Ειδήσεις

Ερώτηση Μ. Κόνσολα για την πρωτοφανή καθυστέρηση λειτουργίας των ΙΕΚ

«Τα δημόσια ΙΕΚ παραμένουν κλειστά ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου. Έχει ήδη χαθεί το ⅓ του εξαμήνου»
Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ, που παραμένουν κλειστά ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι τα δημόσια ΙΕΚ θα έπρεπε να είχαν ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου, ενώ αναδεικνύει και το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων ΙΕΚ.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Η εικόνα που επικρατεί με τα δημόσια ΙΕΚ να μην έχουν αρχίσει ακόμα να λειτουργούν, είναι πρωτοφανής.
Δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν και αναδεικνύει την ανεπάρκεια και ανικανότητα της κυβέρνησης.
Υπάρχουν εκπαιδευτικοί των δημόσιων ΙΕΚ στους οποίους ακόμα οφείλονται χρήματα ενώ πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι πιστώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ εντός του 2016.
Σπουδαστές και γονείς ανησυχούν έντονα, αφού γνωρίζουν ότι ήδη έχει χαθεί το ⅓ του φθινοπωρινού εξαμήνου και το κενό αυτό δεν αναπληρώνεται εύκολα.
Δυστυχώς, με όλη αυτή την κατάσταση, απαξιώνεται η έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Πρωτοφανής καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ και στην καταβολή των οφειλών προς του εκπαιδευτικούς»
Κύριε Υπουργέ,
Οι συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια ΙΕΚ είναι πρωτόγνωρες, δεν έχουν επαναληφθεί ποτέ κατά το παρελθόν.
Ενώ βρισκόμαστε στα μέσα περίπου του Νοεμβρίου, τα δημόσια ΙΕΚ είναι κλειστά και δεν λειτουργούν.
Αιτία η μη έγκαιρη διασφάλιση των κονδυλίων για τη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια και την έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας όσων έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία τους.
Εξ αιτίας αυτού του λόγου, καθυστέρησαν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους από την 1η Οκτωβρίου.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων ΙΕΚ, στους οποίους οφείλονται τα δεδουλευμένα των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2015.
Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε σπουδαστές, γονείς και εκπαιδευτικούς ενώ απαξιώνει πλήρως την έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης για την οποία κόπτεται, υποτίθεται, η κυβέρνηση.
Με δεδομένο, όμως, ότι έχει ήδη χαθεί το ⅓ του εξαμήνου, προκύπτει ζήτημα για το πως θα αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος ενώ έντονη είναι και η ανησυχία ότι τα προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Και αυτό γιατί στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν προβλεφθεί μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία τους.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ και πως θα καλυφθεί η απώλεια του ⅓ σχεδόν του φθινοπωρινού εξαμήνου;
2. Ποιος ευθύνεται για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ;
3. Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ;
4. Εάν υπάρχει πρόβλεψη για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των ΙΕΚ και η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών το 2016.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου