Με το δεξί ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Ρόδο. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε χθες μετά τον καθιερωμένο αγιασμό με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καλύφθηκαν ήδη πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους όλες σχεδόν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα και οι μαθητές δεν θα χάσουν πολύτιμες διδακτικές ώρες. Eπίσης σε όλα τα σχολεία υπήρχαν όλα τα διδακτικά βιβλία. Κοινώς όλα ήταν έτοιμα για το νέο σχολικό έτος.
Ο αναπληρωτής υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μπάρδος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων παρακολούθησαν στα σχολεία την τελετή του αγιασμού και ευχήθηκαν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μία καλή σχολική χρονιά.
Ο αν. υπουργός Ν. Σαντορινιός δήλωσε ότι το σχολικό έτος ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία, αναφέροντας τα εξής: «Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς μία καλή σχολική χρονιά. Τα σχολεία σε όλη τη Δωδεκάνησο άνοιξαν χωρίς προβλήματα, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο σε μία ευνομούμενη κοινωνία. Δεν συνέβαινε όμως μέχρι πριν τρία χρόνια. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κενά εκπαιδευτικών και δασκάλων, όλα τα βιβλία υπάρχουν στα σχολεία και δεν θα χρειαστεί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όπως γινόταν παλιά να δουλεύουν με φωτοτυπίες. Εύχομαι λοιπόν να εξελιχθεί ομαλά η νέα σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε».
Μία δημιουργική πορεία, δύναμη και προσήλωση στο στόχο ευχήθηκε ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, μια καλή σχολική χρονιά και μια δημιουργική πορεία στον χώρο της γνώσης. Στους εκπαιδευτικούς, ευχόμαστε να έχουν δύναμη στο εξαιρετικά σημαντικό έργο τους, προκειμένου να τους καθοδηγούν στον δρόμο της αναζήτησης της γνώσης, της κριτικής σκέψης, της ευγενούς άμιλλας. Οι γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα δώσουν την δύναμη, το ενδιαφέρον και την αγάπη στους μαθητές για μια ευχάριστη δημιουργική χρονιά. Ο Δήμος Ρόδου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων του για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης των σχολικών μονάδων και προέβη στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσής τους».
Ο κ. Β. Καραγιάννης με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» επισημαίνει ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία πολύ καλή σχολική χρονιά, αν κρίνουμε από την έναρξη η οποία έγινε ομαλά. Στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κενό ενώ τα ελάχιστα κενά που υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καλυφθούν άμεσα. Για πρώτη φορά προσελήφθησαν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 20.000 εκπαιδευτικοί, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
Απευθυνόμενους στους συνάδελφους και στις συναδέλφισσές του εκπαιδευτικούς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Ράπτης δήλωσε: «Πρώτη επίσημη σήμερα του νέου σχολικού έτους και θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς στον καθένα και στην καθεμιά σας ψυχική και σωματική υγεία, προκειμένου να οδηγηθούμε με σκοπό, πάθος, υπομονή και επιμονή σε μια επιτυχημένη και συνάμα ευτυχισμένη σχολική χρονιά. Από το χέρι μας είναι μέσα από μια συλλογική δέσμευση να αρθρώσουμε, να πετύχουμε και να διατηρήσουμε ένα όραμα βελτίωσης για τις ζωές όλων μας, των παιδιών, των γονιών και τις δικές μας. Επιτρέψτε μου δημόσια να εκφράσω ιδιαίτερες ευχές για μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, στις πιο σκληρά δοκιμαζόμενες/ους στην τυπική εκπαίδευση της χώρας μας, τις/τους νηπιαγωγούς μας.
Προσωπικά, θα συνεχίσω και τούτη τη χρονιά να ενδιαφέρομαι έντονα τόσο για την εργασιακή ικανοποίηση όλων σας, όσο και για την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βασιζόμενος στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ισονομίας και της ανθρώπινης προσέγγισης.
Συμπρωταγωνιστές με τους/τις χιλιάδες μαθητές/ριες μας μπορούμε να αλλάξουμε θετικά τις ζωές μας και να συνδιαμορφώσουμε τις αξίες και τις δεξιότητες των αυριανών πολιτών, την πολιτειακή παιδεία της χώρας μας. Δύναμη και πίστη πως μπορούμε να αλλάξουμε θετικά τα πράγματα!».

Δίπλα στον μοναδικό μαθητή του σχολείου των Αρκιών,
ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
Το Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών, το μικρότερο σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επέλεξε για να παραστεί στον αγιασμό για την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε μια κίνηση συμβολική, αλλά και ουσίας, αφού το μήνυμα που έστειλε με την παρουσία του, είναι ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στέκεται δίπλα σε όλα τα νησιά ευθύνης της, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα Παιδείας, υπερβαίνοντας και αυτές ακόμη τις θεσμικές αρμοδιότητές της.
Στο Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών, φοιτά ένα και μόνο παιδί, ο 9χρονος Χρήστος που φέτος πηγαίνει στην Δ΄ τάξη και ζει στο νησί με τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια του.
Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο περιφερειάρχης δήλωσε:
“Από τους Αρκιούς, το σχολείο με τον ένα μόνο μαθητή, τον Χρήστο, που ξεκίνησε σήμερα την Δ’ Δημοτικού, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα σε όλα τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά. Κανένα παιδί μας δεν είναι μόνο του. Είμαστε εκεί όπου δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, τα αντανακλαστικά μας και η αφοσίωση μας στην οργανωμένη κοινωνία. Κανένα παιδί μας, δεν πρέπει να αισθανθεί ότι είναι μόνο του. Και δεν είναι. Καλή σχολική χρονιά”

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ