Ειδήσεις

Στη ζυγαριά του πολιτικού και τραπεζικού κόστους η α’ κατοικία

Μια κρίσιμη απόφαση με παραμέτρους πολιτικές και οικονομικές καλείται η κυβέρνηση να πάρει για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο όγκος των δανείων, ειδικά των στεγαστικών,  που είναι σε καθυστέρηση αλλά και το γεγονός ότι αφορούν μια «κρίσιμη» εκλογική μάζα δημιουργούν αναπόφευκτα μια «σπαζοκεφαλιά» που όμως δεν μπορεί επ΄ άπειρον να σέρνεται χωρίς, λύση καθώς απειλείται η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι  το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, στεγαστικά δάνεια 21,1 δισ. ευρώ από τα 27,5 δισ. ευρώ του μη εξυπηρετούμενου στεγαστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών εμφάνιζαν πάνω από ένα έτος καθυστέρηση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ. Δάνεια από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και με την αξία τους να ανέρχεται στα 5 δις ευρώ. Συνολικά τα κόκκινα δάνεια συνδεόμενα με πρώτη κατοικία έχουν αξία 13,5 δις, με τα 9 δις αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν, στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 που αφορούν 28.000 επιτηδευματίες. Η αξία τους είναι στα 683 εκατ. Ευρώ. Επίσης ακίνητα με αξία 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με την αξία των δανείων να υπολογίζεται στα 800 εκατ. Ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας μπορεί και ένα άλλο δάνειο χωρίς προσημείωση, εάν «κοκκινίσει» να φέρει τον δανειολήπτη ενώπιον αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Στο φόντο αυτό χτες στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι οδήγησε σε κάποια βήματα σύγκλισης. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πριν τη σύσκεψη οι θέσεις των δυο πλευρών ήταν διαμετρικά αντίθετες με τη κυβέρνηση να έχει βάλει υψηλά τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας. Βέβαια μένουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν όπως ανέφερε χτες μετά τη σύσκεψη κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας . Γι’  αυτό από την κυβέρνηση τονίζεται ότι θα υπάρξει πυρετός συζητήσεων για να βρεθεί λύση. Μένει να φανεί αν όντως το όλο θέμα θα μπει σε ρότα και δε θα αφεθεί στην προεκλογική λήθη, όπως πολλοί εκτιμούν ότι θα γίνει ώστε να απομειωθεί το πολιτικό κόστος και να παραπεμφθεί η λύση για μεά τις εκλογές, ειδικά εάν αυτές γίνουν πριν το καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με την παρουσία του Πρωθυπουργού να δίνει μια αίσθηση στους τραπεζίτες ότι δεν έχουν σφραγιστεί οι αποφάσεις στη βάση μαξιμαλιστικών σχεδίων υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις, αλλά κι ένα καλό κλίμα.  Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση υποχώρησε από τις θέσεις της για  ένα σχέδιο με όριο τις 250.000 ευρώ, κι έφτασε στις 120.000- 130.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι θέσεις των τραπεζών παρέπεμπαν σε προστασία ως 100.000 ευρώ. «Υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες είναι σημαντικές, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες» αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά,  από κυβερνητική πηγή για το θέμα. Σε σχέση με τα εισοδηματικά όρια για την επιδότηση δόσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο «χαμηλός» πήχης. Δηλαδή να διαμορφωθεί στα 21.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Υπάρχει και η πρόταση για όριο στα 35.000.

Επίσης οι τράπεζες δείχνουν σημάδια αποδοχής της διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας..

Τέλος η πρόταση για τυποποιημένες ρυθμίσεις ς, δηλαδή για κουρέματα κι απομείωση επιτοκίων και δόσεων,  που θα «κουμπώνουν» με όλους τους αιτούμενους προστασίας και διακανονισμού δανείων συναντά αντιδράσεις και θα συζητηθεί εκ νέου στο αμέσως επόμενο διάστημα.  Ήδη χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup έδωσε το στίγμα.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι: «Η επιστροφή των κερδών -το ποσό δεν είναι αμελητέο, μαζί είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ φέτος- θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup».

«Το Eurogroup θα δει την έκθεση και θα αποφασίσει. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες για να δουλέψει πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, τα ανοιχτά θέματα έχουν εντοπιστεί και οι αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Αλλά δεν μπορώ να σας πω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup», ανέφερε.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου