Της Νεκταρίας Μπίλλη

Ο Covid 19 εισέβαλε στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας απροσδόκητα, ανατρεπτικά και καθοριστικά. Η βίαιη έλευση αυτού του φονικού ιού ήλθε να αποσυντονίσει την καθημερινότητα μας, να αποσαθρώσει κάθε κοινωνική ή άλλη λειτουργία της ζωή μας, αλλά παράλληλα ήλθε να διδάξει να μας ευαισθητοποιήσει, να θέσει σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό και τα κοινωνικά συστήματα. Η 14η Μαρτίου ήταν μια διαφορετική μια πρωτόγνωρη μέρα. Ξημέρωσε με τα σχολεία κλειστά, με τα καταστήματα, υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστά, ομοίως και τις δημόσιες υπηρεσίες. Και όλους εμάς να προσπαθούμε να διαχειριστούμε ποικιλοτρόπως και με ανάμεικτα συναισθήματα την νέα αυτή κατάσταση που μας θέτει σε συνεχιζόμενη καραντίνα προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων.
Αναντίρρητα η μέρα αυτή αποτελεί ορόσημο σηματοδοτώντας, το συνεχές αναφερόμενο, ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της πολιτείας. Με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα κλειστά η οικονομία συνθλίβεται. Πλήγμα δέχεται και ο τουρισμός που αποτελεί την μεγαλύτερη αιμοδοτική πηγή της ελληνικής οικονομίας. Ακυρώσεις εκθέσεων, πτήσεων, κρουαζιέρων, ταξιδιών όχι μόνο από τους επιβάτες αλλά και από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, αφού τα κράτη έκλεισαν προσωρινά τα σύνορα τους από και προς κάθε προορισμό, ενώ τα κρουαζιερόπλοια είναι αγκυροβολημένα στα λιμάνια. Με τα σχολεία κλειστά, η μαθητιώσα νεολαία είναι έωλη για το που θα τραβήξει η σχολική χρονιά. Κυρίως δε οι τελειόφοιτοι, τα παιδιά που θα κληθούν να εισέλθουν στον στίβο των πανελληνίων εξετάσεων, που θα δώσουν τη μεγαλύτερη ίσως μάχη τη ζωής για το μέλλον τους και που η ψυχολογία τους είναι ήδη επιβαρυμένη.
Μέσα όμως από το ζοφερό αυτό κλίμα της κρίσης, ας επιχειρήσουμε να αισιοδοξήσουμε, να καταγράψουμε και να αποτυπώσουμε τα θετικά επακόλουθα και τις ευκαιρίες που κατά το κοινός λεγόμενον γεννιούνται μέσα από αυτή. Διότι σύμφωνα και με την αρχαιοελληνική παροιμία «ουδέν κακόν αμιγές καλού.» Οφείλουμε λοιπόν όλοι και ο καθένας προσωπικά, παράλληλα οι φορείς και η κυβέρνηση, να αναζητούμε αυτές τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση και να τις αξιοποιήσουμε. Διότι αν δεν το πράξουμε το μόνο που θα πετύχουμε έγκλειστοι είναι να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η κυβέρνηση και γενικότερα το κράτος αντέδρασε άμεσα και ακαριαία εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους σε πολλά επίπεδα. Το ότι οι περιορισμοί που θέτει η πανδημία και στην προσπάθεια ανάσχεσης της, οδήγησαν το Δημόσιο στην τηλεργασία και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων είναι μια τομή.
Η τηλεργασία για την οποία πολλοί θα έπαιρναν όρκο ότι δεν είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός στην εφαρμογή της, ήλθε και χαίρει γενικής αποδοχής.
Η χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων και ψηφιακών εργαλείων από τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες – λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης που απαιτούν οι δεδομένες συνθήκες- αλλάζουν πλέον τόσο την κουλτούρα όσο και τον τρόπο που δουλεύουν. Μέσω διαδικτύου και χωρίς τη φυσική παρουσία του ο πολίτης πλέον μπορεί να λάβει κάθε έγγραφο με απόλυτα ασφάλεια και εμπιστευτικότητα. Το Υπουργείο Διοικητικής διακυβέρνησης βρέθηκε έτοιμο και προετοιμασμένο, αφού εσπευσμένα κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το επιτελικό κράτος με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας. Διαπιστώνει λοιπόν κανείς ότι την επόμενη μέρα δεν θα είναι τίποτα το ίδιο σχετικά με την λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Μια άλλη ευκαιρία που παρουσιάστηκε και αξιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας είναι εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διδασκαλία. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων αφενός τα παιδιά και οι φοιτητές πλέον κάνουν τα μαθήματα από το σπίτι τους, αφετέρου δύνεται η δυνατότητα να αναθεωρηθεί και να αναβαθμιστεί ο τρόπος σκέψης και αντίληψης για τον τρόπο διδασκαλίας, μέσω ενός συστήματος ευέλικτου στον τρόπο σύλληψης του γνωστικού αντικειμένου που να ανταποκρίνεται σε όλα τα επίπεδα. Σχετικά με τον τουρισμό τώρα, ο οποίος μπορεί μεν να είναι η βαριά μας βιομηχανία, ωστόσο αποδείχτηκε ότι είναι μια βιομηχανία ευαίσθητη και ευπαθής, εκεί το αρμόδιο Υπουργείο και οι φορείς καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση με νέα δεδομένα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Μια παράταση λοιπόν τις τουριστικής περιόδου θα δώσει ευκαιρίες για νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμό. Πολυσυζητημένο το θέμα ωρίμασαν όμως πλέον οι συνθήκες για να γίνει πράξη.
Εμείς ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ σκεπτόμενοι θετικά και αισιόδοξα. Τίποτα δεν έχει χαθεί. Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν θα είναι ίδια αλλά από τη θετική σκοπιά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ