«Ο Δήμος Ρόδου μένει δίπλα στους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία – Αυτό που προέχει είναι να βγούμε νικητές από αυτή την κατάσταση. Όσο, λοιπόν, οι εργαζόμενοι του Δήμου μας είναι στο δρόμο, οι πολίτες ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ», δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η αντιδήμαρχος Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά.
Όπως διευκρινίζει, «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, στο βαθμό που μας επιτρέπεται, προκειμένου να παρέχουμε στους πολίτες υπηρεσίες για την βελτίωση της καθημερινότητας, δεδομένων των συνθηκών, αλλά να διαφυλαχθεί και η υγεία των εργαζομένων μας», ενώ αναφέρει πως το προσωπικό της καθαριότητας είναι οι ‘αφανείς ήρωες’ που παραμένουν στην πρώτη γραμμή, και εκτελούν τις υπηρεσίες τους, για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
«Αυτό που προέχει είναι να βγούμε νικητές από αυτή την κατάσταση», όπως υπογραμμίζει και αναλύει τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ως αντιδήμαρχος.
• Κυρία Κιαχαγιά, βρίσκεστε σε έναν νευραλγικό τομέα που έχει σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και την καθαριότητα, τα οποία είναι σημεία αιχμής για τους Ροδίτες και το νησί. Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και λόγω κορωνοϊού στις δικές σας αρμοδιότητες;
Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας φιλοξενία. Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη. Ολόκληρος ο πλανήτης βάλλεται από μια πανδημία, την οποία ο καθένας από εμάς καλείται να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα. Ολόκληρη η υφήλιος έχει αποσυντονιστεί και χιλιάδες ζωές χάνονται καθημερινά. Αναπόφευκτα, έχουμε όλοι επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού και την προστασία των πολιτών, περιορίζουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα αποθέματά μας σε εργατικό δυναμικό. Παρ’ όλα αυτά, σε καθημερινή βάση, γίνεται μεγάλη προσπάθεια και εκτελούμε ένα πρόγραμμα εργασιών, στο βαθμό που μας επιτρέπεται προκειμένου να παρέχουμε στους πολίτες υπηρεσίες για την βελτίωση της καθημερινότητας, δεδομένων των συνθηκών, αλλά να διαφυλαχθεί και η υγεία των εργαζομένων μας.
• Το έργο της αποκομιδής και καθαριότητας είναι αυτή την περίοδο το πλέον σημαντικό. Πώς το αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή και κυρίως οι εργαζόμενοι που είναι οι αφανείς ήρωες σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορωνοϊού;
Ήδη αυτή τη στιγμή η διεύθυνση καθαριότητας καλείται να λειτουργήσει με ένα σημαντικά μειωμένο δυναμικό λόγω των ειδικών αδειών που έχουν δοθεί. Παρόλα αυτά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός τόσο σοβαρού έργου. Η σάρωση, αποκομιδή απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων συσκευασιών και ογκωδών αντικειμένων πραγματοποιούνται κανονικά.
Να σημειώσετε δε, ότι ο όγκος τόσο των οικιακών απορριμμάτων, των μεγάλων αντικειμένων αλλά και των προϊόντων κλαδέματος, έχει αυξηθεί αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι οι πολίτες μένουν σπίτι και συνεπώς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εργασίες που δημιουργούν απορρίμματα.
Επιπρόσθετα την περίοδο αυτή η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει αναλάβει άλλη μια πολύ σημαντική δραστηριότητα. Αξιοποιούμε τον στόλο μας, σε προληπτικές δράσεις απολύμανσης που αφορούν στην προστασία των πολιτών κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με εντατικούς ρυθμούς και σε καθημερινή βάση, απολυμαίνουμε στην πόλη σημεία που συγκεντρώνονται πολίτες, όπως για παράδειγμα οι εξωτερικοί χώροι τραπεζών, το νοσοκομείο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα παγκάκια, οι στάσεις λεωφορείων κ.α. Παράλληλα δεύτερο συνεργείο, έχει αναλάβει την απολύμανση όλων των σημείων που κρίνεται αναγκαίο, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε κάθε κοινότητα έως το τελευταίο άκρο του Δήμου. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται για όσο διάστημα θα διαρκέσουν τα ειδικά μέτρα.
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως ήδη έχουμε ολοκληρώσει καθαρισμούς άτυπων χωματερών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο νησί, και συνεχίζουμε έχοντας σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τον καθαρισμό μιας πολύ μεγάλης έκτασης στο Μανδρικό, που για χρόνια αποτελούσε σημείο απόρριψης πλαστικών θερμοκηπίων και έπεται συνέχεια.
Τέλος, στο διάστημα αυτό, συνεχίζονται εντατικά οι απομακρύνσεις – αποσύρσεις εγκαταλελειμμένων οχημάτων, τόσο από διάφορα σημεία της πόλης της Ρόδου, όσο και από τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας. Η παρέμβαση αυτή, μεταξύ άλλων, ελευθερώνει θέσεις παρκαρίσματος.
Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό της καθαριότητας, σε αυτούς του αφανείς ήρωες, που δεν το βάζουν κάτω, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, και εκτελούν τις υπηρεσίες τους, για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών σε ό,τι αφορά το δικό τους αντικείμενο δράσης.
Στην καθημερινότητα του πολίτη, πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα; Τι έχει αλλάξει στις υπηρεσίες σας και πώς είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών; Ξέρουμε ότι το δημαρχείο είναι κλειστό και το προσωπικό είναι περιορισμένο λόγω των αδειών κ.λπ.
Ο Δήμος Ρόδου μένει δίπλα στους πολίτες σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία.
Για την αντιμετώπιση θεμάτων καθημερινότητας καθ’ όλη την διάρκεια που θα ισχύσουν τα ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αξιοποιούμε το διαθέσιμο διοικητικό δυναμικό μας. Έχουμε φροντίσει να λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για την υποβολή και διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.
Οι τηλεφωνικές αυτές γραμμές λειτουργούν ως ακολούθως:
Για υπηρεσίες καθαριότητας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22410 21909.
Για διάφορα θέματα καθημερινότητας πλην Διοικητικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Πρασίνου, στα τηλέφωνα 22410 38713 ή 22410 29999
από τις 8:00 πμ έως τις 3:00 μμ, Δευτέρα έως Παρασκευή
• Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζετε εσείς ως αντιδήμαρχος;
Αυτό που προέχει είναι να βγούμε νικητές από αυτή την κατάσταση. Οσο λοιπόν οι εργαζόμενοι του Δήμου μας είναι στο δρόμο, οι πολίτες «ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ».
Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός. Έχουν δοθεί, στην διευθύντρια και στους προϊσταμένους της υπηρεσίας μας οδηγίες για την εφαρμογή του, και τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα. Αναφέρω χαρακτηριστικά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου μας. Ένα σημαντικό μέρος των διαθέσιμων οχημάτων της υπηρεσίας μας χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Έχουν γίνει σχετικές μελέτες και περιμένουμε την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια, είναι η δημιουργία ενός πράσινου Δήμου. Ενός Δήμου φιλικού προς το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια τίθεται παγκοσμίως ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και υιοθέτηση δράσεων που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνσή του. Σήμερα εφαρμόζονται κάποιες δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας προσδοκίες. Επιβάλλεται να εξετάσουμε ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού μας και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να το βελτιώσουμε.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία προσδοκούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.
Σε αυτή την προσπάθεια ο κύριος συνεργάτης μας είναι οι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να αλλάξουν συνήθειες, συμπεριφορές. Επιβάλλεται να προσδιοριστεί μέχρι πού φθάνουν τα δικαιώματα και πότε ξεκινούν οι υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε ισχύ τον νέο κανονισμό καθαριότητας με τον οποίο θα κληθούμε όλοι μας να προσαρμοστούμε και να τηρήσουμε.

Ένα σχόλιο στο Tσ. Kιαχαγιά Mαγιόγλου: «Ο Δήμος Ρόδου μένει δίπλα στους πολίτες σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία»

  1. Avatar Ο/Η Αγγελος λέει:

    Δεν έχει ιδέα τι γίνεται πίσω από την νομαρχίες το τένις το ενυδριο την τάφρο η κυρία αντηδημαρχος ένας απέραντος σκουπιδοτοπος. Για πια μέτρα και ποιους ελέγχους μηλαται; Ντροπή και μόνο ντροπη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ