Ειδήσεις

Πρόταση για «κούρεμα» 30% στα «κόκκινα» δάνεια – Ποιους αφορά

Οι τράπεζες το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν να προτείνουν μαζικά στους οφειλέτες τις νέες ρυθμίσεις

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει εκτοξευτεί σήμερα στο 44,3% του συνόλου του επίμαχου χαρτοφυλακίου (27,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 60 δισ. ευρώ), οδηγώντας έτσι τις τράπεζες στον σχεδιασμό νέων προτάσεων για ευνοϊκές προτάσεις αποπληρωμής

Τι προβλέπουν αυτές; «Κούρεμα» στο δάνειο που, όμως, δε θα εφαρμόζεται στο τέλος της αποπληρωμής του, αλλά θα εφαρμόζεται επί μέρους στο τέλος κάθε έτους, εάν ο οφειλέτης καταβάλει κανονικά τις δόσεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελέυθερου Τύπου», οι τράπεζες το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν να προτείνουν μαζικά στους οφειλέτες τις νέες ρυθμίσεις.

Παράδειγμα κουρέματος «κόκκινου» στεγαστικού δανείου

Έστω ότι ένας οφειλέτης έχει ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα η όποια συμφωνία με την τράπεζα για «κούρεμα» 30% θα ίσχυε στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, για παράδειγμα τη 10ετία, με τη μηνιαία δόση να ρυθμίζεται βάσει του υπολοίπου, ήτοι τις 70.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, η πιστώτρια δεσμεύεται να δώσει το ίδιο haircut, επιμερισμένο, ωστόσο, ανά έτος. «Κάθε χρόνο, δηλαδή, ο οφειλέτης θα λαμβάνει την αντίστοιχη άφεση χρέους, χωρίς να περιμένει τη λήξη της σύμβασης», εξηγούν τραπεζικές πηγές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου