Τοπικές Ειδήσεις

Ψήφισμα εις μνήμην του πατέρα, του Μεγάλου Ευεργέτη της Καλύμνου Ιωάννη Χαλίκου

Έφυγε από τη ζωή, ένας παραδοσιακός Καλύμνιος της διασποράς. Ένας δικός μας άνθρωπος, πατριώτης σαν όλους εμάς, που ζούμε μακριά από την Κάλυμνο, κουβαλώντας μαζί, τις αξίες της πατρίδας.

Έφυγε από τη ζωή, ο Αντώνης Χαλίκος…

Αφήνοντας πίσω στα παιδιά του, την παρακαταθήκη του λεβέντη. Την παρακαταθήκη του Καλύμνιου, που ταξίδεψε στα πέρατα της γης για να εργασθεί, μα που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο που γεννήθηκε. Ένας αητός…

Ένας αητός, αετόπουλο γεννά… Γνήσιος Καλύμνιος, διατηρώντας ως φυλακτό τη διδασκαλία του πατέρα του ο Γιάννης Χαλίκος. Ο Μεγάλος Ευεργέτης της Καλύμνου, παράδειγμα της λεβεντοσύνης και του Καλύμνικου  αλτρουισμού. Με μεγάλη καρδιά  και μια διάπλατα ανοιχτή αγκαλιά, που θεράπευσε πολύ πόνο. Στον οποίο ο πατέρας του,  Αντώνης Χαλίκος, δίδαξε, να μη λησμονήσει ποτέ τον τόπο που γεννήθηκε.

Ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της μακρινής Αυστραλίας, πορευόμενος με  την ευλογία του πατέρα του, ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που παραβρέθηκαν στη κηδεία του Αντώνη Χαλίκου, δεν έδιναν ευχές, μέσα από την καρδιά τους;  Πόσοι Καλύμνιοι και πόσα ιδρύματα, δεν ευεργετήθηκαν, από την οικογένεια Χαλίκου; Πόσες καινούριες δουλειές δεν δημιούργησαν στο νησί,  προκειμένου, να μην ξενιτευτούν κι άλλοι Καλύμνιοι; Από χρήματα, που βγήκαν με μόχθο και ατελείωτες ώρες δουλειάς στη ξενιτιά;

Η απώλεια του Αντώνη Χαλίκου, μετέφερε τόνους μελαγχολίας, όχι μόνο στην οικογένειά του, στα παιδιά του Γιάννη και Μαργαρίτα, στα εγγόνια και τα δισέγγονά του, αλλά σε όλο το νησί.

Υπήρξε ζεστός άνθρωπος, καλός πατέρας, με μεγάλη καρδιά. Καλοπροαίρετος, δίκαιος, αλλά και αυστηρός, πιστός και αφοσιωμένος στις αρχές του. Δίδαξε, πως ο αληθινός πλούτος είναι η αξιοπρέπεια. Είχα την τύχη, να τον έχω συγγενή.

Τα παιδιά του, ο Γιάννης και η Μαργαρίτα, δεν φαντάστηκαν ποτέ, πως θα ερχόταν η ώρα που θα αποχαιρετήσουν τον πατέρα τους. Και όμως ήρθε… Και έδωσαν κρυφή υπόσχεση, πως θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να τιμήσουν τη ζωή, την παρακαταθήκη του πατέρα τους. Με αυτό τον τρόπο, θα συνεχίσουν να τον κρατούν περήφανο, από όπου και αν τους παρακολουθεί.

Χάθηκε ένας ακόμα αυθεντικός πατριώτης, που έζησε στη διασπορά του Καλύμνικου πληθυσμού…

Χάθηκε, ένας ακόμη αετός του Αιγαίου! Καλό ταξίδι Αντώνη Χαλίκο…

 

ΨΗΦΙΣΜΑ της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου

«Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας»

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου