Ειδήσεις

Προγραμματική σύμβαση για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου με σκοπό να… τελειώσει κάποτε!

Εν αναμονή της υπογραφής προγραμματικής (διαβαθμιτικής) σύμβασης η οποία είναι αναγκαία και ορίζεται ως βασική προϋπόθεση, βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι απαραίτητη ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου (στον οποίο ανήκει το κτήριο) και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα επόμενα βήματα. Ήδη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν στα χέρια τους όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες και το κόστος για την δημοπράτηση της μελέτης εφαρμογής.
Πρόθεση της Περιφέρειας είναι η δημοπράτηση του έργου συνολικά και όχι αποσπασματικά.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Όπως έγραψε η «δ» το θέμα ήρθε προς συζήτηση και στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να εκφράζει την ανησυχία του, βλέποντας πως ο… λογαριασμός για το έργο ανεβαίνει συνεχώς: «Είχα την αίσθηση όταν ξεκινήσαμε την θητεία μας ότι το έργο ήταν κοντά στο να δημοπρατηθεί. Τουλάχιστον έτσι παρουσιαζόταν. Αυτή την εικόνα είχα και από τον Δήμο Ρόδου όσο ήμουν αντιπολίτευση. Ζήτησα ενημέρωση και διαπίστωσα ότι το ποσόν συνεχώς… ανέβαινε. Εγώ πρότεινα να βρω ένα μέρος της χρηματοδότησης. Ξεκίνησαν από 1εκ. ευρώ, και έφτασε στα 2,865 εκ. ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, μου είπε ότι το 60% των μελετών είναι έτοιμο. Μου είπαν μετά για 2,865εκ. ευρώ. Τελικά έφτασε στα 3.525.102,56 εκ. ευρώ!!! Δηλαδή, ανεβαίνει συνέχεια…
Θέλω να καταστήσω κάτι σαφές: εμείς ως Περιφέρεια, δεχτήκαμε να το φτιάξουμε και να βρούμε λεφτά για να προχωρήσει. Έχουμε κάθε διάθεση να βρεθεί λύση και να προχωρήσει το έργο. Προσωπικά, όταν έφυγα από το δημοτικό συμβούλιο, που ήμουν στην αντιπολίτευση, είχα την εντύπωση ότι ήταν έτοιμες οι μελέτες. Τώρα, μου ζητούν συνεχώς παραπάνω χρήματα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Μάλιστα για το θέμα τοποθετήθηκε και ο τέως περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος είχε δηλώσει τα εξής: «Το Εθνικό Θέατρο, είναι ένα μεγάλο έργο. Αποτελεί ένα ειδικό κτήριο. Η πρότασή μου από παλιά, ήταν εφόσον ο Δήμος Ρόδου αποφασίσει τι  ακριβώς θέλει να κάνει (ποια χρήση κλπ) να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό με το σύστημα μελέτη-κατασκευή».
Αυτή η πρόταση βρήκε θετικό τον κ. περιφερειάρχη αφού, τελικά, το έργο έχει εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με σχετική τροποποίηση η οποία προηγήθηκε, ενώ τελευταίες εκτιμήσεις είναι, όπως δηλώθηκε στην «δ», πως τελικά, το ποσόν δεν θα ξεπεράσει τα 3,5εκ. ευρώ αλλά θα είναι πολύ λιγότερο.
Όσον αφορά στην β’ βάση της αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων του έργου, είναι ξεκάθαρο (διά γυμνού… οφθαλμού) πως δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό είχε επισημάνει πρόσφατα και ο τέως περιφερειάρχης με δηλώσεις του στην «δ» καθώς, η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση απορρόφησε μόλις 20.000 ευρώ και φυσικά, έχει λήξει. Η σύμβαση είχε γίνει ανάμεσα στην Περιφέρεια και στον Δήμο Ρόδου επί θητείας του κ. Στάθη Κουσουρνά.
Να σημειωθεί πως ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος έχει εκφράσει επανειλημμένα  την πεποίθηση πως το Εθνικό Θέατρο θα ολοκληρωθεί (τουλάχιστον από την δική του πλευρά έχοντας την πολιτική ευθύνη) ενώ η πλευρά της δημοτικής αρχής Ρόδου είχε δώσει στην δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία για τις μελέτες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης –ύστερα από το… «θρίλερ» των δηλώσεων των πολιτικών εκπροσώπων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως από την πλευρά του Δήμου Ρόδου, κανένας δεν λέει να φέρει το θέμα του Εθνικού Θεάτρου προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Όσον αφορά τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μια φορά επί του θέματος (είτε σε δηλώσεις του, είτε στις συνεδριάσεις).
Σημειώνεται πως όλες οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου θα πρέπει να προχωρήσουν εφόσον έχουν ξεκαθαρίσει οι χρήσεις του κτηρίου για το οποίο τον λόγο έχει η δημοτική αρχή Ρόδου.
Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεκαθαρίζει πως ενώ έχει γίνει πολλή δουλειά από τον Δήμο Ρόδου στα τελευταία χρόνια, δεν είναι αρκετό για να προχωρήσουν οι μελέτες εφαρμογής και κατόπιν, να γίνει η δημοπράτηση του Εθνικού Θεάτρου (συνολικά).
Από εκεί και πέρα, ο Δήμος Ρόδου ως ιδιοκτήτης του έργου θα έχει τον τελευταίο λόγο τόσο για την λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου, όσο και για το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτεί οικονομικά, αναθέτοντάς το σε ιδιώτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου