Τοπικές Ειδήσεις

ΔΛT: Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Θαλασσινή Πύλη μέχρι την Aκαντιά

Στην έγκριση της μελέτης «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης από την Θαλασσινή Πύλη μέχρι τον λιμένα Ακαντιάς -Τμήμα Α-ΣΤ», προϋπολογισμού 2.900.000,00€, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, προχώρησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.
Παραλλήλως, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. στην χρηματοδότηση τον έργου, με το ποσό των 450.000,00€
Ειδικότερα, η μελέτη: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΛΙΜΕΝΑ ΑΚΑΝΤΙΑΣ» εκπονήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, με τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου και του ΥΠΠΟ, και αφορά στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο των μεσαιωνικών τειχών, που εκτείνεται από το λιμάνι της «Κολόνας», στο τουριστικό λιμάνι μέχρι και το εμπορικό λιμάνι της Ακαντιάς.
Το έργο διαιρέθηκε σε 6 τομείς ανάλογα με το είδος της επέμβασης (ΤΟΜΕΙΣ Α-Β, Β-Γ, Γ-Δ, Δ-Ε, Ε-ΣΤ, ΣΤ-Ζ) και εκτός της κατασκευής του ξύλινου πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου, περιλαμβάνει την ανάπλαση της Θαλασσινής Πύλης, και των υπαίθριων χώρων αναψυχής που προκύπτουν από την κατάργηση του τμήματος της παραλιακής οδού στη θέση του Προμαχώνα της Ακτής Προμηθέως.
Το τμήμα του έργου «Επέκταση ξύλινου πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας ως το λιμάνι Ακαντιάς» αφορά στον Τομέα ΣΤ – Ζ, και εκτείνεται από την συμβολή των οδών Καναδά και Βύρωνος και κατά μήκος της οδού Αυστραλίας, μέχρι την είσοδο του Λιμένα της Ακαντιάς, που αποτελεί την είσοδο της περιοχής Κόβα, σύμφωνα με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την περιοχή, που έχει συντάξει ο Δήμος Ρόδου.
Το τμήμα αυτό έχει ήδη ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014-2020”, και υλοποιείται.
Η μελέτη «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΛΙΜΕΝΑ ΑΚΑΝΤΙΑΣ (Τμήμα Α-ΣΤ)» περιλαμβάνει τούς υπόλοιπους 5 Τομείς ανάλογα με το είδος της επέμβασης και της τεχνοτροπίας.
Γενικά σε όλη την περιοχή επέμβασης θα κατασκευαστεί νέος ποδηλατόδρομος συνολικού μήκους 1.069,00 μ. και νέος ξύλινος πεζόδρομος μήκους 497,00 μ.
Συμπληρωματικά έργα στην γενικότερη επέμβαση είναι η ανάπλαση της Θαλασσινής Πύλης σε περιοχή έκτασης 4.500 τ.μ. και η ανάπλαση των υπαίθριων χώρων αναψυχής, έκτασης 3.000 τ.μ. που προκύπτουν από την κατάργηση του τμήματος της παραλιακής οδού στη Θέση του Προμαχώνα της Ακτής Προμηθέως.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 2.900.000€ μαζί με τον Φ.Π.Α. Με το με αρ. πρωτ. 100868-26-09-2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός για το τμήμα του έργου που θα ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανέρχεται σε 1.700.000,00€.
Ο Δήμος Ρόδου θα συμμετέχει στον προϋπολογισμό του έργου, αν αυτό απαιτηθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου, με το ποσό των 750.000,00€ (Κ.Α 00-6737.0009) όπως εγκρίθηκε με την αρ. 337/2020/16-12-2020 απόφαση τον Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου αναφορικά με την «Εγκριση Σχεδίου Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2021». Το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. θα συμμετέχει στον προϋπολογισμό του έργου, αν αυτό απαιτηθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου, με το ποσό των 450.000,00€. (ΚΑΕ 69-7341011).
Να σημειωθεί ότι το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με απόφαση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.
Περιλαμβάνεται στις δράσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, του οποίου οι συνολικοί πόροι για τον παραπάνω στόχο διατέθηκαν στον Δήμο Ρόδου με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου αυτού που αναμορφώνει και αναβαθμίζει την παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου. Το έργο «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης από Θαλασσινή Πύλη μέχρι λιμένα Ακαντιάς – Τμήμα Α-ΣΤ», αποτελεί υποέργο της Πράξης «Επέκταση ξύλινου πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας έως το λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου», συνολικού προϋπολογισμού 1.250.000,00 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου