Ρεπορτάζ

Πρόβλημα με «ψευδώς θετικά» self tests εκπαιδευτικών και μαθητών στα Δωδεκάνησα

Πρόβλημα με «ψευδώς θετικά» self tests μαθητών και εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων υπήρξε και στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί μαθητές στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά, που υποβλήθηκαν σε αυτοδιαγνωστικό τεστ με θετικό αποτέλεσμα κλήθηκαν να κάνουν rapid test, έπειτα από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ότι περισσότερα από το 50% των rapid test ήταν αρνητικά!
Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, επί συνόλου 18.000 μαθητών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου, έγιναν περίπου 18.000 self tests. Μόλις τα οκτώ από αυτά ήταν θετικά (κανένα θετικό στη Ρόδο). Ενδεχομένως βέβαια να υπήρξαν και άλλα θετικά τεστ τα οποία δεν δηλώθηκαν στα σχολεία (στην περίπτωση που δεν προσήλθαν οι μαθητές) ή απευθείας στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
«Τα self tests στα οποία υποβλήθηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι και είχαν θετικό αποτέλεσμα ήταν ελάχιστα. Παρόλα αυτά, όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα έσπευσαν για επανέλεγχο σε δομές του ΕΟΔΥ και υποβλήθηκαν σε rapid ή μοριακό τεστ. Όπως αποδείχθηκε, λιγότερα από τα μισά τεστ ήταν πραγματικά θετικά. Βρέθηκαν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα διάσπαρτα στα νησιά. Πρόκειται για ασυμπτωματικούς νοσούντες οι οποίοι δεν είχαν επαφή με το σχολικό περιβάλλον, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Χαράλαμπος Ψαράς.
Την ανάγκη να συνεχίσουν οι γονείς να προμηθεύονται έγκαιρα τα self-tests από τα φαρμακεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, επισημαίνει ο κ. Ψαράς. Δηλώνει παράλληλα ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης αποτρέπουν να «διεισδύσει» ο κορωνοϊός στα σχολεία.
«Απαιτείται προσήλωση στη διαδικασία. Είναι αναγκαία η τήρηση των μέτρων και να προμηθεύονται όλοι έγκαιρα τα τεστ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα φαρμακεία και να μη φορτώνεται το σύστημα. Με τη μέθοδο των self tets εντοπίσαμε τρία συμπτωματικά κρούσματα. Διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν έρθει σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον και να υπήρχε διασπορά. Ελπίζω να παραλάβουν έγκαιρα τα τεστ αυτή τη φορά όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Θα πάρουν μέχρι την Τετάρτη δύο τεστ από τα φαρμακεία, ένα το οποίο θα κάνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι το βράδυ της Τετάρτης για την Πέμπτη και το δεύτερο το οποίο θα κάνουν το βράδυ της Κυριακής για την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο κ. Ψαράς.

Κανένα θετικό self-test δεν βρέθηκε στα γυμνάσια και στα λύκεια της Δωδεκανήσου. Και ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δηλώνει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να τηρείται σχολαστικά και υπεύθυνα η διαδικασία των self-tests έτσι ώστε να μη διασαλευθεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων.
«Όλα τα σχολεία λειτουργούν ομαλά, παραδειγματικά και άψογα. Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα με τα self tests. Δεν είχαμε κανένα τεστ με θετικό αποτέλεσμα. Και αναμένουμε να συνεχισθεί η διαδικασία με τον ίδιο τρόπο και ευχόμαστε να εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις», είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου