ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Σκέρτσος: Κυβέρνηση και όλη η αντιπολίτευση να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην κοινωνία

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Σκέρτσος

“Η κυβέρ­νηση και τα κόμματα όλης της αντι­πο­λί­τευ­σης πρέπει να απευ­θύ­νουν έκκληση για ηρεμία στην κοι­νω­νία, τα πανε­πι­στή­μια”: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουργώ ‘Ακης Σκέρ­τσος, μέσα από την τηλε­ο­πτική συχνό­τητα του Mega, για να προ­σθέ­σει, “απαι­τεί­ται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλ­λα­γής και αυτο­πε­ριο­ρι­σμού από όλους μας”. Ενώ για αυτό καθαυτό το μέτωπο της παν­δη­μίας, τα περιο­ρι­στικά μέτρα λει­τουρ­γούν και σώζουν ζωές, όπως χαρα­κτη­ρι­στικά τόνισε.

Ξεκι­νώ­ντας από τα σημε­ρινά γεγο­νότα στη Θεσ­σα­λο­νίκη, με εστία το Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο, ο υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουργώ επε­σή­μανε ότι “η κατά­ληψη έληξε χάρη στην παρέμ­βαση της αστυ­νο­μίας” και μάλιστα, εκφρά­ζο­ντας την προ­σω­πική του άποψη, “η παρέμ­βαση θα έπρεπε να είχε γίνει και νωρί­τερα”.

Εξάλλου, “δυστυ­χώς τέτοιες εστίες κατα­λή­ψεων δημιουρ­γού­σαν εύφλε­κτη ύλη για αντί­στοιχα φαι­νό­μενα και σε άλλα πανε­πι­στή­μια. Επο­μέ­νως είναι επι­τα­κτική ανάγκη να επι­κρα­τή­σει τη στιγμή αυτή κοι­νω­νική ειρήνη και αυτή τη δυνα­τό­τητα μπορεί να την επι­βάλ­λει μόνο η αστυ­νο­μία. Και η κυβέρ­νηση και τα κόμματα όλης της αντι­πο­λί­τευ­σης πρέπει να απευ­θύ­νουν έκκληση για ηρεμία στην κοι­νω­νία, τα πανε­πι­στή­μια. Όποιοι επι­λέ­γουν το δρόμο της βίας, της αμφι­σβή­τη­σης, θα πρέπει να συμ­μορ­φώ­νο­νται με βάση τους κανόνες που θέτει το κράτος δικαίου”, διε­μή­νυσε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Ταυ­το­χρό­νως όμως άφησε αιχμές κατά του κόμ­μα­τος της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης γιατί, όπως τόνισε, “είχε δώσει πολι­τική κάλυψη εδώ και ένα μήνα σε δια­δη­λώ­σεις και πορείες”, και αυτό “γίνεται επίσημα από τον αρχηγό του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, γίνεται από τα στελέχη, τη Νεολαία του κόμ­μα­τος. Δίδεται πολι­τική κάλυψη σε πορείες, που ναι μεν είναι νόμιμες – έχουμε πει ότι δεν θα απα­γο­ρευ­θούν οι πορείες κι αυτό απο­τε­λεί ένα συνταγ­μα­τικά κατο­χυ­ρω­μένο δικαί­ωμα – ωστόσο δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και η αντι­πο­λί­τευση.

‘Αρα”, συμπέ­ρανε ο ‘Α. Σκέρ­τσος, “όσο περισ­σό­τερο ενδυ­να­μώ­νε­ται αυτή η συμ­με­τοχή στις πορείες από τα πολι­τικά κόμματα, τόσο μεγα­λύ­τερη θα είναι η συμ­με­τοχή”, ζητώ­ντας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προ­ο­δευ­τική Συμ­μα­χία να μην απευ­θύ­νει ξανά τη μομφή στην κυβέρ­νηση για τη συμ­με­τοχή στις πορείες, καθώς (ο ΣΥΡΙΖΑ) “έχει την απόλυτη ευθύνη και φέρει την υπο­γραφή αυτής της όξυνσης”.

Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας παράλ­ληλα ότι αν δεν είχε συμβεί το πρώτο περι­στα­τικό την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, “το πιθα­νό­τερο” είναι ότι δεν θα γίνο­νταν και όσα ακο­λού­θη­σαν, έκανε λόγο για “ένα μεμο­νω­μένο γεγονός το οποίο έχουμε κατα­δι­κά­σει όλοι, δεν χαρα­κτη­ρί­ζει την Ελλη­νική Αστυ­νο­μία στο σύνολό της”.

Όμως, υπο­γράμ­μισε με έμφαση, “δεν έχουμε κράτος αστυ­νο­μο­κρα­τίας, όπως θέλει να εμφα­νί­ζει αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια αστυ­νο­μία που κινεί­ται εντός του πλαι­σίου νομι­μό­τη­τας που θέτει το πολί­τευμά μας, έχει (σση αστυ­νο­μία) δια­δι­κα­σίες και όργανα ελέγχου, έχει ενι­σχυ­θεί τον τελευ­ταίο χρόνο η πει­θαρ­χική δια­δι­κα­σία, έχουμε υιο­θε­τή­σει τις προ­τά­σεις της επι­τρο­πής Αλι­βι­ζά­του, έχει μετα­φερ­θεί ο πει­θαρ­χι­κός έλεγχος στο Συνή­γορο του Πολίτη” και όλα τα τα παρα­πάνω έχουν δημιουρ­γή­σει καλύ­τε­ρες συν­θή­κες δια­φά­νειας και ελέγχου των οργάνων της αστυ­νο­μίας.

“Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια παρα­ποί­ηση της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας και μια προ­σπά­θεια τεχνη­τής όξυνσης από την αντι­πο­λί­τευση σε μια περίοδο κατά την οποία επειδή υπάρχει μεγάλη κοι­νω­νική κόπωση από τα μέτρα που εφαρ­μό­ζουμε εδώ και ένα χρόνο. Απαι­τεί­ται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλ­λα­γής και αυτο­πε­ριο­ρι­σμού από όλους μας”, συνέ­στησε επίσης.

Στη συνέ­χεια της συνέ­ντευ­ξης επα­νέ­λαβε ότι “οι εκλογές είναι εκτός κάθε συζή­τη­σης, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που πρέπει να αντι­με­τω­πί­σουμε αυτήν τη στιγμή”, επέ­μεινε, “είναι η όσο το δυνατόν πιο επι­τυ­χη­μένη έξοδός μας από την κρίση δημό­σιας υγείας που αντι­με­τω­πί­ζουμε. Υπάρχει ένα πρό­γραμμα εμβο­λια­σμού το οποίο πηγαί­νει πολύ καλά, πηγαί­νει πολύ καλύ­τερα από τις περισ­σό­τε­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες, έχει την εμπι­στο­σύνη των πολιτών. Υπάρχει μια αρκετά επι­τυ­χη­μένη δια­χεί­ριση της παν­δη­μίας συγκρι­τικά επίσης με τις υπό­λοι­πες χώρες”.

Ερω­τη­θείς δε, για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, ο Α. Σκέρ­τσος ήταν από­λυ­τος: “Τα μέτρα λει­τουρ­γούν και αυτό πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά, πρέπει να το ακούν και οι πολίτες και να παίρ­νουν δύναμη για να συνε­χί­σουν να τα εφαρ­μό­ζουν. Διότι τα μέτρα αυτήν τη στιγμή μας στερούν την ελευ­θε­ρία μας αλλά σώζουν ζωές. Σώζουν ζωές, πρέπει να το θυμό­μα­στε συνεχώς αυτό πρέπει να το θυμού­νται όσοι προ­τρέ­πουν τον κόσμο να συμ­με­τέ­χει σε δρα­στη­ριό­τη­τες και γεγο­νότα, τα οποία λει­τουρ­γούν ως εστίες υπερ­με­τά­δο­σης. Τα μέτρα εφαρ­μό­ζο­νται και λει­τουρ­γούν, έχουν ανα­χαι­τί­σει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα μπο­ρούσε να είναι πολύ πιο επι­θε­τικό”.

Ενώ αντι­λαμ­βα­νό­με­νος, όπως ανέφερε, ότι ο κόσμος ανα­ρω­τιέ­ται γιατί αυξά­νο­νται τα κρού­σματα, ο υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουργώ εξήγησε: “έχει έρθει ένα τρίτο κύμα λόγω των μεταλ­λά­ξεων του κορο­νοϊού και στη χώρα μας, το οποίο ήταν πολύ πιο επι­θε­τικό σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες. Στην Ελλάδα, ναι, ασκεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά δεν μας έχει φέρει ακόμη στα όριά μας. Συνεπώς όλοι πρέπει να λει­τουρ­γή­σουμε με υπευ­θυ­νό­τητα, με αυτο­συ­γκρά­τηση και να περά­σουμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο”, κατέ­ληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.