέπει να σκύψουμε όχι μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις ανάγκες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η διήμερη συνάντηση είχε δυο κεφάλαια: το ένα ήταν η συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες και το δεύτερο η συνεννόηση των ευρωπαϊκών χωρών για το πώς θα προχωρήσουμε με την Τουρκία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οπως είπε ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν είναι έτοιμος να δώσει απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το γιατί φεύγουν οι άνθρωποι από την εστία τους. Σημείωσε ότι «σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόλεμοι αλλά και η εξάντληση των φυσικών πόρων των χωρών αυτών από τις πολυεθνικές».

Θετικό ότι έγινε η Σύνοδος με την Αφρική αλλά θα πρέπει να ψάξουμε τις απαντήσεις και αλλού, τόνισε. Πρέπει να δοθεί αναπτυξιακή πνοή σε αυτές τις χώρες και να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους τους.

Η Τουρκία

Από τον προηγούμενο Απρίλιο είχα θέσει την ανάγκη ξεχωριστής συνόδου με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την προσπάθεια που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της ΕΕ να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση εντός 2015 και ή δυνατόν τον Νοέμβριο.

Είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν σήμερα αυτές οι αποφάσεις και ότι ξεκίνησε η προσπάθεια διαλόγου ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα».

Είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, που καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία προκειμένου να δοθεί βοήθεια και να υπάρξουν στις τουρκικές ακτές τα hot spot και όχι στα ελληνικά νησιά.

Αυτος πρέπει να είναι ο στόχος μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά.

Όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ανοικτό να συζητηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας και δεν θα υπάρξει a la carte συνεννόηση για την περίπτωση της γειτονικής χώρας.

Ο Αλεξης Τσίπρας σημείωσε ότι για το θέμα συζήτησε με τον πρόεδρο της Κύπρου κο Αναστασιάδη. Συμφωνήθηκε ότι είναι σημαντικό να γίνουν βήματα για τον εκδημοκρατισμό αλλά και την αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας και την εξεύρεση δίκαιας λύσης στο κυπριακό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου