Ειδήσεις

Ο κ. Δ. Γάκης ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ΠΡΟΤΟΥΡ-ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Τους λόγους για τους οποίους δεν ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή η διάταξη που θα έδινε τη δυνατότητα στο Δήμο να επιχορηγεί με μεγαλύτερη άνεση τον ΠΡΟΤΟΥΡ, εξήγησε σε συνέντευξη τύπου χθες,ο βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Δημήτρης Γάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Α. Μέρκελ.
«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που κατά το Success Story της κυβέρνησης η ελληνική κοινωνία βγήκε στις αγορές. Αυτή η περίφημη διαφήμιση για την έξοδο στις αγορές είναι ο ακριβότερος προεκλογικός αγώνας ενόψει των δημοτικών εκλογών και ίσως αυτό να συνδυαστεί με εθνικές εκλογές. Όλο αυτό χρησιμοποιείται για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γάκης και πρόσθεσε πως είναι θετικό να δανείζεται μια χώρα από τις αγορές αρκεί το εγχείρημα να «πατάει» σε υγιείς βάσεις.

«Τα χρήματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξόφληση παλαιότερων δανείων με μικρότερο επιτόκιο. Εξάλλου η κυβέρνηση υποστήριζε πως οι δανειακές ανάγκες έχουν καλυφθεί για 12 μήνες. Δεν βρίσκουμε το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να δανείζεται κάποιος με επιτόκιο 5% χρεώνοντας το λαό με 600 εκατομμύρια τόκους όσο δηλαδή και το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Έχουμε μια προεκλογική περίοδο που θα στοιχίσει 500 με 600 εκατομμύρια στο λαό», δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως έγιναν κρίσιμες συζητήσεις στη Βουλή για τα τοπικά ζητήματα.

«Λύθηκε επιτέλους το πρόβλημα που σχετίζεται με τις μισθώσεις των ακινήτων του Δήμου. Η ρύθμιση απαλλάσσει τη διαδικασία μίσθωσης ακινήτων από τη λογική των τουριστικών χρήσεων. Οι δήμοι σε όλη τη χώρα μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για άλλα δώδεκα χρόνια με όρους που ισχύουν στο εμπορικό δίκαιο. Ήταν καλή η παρέμβαση που έκανε για το θέμα αυτό ο κ. Α. Λοβέρδος. Έτσι δεν θα γίνονται οι ανανεώσεις των συμβάσεων με τις αρχικές τιμές μισθώσεων. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να προσφεύγουν στην αρμόδια επιτροπή αν θεωρούν υψηλά τα μισθώματα», εξήγησε ο κ. Δημήτρης Γάκης.
Έπρεπε σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να περιγραφεί καλύτερα η διάταξη για την λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητικός γιατί με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου θα παραδίνονταν η πολιτική προστασία στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Έγινε αλλαγή της διατύπωσης στη σχετική διάταξη και διευκρινίστηκε τι θα πρέπει να γίνεται στους νησιωτικούς νομούς. Παρόλα αυτά εμείς ψηφίσαμε “παρών” γιατί έχουμε τις επιφυλάξεις μας», δήλωσε ο κ. Δ. Γάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Γάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε δεκτή η ρύθμιση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ.
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη. Δεν μπορούν, όμως, παράγοντες που έχουν προσφύγει κατά του Δημοτικού Φόρου να εγκαλούν εμάς. Θέλουν να καταργήσουν τους πόρους. Με τη νέα διάταξη οι Δήμοι θα μπορούσαν να επιχορηγούν οργανισμούς σαν τον ΠΡΟΤΟΥΡ χωρίς την πλειοψηφία των δύο τρίτων και επίσης χωρίς περιορισμούς στα ποσά. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπουμε τη χώρα σε ένα μεγάλο ρουσφετολογικό μηχανισμό. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ υπήρξε θύμα της συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης. Τον χρησιμοποίησαν για να διευρύνουν τις δυνατότητες που έχουν και να παίξουν πολιτικά παιχνίδια. Δεν μας βρήκε σύμφωνους η διάταξη αυτή. Δεν μπορεί να γίνεται λάστιχο το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Γάκης.

Ο κ. Δ. Γάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές κκ Δ. Κρεμαστινός, Μ. Ιατρίδη και Μ. Κόνσολας για τον ΠΡΟΤΟΥΡ. «Είναι υπεραρκετά τα χρήματα που δαπανώνται για την προβολή. Δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση γιατί θα χάσουμε και αυτό που έχουμε κατοχυρώσει», δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως έχει ενδιαφέρον η πρόταση που κατατέθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον κ. Γιάννη Φώτη, για τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

«Πηγαίναμε καλά αλλά τελευταία αρχίσαμε τις υπεκφυγές και τις διαφυγές. Κάποιοι δεν υπέγραψαν την τροπολογία για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ. Έχουν ευθύνη οι βουλευτές όταν διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία. Το αναφέρω αυτό γιατί ακούγονται διάφορα. Υπάρχει χώρος για να συντονιστούμε όλοι μαζί, για να παλέψουμε για πολιτικά ζητήματα μέσα στην κατάσταση που σήμερα υπάρχει στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Δ. Γάκης που αναφέρθηκε και στη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διάταξη που αφορά τον ΟΑΕΕ.
Στη συνέχεια το μέλος του διοικητικού συμβούλιο του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Νίκος Ξυλουράς επανέλαβε την πρόταση της παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» για τη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ.

«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ πρέπει να εξελιχθεί και να αλλάξει. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού», δήλωσε ο κ. Ξυλουράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου