Οριστική λύση στην πολυδιάσπαση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς ενόψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ βαθμού σε Ρόδο, Κάρπαθο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω επιδιώκει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος είναι και στα 5 νησιά να εξασφαλιστεί η κάθοδος ενός και μόνο υποψηφίου, ώστε να δοθεί δημόσια, όπως έγινε στη Ρόδο, το «χρίσμα» απευθείας από τον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της οδού Πειραιώς, της Νέας Δημοκρατίας.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα ολοκληρωθεί και η παρουσίαση των πρώτων προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου στο Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, θα καθοριστεί και η τελική σύνθεση κλιμακίου της Πειραιώς, που θα επισκεφθεί και τα πέντε νησιά και θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με στελέχη, που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στις εκλογές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινή κάθοδός τους στις εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», έχει θέσει ως κορυφαίο στόχο της να σταματήσει η εσωστρέφεια στις οργανώσεις του κόμματος και εξετάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις, πολιτικά «deals», που θα ισορροπήσουν το κόμμα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η κυβέρνηση και με πιθανές ακόμα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ειδικότερα ότι σε ό,τι αφορά τον Δήμο της Ρόδου, στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι η σύμπραξη των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Κώστα Ταρασλιά και η συμμετοχή του κ. Στράτου Καρίκη, στο ψηφοδέλτιο του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναλάβει ήδη σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τον πρώτο, ο γραμματέας της τοπικής αυτοδιοίκησης του κόμματος κ. Τάσος Γαϊτάνης αλλά και ο κ. Θανάσης Νέζης εκ των στενών συνεργατών του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Χατζημάρκος είχε προτείνει μάλιστα στον κ. Ταρασλιά να μετάσχει στο ψηφοδέλτιό του, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή καθώς το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στον Δήμο της Ρόδου.
Ο κ. Καρίκης θεωρείται κατάλληλος για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Χατζημάρκου στον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης λόγω και των δεσμών που έχει με τα νησιά και κυρίως με την Κάρπαθο αλλά και της προηγούμενης εμπειρίας του από την συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος των ΑΝΕΛ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο ζήτημα εξετάζεται προσωπικά από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, υπεύθυνο του κόμματος για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση αλλά και τον κ. Στ. Πέτσα, διευθυντή του γραφείου Μητσοτάκη οι οποίοι και θα καθορίσουν την τελική σύνθεση του κλιμακίου του κόμματος, που θα αναλάβει την ως άνω αποστολή.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η ΝΔ το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι και η εγκύκλιος που απέστειλε χθες στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, της πολιτικής επιτροπής, τους προέδρους της ΝΟΔΕ και των ΔΗΜΤΟ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Αυγενάκης:
«ΘΕΜΑ: Αυτοδιοικητικές εκλογές α’ και β’ βαθμού 2019
ΣXET: Το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας
Εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β’ βαθμού που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά, με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη Υποψηφίου ή/και Συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του Κόμματος».
Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία δέχεται κριτική, ακόμη και εκ μέρους των μελών της, σχετικά με το εάν ο χρόνος είναι κατάλληλος να «μπει σε εκλογική εσωστρέφεια».
Η κριτική αυτή εδράζεται σε αντιλήψεις περασμένων εποχών και γίνεται με κριτήρια προσωπικών αντιπαραθέσεων και επιλογών.
Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, τα άτομα επιλέγονταν με κύριο εφόδιό τους (ενίοτε και μοναδικό) την πρόσβασή τους σε ανώτερα κομματικά γραφεία και επετηρίδες.
Όμως, η Νέα Δημοκρατία, με το νέο καταστατικό γυρνάει σελίδα και εστιάζει πλέον στους θεσμούς, όχι στα πρόσωπα. Εστιάζει στη σκληρή δουλειά των εκλεγμένων μελών κι όχι στο «παραγοντιλίκι». Εστιάζει στην αξιολόγηση και όχι στους «κολλητούς». Εστιάζει στην αλληλεγγύη των μελών της κι όχι στις κλειστές «φράξιες». Εστιάζει στο θάρρος, την ευθύνη και την ανιδιοτέλεια και όχι στην ματαιοδοξία, τη «βιτρίνα» και τα προσωπικά οφέλη.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως τονίστηκε, γίνεται «κυψέλη» ιδεών και αξιών και δίνει ευκαιρία σε κάθε μέλος της, παλιό και νέο, να εργαστεί, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον πρώτο μεταξύ ίσων και τα στελέχη της, για την ανάκαμψη της χώρας, την αναστήλωση των δημοκρατικών θεσμών και την επιστροφή στις δημιουργικές αξίες της ζωής: την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, τη σκληρή δουλειά, την ανάδειξη της αριστείας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ