Τοπικές Ειδήσεις

Αρχισε η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτηρίων από τη δημοτική αρχή

Την βούληση της δημοτικής αρχής, να προχωρήσουν μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος.
Ξεκινώντας από την αποτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (και όχι μόνον) ο κ. Δράκος, υπογράμμισε τα εξής: «Ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους τους Έλληνες και για την τοπική κοινωνία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αγορά συμπιέστηκε αρκετά αν και τους τελευταίους δύο μήνες, έδειξε να ανακουφίζεται σε ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Ρόδου, υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με βάση αυτά που είχαμε προγραμματίσει, όσον αφορά στην λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ενώ αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε στην φάση ετοιμασίας και σχεδιασμού του νέου Τεχνικού Προγράμματος και προϋπολογισμού –με βάση τον οποίο θα κινηθούμε τον επόμενο χρόνο και τον μεθεπόμενο, για κάποια έργα που θα είναι συνεχιζόμενα».
Ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως θα προγραμματιστούν και νέα έργα τα οποία θα έρθουν να καλύψουν βασικές ανάγκες με γνώμονα να δοθεί το στίγμα της δημοτικής αρχής για την προοπτική του νησιού.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, ο κ. Δράκος τόνισε τα εξής: «Η Προγραμματική Σύμβαση έχει ολοκληρωθεί από την δική μας πλευρά. Περιμένουμε το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσή της».
Όσον αφορά στα ετοιμόρροπα κτήρια (και με αφορμή τους σεισμούς που σημειώνονται σε άλλες περιοχές) ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε: «Με βάση σχετική απόφαση που πάρθηκε κι έχει αποσταλεί ήδη στους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει δημιουργηθεί κλιμάκιο το οποίο αποτυπώνει, ουσιαστικά, τα ετοιμόρροπα κτήρια και από εκεί και πέρα, έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έργο υποστήριξης τέτοιων κτηρίων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον προσωρινά, το πρόβλημα. Κι εδώ θα ήθελα να προσθέσω, πως επειδή πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα το οποίο ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του Δήμου Ρόδου (καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι συγκεχυμένο) προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα, είμαστε υποχρεωμένοι κυρίως για την ασφάλεια του κοινού, να προβούμε σε ενέργειες υποστήλωσης όλων αυτών των κατασκευών έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος για την δημόσια ασφάλεια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την αντιστήριξη – υποστήλωση των συγκεκριμένων κτηρίων (των οποίων η καταγραφή βρίσκεται σε εξέλιξη) και αναλαμβάνει ο Δήμος Ρόδου, μέσω της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, να το προχωρήσει».
Ερωτηθείς σχετικά με την Κανονιστική της Μεσαιωνικής Πόλης, ο αντιδήμαρχος κ. Δράκος απάντησε:
«Αυτή την στιγμή, συγγράφεται μια Κανονιστική. Ήμασταν υποχρεωμένοι βάσει των εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, να λάβουμε νέα μέτρα όσον αφορά στην Κανονιστική και τους κοινόχρηστους χώρους –όπως αυτό που περιέγραφε η εγκύκλιος. Δηλαδή, να δοθούν παραπάνω μέτρα έτσι ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και να δημιουργηθεί ένας καινούργιος χάρτης κοινοχρήστων χώρων ο οποίος θα έχει ισχύ μόνον για την περίοδο που υπάρχει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό και μ’ αυτό λειτουργήσαμε το καλοκαίρι που πέρασε».
Η ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΑΥΛΗ
ΚΑΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Κληθείς, να σχολιάσει το ζήτημα με την Ροδιακή Έπαυλη ο κ. Δράκος, διαβεβαίωσε πως «Οι εργασίες του έργου προχωρούν κανονικά ως προς την αποκατάσταση του κτηρίου. Στο άμεσο μέλλον θα δημοπρατήσουμε και τον κήπο της Ροδιακής Έπαυλης. Η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί».
Ερωτηθείς σχετικά με το Εθνικό Θέατρο, ο αντιδήμαρχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει εν ευθέτω χρόνω λέγοντας πως «δεν θέλω να επεκταθώ προς το παρόν. Ήταν το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκα από το 2019 όταν ανέλαβα υπό την πολιτική μου ευθύνη, τα ιστορικά κτήρια, υποβάλλοντας την πρότασή μας στο πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’. Από εκεί και πέρα, θα προβούμε σε ανακοινώσεις όταν είμαστε έτοιμοι».
Σχετικά με την μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δήλωσε ότι «αυτή την περίοδο εκπονείται η μελέτη για την μεταστέγαση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης. Ο νέος χώρος θα ανακοινωθεί όταν είμαστε έτοιμοι. Σε αυτή την μελέτη, εξετάζονται τόσο η λειτουργία όσο και ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί».
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μεταφερθεί στην Καστελλανία, ο αντιδήμαρχος δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ανακοινώσεις, όταν είναι όλα έτοιμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου