Ειδήσεις

Διακοπές “εντός των τειχών” θα κάνουν φέτος οι Γερμανοί τουρίστες

Διακοπές στο εσωτερικό της χώρας λόγω κορονοϊού θα κάνει φέτος η πλειονότητα των Γερμανών τουριστών, όπως δείχνει έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου “ifo Institute”. Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται διπλασιασμός του όγκου των αναζητήσεων για προορισμούς του εσωτερικού, όπως στα βόρεια της χώρας και στο Μέλανα Δρυμό. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για διακοπές εντός των “τειχών” ξεκίνησε να καταγράφεται από τον Ιούλιο και συνεχίζεται. Εντούτοις, όπως αναφέρεται, η άνοδος της εσωτερικής κίνησης δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειες από τη διεθνή ταξιδιωτική ροή.

Ήδη ο ελληνικός Τουρισμός μετρά μεγάλες ζημίες από τις περιορισμένες αφίξεις Γερμανών τουριστών, που αποτελούν τη σημαντικότερη “δεξαμενή” εσόδων για την εγχώρια τουριστική αγορά. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών όταν πρόκειται για ταξίδι εκτός συνόρων, η κίνηση παραμένει μειωμένη, με τις απώλειες να υπολογίζονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε πάνω από 60% σε σύγκριση με πέρσι.

Από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες από τη Γερμανία, η Κρήτη και η Χαλκιδική.

Η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα

Η Γερμανία αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Οι αφίξεις πέρσι άγγιξαν τα 4 εκατ. και τα έσοδα τα 2,9 δισ. ευρώ. Το 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 56% στο τρίτο.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πεντάμηνο, οι εισπράξεις από τη Γερμανία ανέρχονται σε μόλις 50,4 εκατ. ευρώ, από 494 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι αφίξεις στο πεντάμηνο κατέγραφαν πτώση 82%.

Την ίδια ώρα πάντως, πρόσφατη έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) από την IPK International είχε δείξει πως  το 70% των Γερμανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν, παρότι για την ώρα δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊού και βρίσκονται έτσι σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό αλλά και τον διεθνή μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς που θεωρούν ασφαλέστερους, οι Γερμανοί προτάσσουν τη χώρα τους και ακολουθούν η Ελβετία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, στις οποίες μπορούν να φθάσουν και οδικώς.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου